Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Artroskopik diz ameliyatı diz üzerinde oluşan bazı problemleri tedavi etmek için yararlanılan cerrahi prosedür olarak ifade edilebilir. Diz artroskopisi modern tıp tekniklerinden ve ilerlemiş tıp teknolojilerinden yararlanmaktadır. Geleneksel yöntemlere göre artroskopik teknikler kullanmak düşük yan etki, minimum komplikasyon riski ve hızlı iyileşme gibi avantajlar içermektedir. Kapalı olarak gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde hastaların hayat kalitesi çok fazla düşmez ve günlük hayata geri dönüş daha hızlı olur.
Artroskopik diz ameliyatları çok sayıda farklı rahatsızlık için yapılmaktadır ancak en sık rastlanan problem menisküs olarak öne çıkmaktadır. Bunun dışında diz çıkmalarında da diz artroskopisinden yararlanmak mümkündür. Menisküs yırtıklarının yanı sıra farklı yırtılmalar üzerine artroskopi uygulamak da mümkündür, örneğin çapraz bağ yırtıkları gibi. Tüm bunların dışında kıkırdak dokuda gerçekleşen problemler ve kireçlenme oluşumu üzerine diz artroskopisine başvurulabilir.
Artroskopi uygulamaları geleneksel yöntemlerden farklı olarak büyük kesiler yerine küçük birkaç kesi üzerinden cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Özellikle ortopedi ve travmatoloji branşı kapsamında diz, omuz, kalça ve ayak bileği gibi bölgelerde artroskopik cerrahi müdahalelerden yararlanmak mümkündür. Ortaya koyduğu yüksek başarı oranının yanı sıra hızlı iyileşme imkanı ve düşük komplikasyon riskiyle bu yöntem öne çıkmaktadır.
Artroskopi ameliyatlarında uygulama bölgesine göre birkaç kesi açılır ve açılan delikler içinden artroskopik cihazlar içeri yollanır. Görüntüleme eşliğinde gerçekleştirilen cerrahi süreç kapalı bir şekilde sonlanır ve bu süreçte içeri yollanan cihaz sayesinde operatör doktor tedavi uygulamasını gerçekleştirir.
Diz artroskopisi de sunduğu avantajlarla geleneksel yöntemlere oranla daha fazla tercih edilmektedir. Diz bölgesinde oluşan kıkırdak doku problemleri, yırtık menisküs, yırtık çapraz bağ, deformasyona uğramış eklem problemleri, diz çıkıkları, serbest kıkırdak ve kemik parçalanması, iltihaplı doku tedavisi veya gerilmiş bağların tedavisinde diz artroskopisinden yararlanmak mümkündür.
Artroskopik diz ameliyatı öncesi başarılır bir tanı sürecinden geçmiş olmak gerekmektedir. Fiziksel muayeneyi takip eden süreçte bilgi alışverişi tam olarak sağlanmalı ve ek tetkikler neticesinde mevcut problemin tespiti net olarak gerçekleştirilmelidir. Problemi iyileştirmek ya da kontrol altına almak için planlanan tedavi programında artroskopi operasyonu yalnızca bir adım olacaktır.
Artroskopik diz ameliyatlarında lokal ya da genel anestezi kullanılabilir. Yalnızca belden aşağı bölgeyi uyuşturmak da bir seçenektir ancak çok fazla tercih edilmez. Anestezi tercihi hastanın kişisel özellikleri özelinde yapılmaktadır. Artroskopik diz ameliyatları öncesinde doktorunuz bazı ilaçların durdurulmasını talep edebilir. Doktor tarafından kişi özelinde özel önlemler talep edilebilir.
Artroskopik diz ameliyatı uygulaması kişi özelinde belirlenen anestezi ile başlar. Daha sonra artroskopik müdahaleler gereği diz üzerinde ufak kesiler açılır. Görüntüleme eşliğinde bu kesiler üzerinden dizin içine girilir ve operasyon başlar. Operasyon öncesi steril su açılan kesilerden içeri yollanır ve cerrahi müdahale yapılacak bölgede bir miktar genişleme sağlanır. Bunun amacı operatör doktorun daha rahat cerrahi müdahaleyi gerçekleştirebilmesidir. Ucunda kamera ve ışık sistemi barındıran artroskopik cihazlarla hastanın yaşadığı problem özelinde ihtiyaç duyulan tedavi uygulaması yapılır. Ameliyat için ihtiyaç duyulan gereçlerin tamamı açılan ufak kesiler aracılığı ile cerrahi bölgeye ulaştırılır. Böylece operasyon sonlandırılır ve küçük kesiler dikişle kapatılır.
Artroskopik diz ameliyatları geleneksel yöntemlere oranla çok daha hızlı sürede iyileşme gösterir ve kozmetik olarak geride estetik olmayan bir görüntü bırakmaz. Her ne kadar iyileşme hızı yüksek olsa dahi yapılan işlem dizde olduğu için yürüme ve spor gibi aktivitelerin yapılması zaman alacaktır. Cerrahi sonrası ilk günlerde bacağın yüksek tutulması ve dinlenme çok önemlidir. Hasta iyileşmeye başladıkça fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ile süreç devam ettirilir. Bu süreçte hastanın yürüme desteği kullanması gerekebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.