Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Çocuk ortopedisi yani bir diğer adıyla Pediatrik Ortopedi, çocuklarda ortaya çıkan ortopedik problemlerin tanı ve tedavisiyle ilgilenmektedir. Çocuklarda çok sayıda kas iskelet sistemi hastalığı ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar hem doğumsal olarak ortaya çıkabilir hem de sonradan gerçekleşen travmatik, tümöral, enfeksiyöz ya da nörolojik durumlar neticesinde oluşabilir. Çocuk ortopedisinin tanı ve tedavi sürecini gerçekleştirdiği hastalıkların bazıları dönemsel problemlerdir ve tedavi sonunda hasta sağlığına kavuşup hayatını sürdürebilir. Ancak bazı hastalıklar uzun süren tedavilere, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine ihtiyaç duyar.
Çocuk ortopedisi yani Pediatrik Ortopedi alanı doğumsal problemlerden itibaren çocukluk çağı ve gençlik dönemini kapsayan bir aralıkta tanı ve tedavi uygulamalarını sürdürmektedir. Pediatrik Ortopedi ile amaçlanan çocukların ortopedik problemlerinin hızlı bir şekilde tanısını gerçekleştirip tedavi planını hazırlamaktır. Çocuklarda ortaya çıkan ortopedik hastalıkların birçoğunda erken teşhis ile erken yaşta başlayan müdahaleler ileri dönemde hastanın hayat kalitesini yükseltecektir. Bu bakımdan çocuk ortopedisine ait çalışmalar hasta sağlığı ve yaşam kalitesi için oldukça önemlidir. Eğer çocuk yaşta ya da doğumsal olarak ortaya çıkan bu hastalıklar erken dönemde tanı ve tedavi süreçlerinden geçmezse ileri dönemde tedavisi çok daha güç olabilir.
Pediatrik Ortopedi kapsamında tanı ve tedavi uygulaması gerçekleştirilen çok sayıda hastalık bulunmaktadır. Bunlar arasında içe basma, düz taban problemi, doğumsal kalça çıkığı, skolyoz, çarpık ayak problemi, femur başı epifiz kayması, Osgood Schlatter ve Sever, Perthes hastalığı ve vücudun çeşitli bölgesinde meydana gelen kırıklar en önemlileri olarak gösterilebilir.
Skolyoz omurgada ortaya çıkan bir hastalıktır ve omurga eğriliği olarak bilinmektedir. Henüz küçük yaşlarda ortaya çıkar ve zamanla yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyecek sorunlar ortaya çıkarır. Bazı hastalarda oldukça yavaş ilerlese de çoğunlukla çocuk gelişimi döneminde hızla ilerleme ihtimali de bulunmaktadır. Erken dönemde tedavi edilmesi daha kolaydır. Cerrahi seçeneklerle skolyoz tedavi edilebilir. Skolyoz ortaya çıktığında solunum problemleri oluşturabilir, dengesizlik yaratabilir, sırtta çıkıntı yapılar gözlenir, omuz hizasında asimetrik bir görüntü oluşur, belde ve kalçada yan duruş problemleri görülebilir, son olarak bacakların gövdeye göre orantısız olması gibi problemler oluşabilir.
Ayak problemlerinde belki de en yaygın görülen problem düz tabanlık durumu olarak ifade edilebilir. Çocuklar dünyaya geldiklerinde ayak tabanları düz olur ancak zamanla ayak kavisleri yerine oturur ve ayak normal halini alır. Çocuk gelişimi döneminde kavisler oturmazsa ileri dönemde düz tabanlık problemi farklı negatif etkiler doğurabilir. Düz taban probleminde acele etmemek gerekir çünkü çocuk gelişimi sürecinde geç dahi olsa bu problem ortadan kalkabilir. İlk etapta özel tabanlı ayakkabılar kullanmak ve bazı egzersiz hareketlerden yararlanmak gerekebilir. İleri durumlarda ise cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Bir diğer ayak problemi çarpık ayak hastalığıdır. Çarpık ayak hastalığı erken yaşta oluşabileceği gibi ilerleyen dönemlerde de ortaya çıkabilir. Bu hastalıkta ayakların içe dönük bir form kazandığı görülür. Çarpık ayak probleminde alçı uygulaması ile tedavis süreci başlar ve erken tanı ile tedavi ihtimali daha yüksektir. Tedaviye yanıt alınamazsa cerrahi müdahaleye başvurulabilir.
İçe basma problemi ayak problemi olarak görülse dahi sebebi kalça veya diz olabilir. Olağan gelişim sürecinde iyileşmediği takdirde cerrahi seçeneklere başvurulabilir.
Genetik faktörler üzerinden gerçekleşebilecek doğumsal kalça çıkığı problemi, en sık rastlanan Pediatrik Ortopedi alanı hastalıklarından bir tanesidir. Erken tanı uygulamaları kapsamında tedavisi daha kolaydır ancak ilerleyen dönemde ameliyat kaçınılmaz olacaktır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.