Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Sporcu sağlığı ve sporcu yaralanmaları, sporcuların ihtiyaç duydukları koruma ve tedavi süreçlerini sağlayan alandır. Spor insanların hobi olarak gerçekleştirdikleri eylemler olabileceği gibi, başka insanların direkt olarak işi olabilir. Hangi spor yapılıyor olursa olsun, her sporun kendine has bir çalışma programı, temposu bulunmaktadır. Her spor için ihtiyaç duyulan kas yapısı, vücut şekli farklı olabilir. Sporcular için ortaya koydukları performans oldukça önemlidir ancak bu performansın sürekliliği daha da önemlidir. İstikrarlı bir şekilde yüksek performans gösterebilmek için sporcu sağlığının korunması kritik bir işleve sahiptir. Sporcular için kas iskelet sisteminde bir problem ortaya çıkmaması, onların antrenmanlarından uzak kalmamaları adına ihtiyaç duydukları bir durumdur. Sporcu sağlığının korunması da beslenme, egzersiz antrenmanı gibi çok sayıda parametre üzerinden değerlendirilerek sporcuların kas iskelet sistemlerini korumaya odaklanmalıdır.
Sporcu sağlığının korunması için çok sayıda çalışma yapılsa dahi sporcuların gerçekleştirdikleri şiddetli idmanlar sonucunda zamanla çeşitli problemlerle karşılaşmaları mümkündür. Zamanla gerçekleşen problemlerin dışında kazalar, ters hareketler, ani darbeler ve travmalar neticesinde de sporcu sağlığı zarar görebilir ve sporcu yaralanması gerçekleşebilir. Bu tip durumlarda ortopedi ve travmatoloji kapsamında sporcu sağlığının yeniden kazandırılması ve sporcunun tekrar tam potansiyelinde sporunu gerçekleştirebilmesi için çalışmalar başlar.
Sporcu sağlığının korunmasında ve spor yaralanmalarının önlenmesinde en kritik konu, sporcuların sağlıklı hazırlık süreçlerinden geçmeleridir. Eğer yapacakları spor neticesinde programlı bir egzersiz düzeni takip edilirse sporcu sakatlığına ya da yaralanmalarına yakalanmak çok daha zor olacaktır. Kas iskelet sisteminde stres faktörü oldukça önemlidir, dolayısıyla kas iskelet gruplarına yüksek şiddet uygulandığında istenmeyen durumlar oluşabilir. Sporcuların antrenmanlarını ayakları yere basacak şekilde planlamaları ve sağlıklarını önde tutmaları gereklidir. Bu şekilde yüksek performansta süreklilik sağlamak mümkün olacaktır.
Sporcu yaralanmalarının hiç yaşanmaması için öncelikle sporcu sağlığına verilen değerin maksimum seviyede olması gerekir. Sağlıklı ekipmanlar ve ortam ile sporcu önlemleri çerçevesinde sporcu yaralanması riskleri düşürülmelidir. Çünkü sporcu yaralanmalarından bazıları kısa dönemde tedavi edilebilecek problemler olsa da bazı sakatlıklar uzun süren fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç duyar. Ancak buna rağmen performansı eski seviyesine çekmek çok zor olabilir. Dolayısıyla sporcu sağlığını korumak ve önlemler almak önceliklidir. Her şekilde yaralanma ve sakatlık gerçekleşebilir ve bu durumda ortopedi ve travmatoloji branşı kapsamında tedavi çalışmaları uygulanır.
Sporcu yaralanmalarında gerçekleşen problemlerde kas problemleri öne çıkmaktadır. Kuvvet, patlayıcılık gibi çeşitli özellikler için kas kütlesinin nasıl şekilleneceği oldukça önemlidir. Ancak güçsüz kas grupları çeşitli sakatlıkların yaşanmasına neden olabilir. Sporcuların mevcut güçleri çerçevesinde antrenman programları uygulayarak zamanla gelişim göstermesi önerilir. Kas geliştirme süreçlerinde kas fiberlerinde deformasyon ortaya çıkar. Aslında kas gelişimi bu deformasyonun ne derece başarılı bir şekilde iyileştirileceği ile alakalıdır. Bu olağan süreçte kasları iyileştirmeden antrenmanlara devam etmek problemler ortaya çıkarabilir. Sporcuların bu sebeple titizlikle planlanan programlara ihtiyaçları bulunmaktadır. Ayrıca düzenli uyku, beslenme ve supplement desteği de sağlık için gerekli olabilir.
Sporcu yaralanmaları ve sakatlıklarda diğer önemli faktörlerden biri yeterince ısınmamak ya da antrenman sonrasında soğuma çalışmalarını tam anlamıyla uygulamamaktır. Bu durumlar belki birkaç sefer için herhangi negatif bir etki oluşturmak ancak uzun vadede sağlıksız sonuçlarla geri dönüşü olacaktır.
Son olarak yapılan spor özelinde uygulanması gereken fizik tedavi çalışmaları oldukça önemlidir. Bazı hastalıklar o spor içinde bazı hareketlerin sürekli olarak tekrarlanması üzerinden gelişebilir. Tenisçi dirseği buna verilebilecek bir örnektir. Dolayısıyla sporcuların bu tip özel durumlar hakkında farkındalık kazanması ve bu negatif durumu ortadan kaldıracak fizik tedavi çalışmalarında bulunmaları önerilir.
Sporcu yaralanmalarında erken teşhis tedavi sürecinde büyük fark yaratabilir. Kırıklar, kas problemleri, bağ ve tendon yırtılmaları, ezilmeler, burkulmalar, ödem ve kanama problemleri, eklem problemleri ve çıkıklar sporcular için tehlikeli durumlardır. Bu tip problemler ortaya çıktığında çoğunlukla görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilirler. Bu noktada röntgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans kullanımı önerilir. Her bir hastalığın kendi özelinde farklı tedavi uygulamaları bulunmaktadır. Çok sayıda ortopedik problem cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Sporcu sağlığında fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarına da büyük önem düşmektedir. Ayrıca alçı, bandajlama, atel ve bazı medikal ilaç desteğiyle sporcu yaralanmalarında tedavi uygulanabilir. Soğuk uygulamaları sporcu yaralanmalarında ilk müdahale kapsamında oldukça işe yarayan bir yöntemdir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.