Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Pedodonti çocukluk dönemi boyunca görülen ağız sağlığı sorunlarının tanı ve tedavisine odaklanan diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Çocukluk macera, keşif ve büyüme dolu bir zamandır. Bu keşif yıllarında çeşitli nedenlerde diş problemleri görülebilir. Çocukluk döneminde görülen diş problemlerinin birçoğu yetişkinlerde görülenler ile benzer olsa da süt dişleri hala gelişmekte olduğundan yetişkinlere kıyasla daha yumuşak ve hassastır. Zamanında tedavi edilmemiş diş hastalıkları bu nedenle yanlış hizalanmış dişler gibi farklı sorunlara neden olabilir; çocuk yaş aldıkça daha ciddi sonuçlar ile karşılaşılabilir. Çocuk diş hekimleri yaralanma, ağız ve diş hastalıklarının yanı sıra ağız sağlığı ile ilgili her konuda kapsamlı hizmet sunar. Ebeveynlerin çocuklarının ağız bakımı konusunda doğru bilgilendirilmesi çocukların ağız sağlığının korunmasında kritik önem taşımaktadır.
Diş çürümeleri çocukluk çağının en yaygın kronik hastalıklarından biridir. Tedavi edilmeyen diş çürümeleri çocukta yeme, konuşma, oynama ve öğrenme ile ilgili sorunlara yol açabileceği gibi bunun yanında ağrı ve enfeksiyonlara neden olabilir. Ağız sağlığın olmaması öğrenme güçlüğüne neden olabilir ve bu durum çocuğun okul hayatına yansıyabilir. Bu neden diş hastalıklarının zamanında tanı ve tedavisi oldukça önemlidir.
Diş çürüğü dişlerin ağız ve diş yüzeyinde bulunan bakterilerin oluşturduğu aside maruz kalması sonucu oluşmaktadır. Asit dişlerin mineral dokusu aşındırarak dişin zaman içinde bozulmasına yol açar. Sindirimin ilk gerçekleştiği bölgenin ağız olması nedeniyle
ağız sağlığı oldukça önemlidir. Özellikle karbonhidrat ve şeker açısından zengin gıdalar tüketildikten sonra ağızda kalan besin artıkları aside neden olmaktadır. Bu nedenle bu tür gıdaların ana öğünler dışında tüketilmemesi diş çürüklerini önlemede etkili olabilir. Çocuklar için diş çürümelerine neden olabilecek besinler arasında şeker, kurabiye, meyve suyu ve patates ya da makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar sayılabilir.
Diş çürümeleri önlenebilir bir durumdur. Uygun fırçalama teknikleri ve düzenli diş hekimi ziyaretleri ile diş çürümesi sorunları önemli ölçüde azalacaktır. Bunun yanında riskli besinlerin dikkatli tüketilmesi, özellikle yatmadan önce şekerli yiyecek tüketiminin sınırlandırılması ve çocuğa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması oldukça önemlidir.
Ağız kokusu yaşa bakılmaksızın herkesi etkileyebilir. Bununla birlikte çocuklarda görülen kötü nefes altta yatan farklı bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Ağız kokusu yetişkinlerde olduğu gibi sıklıkla sabahları görülür. Gece boyunca bakterilerin çoğalması ağız kokusuna neden olacaktır. Doğru ağız hijyeni ağız kokusunun önüne geçmenin en iyi yoludur.
Bunun yanında özellikle ağız kokusunun gün boyu devam ettiği durumlarda doktora başvurulmalıdır. Diş eti problemleri, kötü ağız hijyeni ve ağız kuruluğu ağız kokusunun yaygın nedenleridir. Ancak kronik sinüzit, diyabet ya da sindirim problemleri gibi farklı durumlar da ağız kokusuna neden olabilir.
Pamukçuklar oldukça sık karşılaşılan ağız içinde, diş etlerinde ya da dide görülebilen kırmızı bir alanla sarılmış küçük beyaz şişkinliklerdir. Bulaşıcı değillerdir ve genellikle bir ila iki hafta içinde kaybolurlar. Bununla birlikte pamukçuklar çocuk için yemek yemeyi zorlaştıabilir, yaşam kalitelerinin düşmesine neden olabilir. Pamukçukların kesin nedeni bilinmese de enfeksiyon, alerji, beslenme yetersizlikleri ya da stres gibi birçok nedenden kaynaklanabilir.
Süt dişlerinin düşmesi çocuklar ve ebeveynler için heyecan verici bir süreçtir. Süt dişleri yaklaşık 12 yaşa kadar dönem dönem düşerek kalıcı dişlere yerlerini bırakırlar.
Diş kaybı gelişimin doğal bir aşamasıdır. Ancak erken diş kayıpları çene gelişimini etkileyebilir, komşu dişlerin diş kaybı görülen bölgeye doğru kayması gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Çocuk büyüme sürecindeyken düzenli diş kontrolleri ile ağız ve diş sağlığının korunması bu nedenle oldukça önemlidir. Süt dişinin düşme yaşından önce çekilmesi gerektiğinde kaymanın önlenmesi için yer tutuculara başvurulabilir. Yer tutucular beklenen dişler gelene dek kullanılmalıdır. Diş kaybı herhangi bir travma sonucu gerçekleşmişse en kısa sürede diş hekimine başvurmak tedavinin başarısı için oldukça önemlidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.