Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Travmatoloji, ortopedi ve travmatoloji çerçevesinde çok sayıda tanı ve tedavi uygulamasının gerçekleştirildiği sarsıntı bilimi olarak ifade edilmektedir. Ortopedi ve travmatoloji biriminde ilgilenilen çok sayıda problem çeşitli travmalar üzerinden meydana gelmektedir. Travma temelli gelişen problemlerin vücutta oluşturduğu etkilerin araştırılması ve bunların tedavisi travmatoloji çerçevesinde hayata geçmektedir.
İnsan vücudu kas iskelet sistemini etkileyebilecek çok sayıda faktör vardır. Ani darbeler, kazalar, ters hareketler ve çok sayıda farklı durum kas iskelet sistemi üzerinde travmalar, sarsıntılar oluşturabilir. Travmatoloji yani sarsıntı bilimi bu problemlerin tanı ve tedavisinde aktif olarak başvurulan bir alandır. Travma temelli problemlerin birçoğunda anlık yakınmalar ve belirtiler ortaya çıkmaktadır. Travma ile gelişen problemlerin erken tanı uygulamaları ile hızlı bir şekilde tespit edilmesi tedavi sürecinde hamle avantajı kazandıracaktır. Çünkü travmalar bazı durumlarda ciddi negatif etkiler ortaya çıkarabilir ve acil bir şekilde müdahale edilerek travmaları tedaviye almak büyük önem teşkil etmektedir. Travmatoloji alanının ilgilendiği problemler yoğunlukla sarsıntı, ani darbe gibi dış faktörlerden kaynaklı olduğu için bu tip problemlerle günlük yaşamda karşılaşmak oldukça normal bir durumdur. Her gün çok sayıda insan travma temelli problemlerle karşılaşmaktadır. Burada önemli olan hızlı müdahale edebilmek ve travmatoloji kapsamında tanı ve tedavi süreçlerini zaman kaybetmeden uygulayabilmektir.
Travmatoloji yani sarsıntı bilimi ilk etapta tek başına bir araştırma alanı olarak görülüyordu ancak hem travmatoloji hem de ortopedi alanlarında yapılan ciddi araştırmalar neticesinde bu iki alanın büyük bir kesişim kümesi olduğu fark edildi. Daha sonra bu değerli iki alan bir arada kullanılmaya başlandı ve her ikisi de birbirinin çalışmalarından beslenerek daha iyi bir noktaya ilerledi.
Travmatolojinin ilgilendiği alanda çok sayıda problem yer almaktadır ve bu problemlerin birçoğu sarsıntılar, ani darbeler sonucu oluşmaktadır. Travmalar her zaman anlık durumlar üzerinden oluşmaz, bazı özel durumlarda vücut içinde kas iskelet sistemini etkileyen basılar ve enfeksiyonlar yavaşça travmayı biriktirip bir noktada probleme dönüştürebilir. Kas iskelet sisteminde her noktanın kaldırabileceği bir stres vardır. Vücudu o noktasına ait stres eşiği ani ya da yavaş bir şekilde aşılabilir ve bunun sonunda travmalar meydana gelebilir.
Travmatoloji alanında en sık karşılaşılan problemler arasında kırıklar, çıkıklar, ezilmeler, yaralanmalar ve yanıklar bulunmaktadır. Buradan da anlaşılabileceği üzere travmatoloji yalnızca kas iskelet sistemiyle ilgilenmez. Daha kapsamlı bir alanda vücudun herhangi bir noktasında oluşabilecek travmaların tümüyle ilgilenmektedir. Travmalar oluştuğu takdirde çoğunlukla anlık yakınmalarla kendisini gösterir. Ciddi ağrı, acı vb. hislerle ortaya çıkar ve acil müdahale gerektirir. Travmatoloji uygulamaları bu kapsamda tanı ve tedavi çalışmaları gerçekleştirerek mevcut problemin kontrol edilmesini ve iyileştirilmesini amaçlamaktadır.
Travmatoloji alanında tanı oldukça önemlidir. Çoğu problem fiziksel muayene ya da bilgi alışverişi ile dahi anlaşılabilir ancak problemin detayları ve şiddetine dair analizleri sağlamak adına çeşitli tetkiklerden yararlanılmaktadır. Bu teknikler arasında görüntüleme yöntemleri büyük yer tutar. Özellikle manyetik rezonans, röntgen ve bilgisayarlı tomografi bu görüntüleme yöntemleri arasında sayılabilir.
Üst ekstremite ve alt ekstremite üzerinde gerçekleşen kırıklar, pelvis ve vertebra kırıkları, cerrahi ihtiyacı bulunan kırıklar, asetabulum ve çocuk kırıkları, çıkıklar, kas liflerinde ve ligamentlerinde yırtılmalar ve yanıklar travmatoloji kapsamında sıklıkla incelenen problemler arasındadır.
Travmatoloji uygulamalarında öncelik çoğunlukla acil müdahaledir. Eğer ortaya çıkan travma hasta için kritik bir süreç içeriyorsa öncelikle bu kritik durumun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Travmatoloji kapsamında gerçekleştirilen ilk yardım uygulamalarının yanı sıra alçı uygulaması, atel ve bandaj uygulaması gibi farklı temel teknikler kullanılmaktadır. Diğer travmatoloji teknikleri ise fonksiyonel tespit tekniği, kemik uyarıcılar, çivileme teknikleri, açık cerrahi uygulamaları, laparoskopik ve robotik cerrahi teknikleri ile kapalı ameliyatlar ve protez cerrahisi şeklinde sıralanabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.