Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Tiroid kanseri cerrahisi, tiroid bezinde meydana gelen hücre anomalileri yani kanser gelişimi üzerine başvurulan bir ameliyatı kapsamaktadır. Tiroid bezleri vücut sistemleri için oldukça önemli bir bezdir. Üretip sağladığı hormonlar sayesinde vücudumuzdaki çok sayıda organ ve sistem başarılı bir şekilde çalışır. Dolayısıyla tiroid bezinde meydana gelen problemler yalnızca bu bölgeyi değil tüm vücudu etkileyebilecek problemler olacaktır. Tiroid bezleri T3 ve T4 gibi vücudumuz için oldukça önemli olan hormonların salgılanmasında direkt olarak görevlidir.
Tiroid kanseri hücre anomalisi sonucu oluşmaktadır. Elbette tiroid kanserinin oluşumunda çok sayıda farklı neden bulunur, bu nedenler hücre anomalisini tetikleyen unsurlardır. Ölmesi gereken hücrelerin ölmemesi ve yeni doğan hücrelerin birleşerek hücre fazlalığı oluşturması neticesinde kanserli dokular oluşur. Bu tip kanserli dokular tiroid bezi üzerinde de oluşabilmektedir. Tiroid kanseri çok sayıda farklı tanı uygulamasından yararlanılarak ortaya çıkarılır ve çeşitli tedavi uygulamaları kapsamında iyileştirilebilir. Elbette bu tedavi sürecinde cerrahi uygulamalar büyük bir yer tutmaktadır.
Tiroid bezi salgıladığı hormonlarla vücudumuz için oldukça kritik bir görev üstlenmektedir. Özellikle salgıladığı T3 ve T4 hormonları ile birlikte vücutta birçok sistemin ve organın başarılı bir şekilde çalışmasında etkilidir. Tiroid bezi aynı zamanda kalp atış hızını, kan basıncını, vücut sıcaklığı ve ağırlığını dengeleyen çeşitli hormonların üretilmesinde de aktif olarak görev almaktadır. Tiroid bezi hücre anomalisi sonucunda kanserli dokuların üreyebildiği bir bölgedir.
Tiroid Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Tiroid kanserinin kesin nedenleri henüz bulunamasa dahi bazı tetikleyici faktörler olduğu bilinmektedir. Hücre mutasyonları bu noktada kanserli dokuların oluşumunu sağlar. Genetik faktörlerin tiroid kanserinde etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla aile geçmişinde tiroid kanseri öyküsü bulunuyorsa bu kişilerin risk grubunda yer almaktadır.
Tiroid kanseri kadın hastalarda erkek hastalara oranla daha fazla görülür. Ayrıca işleri dolayısıyla radyasyona maruz kalan insanların tiroid kanseri riskini daha fazla taşıdığı söylenebilir.
Tiroid kanseri birçok kanseri hastalığında olduğu gibi sessizce ilerleyen kanser tiplerindendir. İlk evrelerinde herhangi bir belirti ortaya koymadığı için ilk evreler süresince ortaya çıkarılması genel taramalar haricinde zordur. Bu sebeple genel taramalara girmek ve belirli periyotlarla sağlık ölçümleri yaptırmak oldukça faydalıdır.
Tiroid kanserinde ileri evrelerde boyun bölgesinde derinin altında hissedilen bir kitle olabilir. Lenf bezleri de etkilenerek şişebilir ve boyunda şişmiş lenf düğümleri gözlenebilir. Boyunda gerçekleşen bu etkileri yanı sıra kanserli dokuların oluşturduğu bası yutkunma problemlerini beraberinde getirecektir. Aynı şekilde ses tellerini uyaran sinir gruplarının da bu basıdan etkilenerek çalışma potansiyelini yitirmesi ortaya çıkabilecek belirtilerden biridir. Bu şekilde ses kısıklığı başta olmak üzere ses problemleri yaşanabilir. Son olarak tiroid kanserinde en sık görülen belirti boyun bölgesinde gelişen ağrılı yakınmalardır.
Tiroid kanserinin ortaya çıkarılmasında fiziksel muayene ve kan tetkikleri başlangıçtır. Bu süreci takip eden dönemde görüntüleme yöntemlerinden, doku örneği almaya kadar çok sayıda farklı test yapılabilir.
Tiroid kanserinde cerrahi uygulamalar kanserli dokuların dışarıya alınması için başvurulan yöntemlerdir. Kullanılan yöntem ve hastanın mevcut problemi neticesinde dışarı çıkarılacak tiroid dokusu miktarı değişkenlik gösterebilir. Bazı durumlarda tiroid bezinin tümünü çıkarmak gerekse de bazen yalnızca kanserli dokunun dışarı çıkarılması yeterli olmaktadır.
Tiroidektomi olarak bilinen tiroid bezinin tamamen çıkarılması işlemi, çoğunlukla başvurulan ve önerilen yöntemdir. Bu yöntemle kanserli doku oluşumu gözlenen tiroid bezi tamamen dışarı alınır. Boyun tabanı üzerinden açılan minik bir kesi ile Tiroidektomi cerrahi operasyonu gerçekleştirilebilir. Bu operasyonda paratiroid bezlerine bir zarar gelmemesi için bu bezlerin bağlı olduğu bölgede minik tiroid bez parçaları bırakılabilir.
Tiroid kanseri cerrahisinde tiroid bezinin alınmasının yanı sıra boyunda büyümüş ve şişmiş lenf düğümleri de dışarı alınabilir. Ayrıca bu lenf bezlerinin kanserli doku açısından araştırılması için de önemlidir.
Tiroid lobektomi olarak bilinen tiroid kanseri cerrahisi ise tiroid bezinden yalnızca kanserli dokuların alınması prosedürünü içermektedir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için tiroid kanserinin henüz çok fazla yayılmamış olması gerekir. Tiroid kanseri cerrahisi kemoterapi, radyoterapi gibi ek tedavi uygulamalarıyla desteklenmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.