Op. Dr. Alper Özbakkaloğlu
Kalp ve Damar Cerrahisi
Prof. Dr. Bektaş Battaloğlu
Kalp ve Damar Cerrahisi
Radyofrekansla Varis Tedavisi
Radyofrekansla varis tedavisi ameliyatla varis tedavisi yöntemlerinden biri olup, hastaların son derece çekindiği ameliyat ile varis tedavisinin iyi bir alternatifi olarak ortaya çıkmıştır.
Radyofrekansla Varis Tedavisi
Hastalar , varis tedavisinde ameliyat ve ameliyat sonrası korkudan bitkisel yollar ve kulaktan dolma ilaç yöntemleriyle tedavi olmaya çalışmakta ve bu durum tedavilerini daha da yokuşa sürüklemektedir.
Radyofrekansla varis tedavisi bu ihtiyaçtan ortaya çıkmış bir tedavi yöntemidir. Radyofrekans bilindiği üzere bir ses dalgasıdır. Bu ses dalgasının frekansı bilindiği üzere bulunduğu çevreye ısı yaymaktadır.
Girişimsel radyoloji alanında ameliyatsız varis tedavisi tekniklerinin gelişmesi ile birlikte damar içini yakarak kapatmak için radyofrekans kullanılmaya başlanmıştır. Böylece radyofrekansla varis tedavisi mümkün olmuştur.
Ameliyat ile Varis Tedavisinin Sakıncaları
Varis tedavisi esasında yatan temel şey varisli damarların kanı bacağın alt kısımına kaçırmasını önlemektir. Bu ameliyat ile damarın bir şekilde vücuttan uzaklaştırılması amaçlanmaktadır. Varisli damarlar yeniden işlev görebilir hale gelemeyeceğinden hasarlı damarlar yok edilmelidir. Ancak bu şekilde meydana gelen rahatsızlılklar ve semptomlar ortadan kaldırılabilmektedir.
Ameliyat ve ameliyat sonrası süreç çok ağrılı olduğundan , ameliyat ardından hastaların hemen iyileşme sürecine giremiyor olmalarından ve oluşan his kayıplarından dolayı varis tedavisinde ameliyat çok fazla tercih edilmemektedir.
Radyofrekans ile Varis Nasıl Tedavi Edilir?
Bu tedavi yöntemi, gelişen teknoloji ve yeni yöntemler aracılığıyla tıp dünyasına kazandırılmıştır. Buradaki asıl amaç, hiçbir kesi yada cerrahi operasyon gerçekleştirmeden, hastayı herhangi bir şekilde uykuya daldırmadan, ağrısız ve acısız bir şekilde varisli damarın ölmesini sağlamaktır.
Bacaktaki varisli damara ince bir iğne yardımıyla girilerek ısıl işlem uygulanır bu şekilde varisli damarın eritilmesi amaçlanır. Isı işlemine maruz kalan damar yavaş yavaş kendi içerisinde büzülmeye ve küçülmeye başlar ardından da vücut damarın geri kalan kısımlarının emilmesini sağlar.
Bu şekilde ısıl işlem kullanılarak damarın ortadan kaldırılması ve varis rahatsızlığının tedavi edilmesi mümkündür. Bu işlem genellikle orta boy ve büyük boy varis tedavisi için kullanılmaktadır. Kılcal damar varisleri oldukça ince damar yapılarına sahip olduklarından radyofrekans yöntemiyle tedavi edilmeleri oldukça güçtür fakat bu tür varislerinde tedavi edilmelerine olanak sağlayan farklı yöntemler bulunmaktadır.
Bunun dışında kalan büyük boy ve orta boy varisler ve bunların yol açtığı ağrılar son derece sıkıntılı dönemlerin yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Kişilerin yorgunluklarının, kaşıntı hissiyatlarının ve çektikleri acıların bir çaresi vardır. Bunun için yapılması gereken tek şey radyofrekans yöntemi ile tedavi olmak ve kısa bir süre içerisinde bu sıkıntılardan kurtulmaktır.
Radyofrekans yönteminin ardından kişilerde herhangi bir iz, herhangi bir yara vs gibi bir durum meydana gelmemektedir. Oluşabilecek olan tek yan etki ise işlemden sonra kısa bir süreliğine hissedilebilecek olan ince bir sızı olacaktır. Bu da kısa bir süre sonra geçecek olan normal bir durumdur ve tedavi olan hasta bir daha bu durumla karşılaşmamaktadır.
Radyofrekans Ablasyon İle Damarların Tedavisi
VNUS veya ClosureFAST olarak bilinen radyo frekansı Ablаtіn (RFA),sağlıksız damarları ortadan kaldırmak için olarak tercih edilmektedir. RFA, kapalı (sızdırmaz hale getirilmesine) neden olacak şekilde enerjisini (temelli) kullanmaktadır. RFA, çok varisli damarları tedavi etmek için kullanılır ve cerrahiye nazaran (varis ameliyatı) daha güvenli ve daha etkili bir alternatiftir.
RFA minimal yan etkilerle kullanışlıdır. Dizin iç kısmında bir bölgeye lokal anestezik (uyuşturucu ilacı) enjekte edilir. Bir ultrason kullanarak girişimsel radyoloji uzmanı doktor sağlıksız damara bir iğne ile girer ve kateter adı verilen ince bir cihaz yerleştirir.
Damar uzunluğu boyunca bir uyuşturma çözeltisi verildikten sonra, kateter aktive edilir ve damarın duvarlarına termal enerji iletilir. Tüm prosedür 15-45 dakika arasında sürer ve ayakta tedavi bazında yapılabilir. Birçok hasta aynı gün işe geri döner. En iyi sonuçları elde etmek için radyofrekans ablasyon her zaman sertifikalı bir hekim tarafından yapılmalıdır.