Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Artroskopik omuz ameliyatı omuz üzerinde oluşan bazı problemleri tedavi etmek için yararlanılan cerrahi prosedür olarak ifade edilebilir. Omuz artroskopisi modern tıp tekniklerinden ve ilerlemiş tıp teknolojilerinden yararlanmaktadır. Geleneksel yöntemlere göre artroskopik teknikler kullanmak düşük yan etki, minimum komplikasyon riski ve hızlı iyileşme gibi avantajlar içermektedir. Kapalı olarak gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde hastaların hayat kalitesi çok fazla düşmez ve günlük hayata geri dönüş daha hızlı olur.
Artroskopik omuz ameliyatları tekrarlayan omuz çıkıklarında, omuz sıkışma sendromunda, kapsül esnemesinde, rotator manşet yırtığı probleminde, artrit ve serbest cisimlerin çıkarılmasında ve labrum yırtılmasında aktif olarak kullanılmaktadır.
Omuz eklemi vücudumuzun en çok kullanılan noktalarından biridir çünkü kol ve gövdeyi birbirine bağlayan eklem grubudur. Dolayısıyla günlük aktiviteler içinde işlevi en yüksek olan eklem bölgelerinden biridir. Büyük bir kemik grubu olan omuz eklemi oldukça güçlü olmasına karşın ters hareketlerde, kazalarda, travmalarda ve ani darbelerde sayısız problemle karşılaşabilir. Aynı zamanda yıllar içinde yaşlanmanın etkisiyle oluşan deformasyonlarla da omuz ekleminde problemler ortaya çıkabilir. Omuz problemlerinin tedavisinde cerrahi seçeneklere sıklıkla başvurulmaktadır ve bu noktada artroskopik teknikler geleneksel yöntemlere oranla çok daha fazla tercih edilmektedir.
Artroskopi uygulamaları geleneksel yöntemlerden farklı olarak büyük kesiler yerine küçük birkaç kesi üzerinden cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Özellikle ortopedi ve travmatoloji branşı kapsamında diz, omuz, kalça ve ayak bileği gibi bölgelerde artroskopik cerrahi müdahalelerden yararlanmak mümkündür. Ortaya koyduğu yüksek başarı oranının yanı sıra hızlı iyileşme imkanı ve düşük komplikasyon riskiyle bu yöntem öne çıkmaktadır.
Artroskopi ameliyatlarında uygulama bölgesine göre birkaç kesi açılır ve açılan delikler içinden artroskopik cihazlar içeri yollanır. Görüntüleme eşliğinde gerçekleştirilen cerrahi süreç kapalı bir şekilde sonlanır ve bu süreçte içeri yollanan cihaz sayesinde operatör doktor tedavi uygulamasını gerçekleştirir.
Artroskopik omuz ameliyatı öncesi başarılır bir tanı sürecinden geçmiş olmak gerekmektedir. Fiziksel muayeneyi takip eden süreçte bilgi alışverişi tam olarak sağlanmalı ve ek tetkikler neticesinde mevcut problemin tespiti net olarak gerçekleştirilmelidir. Problemi iyileştirmek ya da kontrol altına almak için planlanan tedavi programında artroskopi operasyonu yalnızca bir adım olacaktır.
Artroskopik omuz ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir. Artroskopik omuz ameliyatları öncesinde doktorunuz bazı ilaçların durdurulmasını talep edebilir. Doktor tarafından kişi özelinde özel önlemler talep edilebilir.
Artroskopik omuz ameliyatı uygulamasında omuz üzerinde ufak kesiler açılır. Görüntüleme eşliğinde bu kesiler üzerinden omuz içine girilir ve operasyon başlar. Ucunda kamera ve ışık sistemi barındıran artroskopik cihazlarla hastanın yaşadığı problem özelinde ihtiyaç duyulan tedavi uygulaması yapılır. Ameliyat için ihtiyaç duyulan gereçlerin tamamı açılan ufak kesiler aracılığı ile cerrahi bölgeye ulaştırılır. Tekrarlayan omuz çıkıklarında omuz ekleminin yuvasına oturtulması, omuz sıkışma sendromunda problemli dokunun tıraşlanması, kapsül esnemesinde gevşemiş kapsül tabakasının tedavi edilmesi, manşet ve labrum yırtıklarında yırtığın dikilmesi ve serbest cisimlerin dışarı çıkarılması omuz artroskopisinde en sık uygulanan işlemlerdir. Böylece operasyon sonlandırılır ve küçük kesiler dikişle kapatılır.
Artroskopik omuz ameliyatı gerçekleştikten sonra tedavi süreci devam eder çünkü cerrahi müdahale sonrası gerçekleştirilmesi gereken fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Omuz eklemi iyileşmesi zor eklemlerden bir tanesidir ve omuz ekleminin tekrar tam potansiyelinde çalışması için cerrahi operasyondan sonra 1 yıla kadar uzayan dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirilebilir. Artroskopik işlemler büyük oranda hızlı iyileşme sağlasa dahi hastanın kollarını kullanmaya başlamasından itibaren egzersizlerini aksatmaması ve doktor kontrolünde rehabilitasyon sürecini başarıyla devam ettirmesi önerilmektedir.
Cerrahi operasyonun hemen ardından hastanın durumuna göre hastanede yatış gerçekleştirilebilir. Bu süreçte kol askıda duracaktır ve hastanın istirahati istenecektir. Çeşitli medikal desteklerle iyileşme sürecinin hızlanması ve enfeksiyon riskinin minimuma indirilmesi amaçlanır. Gerektiği takdirde buz uygulaması yapılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.