Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Artroskopik kalça ameliyatı kalça üzerinde oluşan bazı problemleri tedavi etmek için yararlanılan cerrahi prosedür olarak ifade edilebilir. Kalça artroskopisi modern tıp tekniklerinden ve ilerlemiş tıp teknolojilerinden yararlanmaktadır. Geleneksel yöntemlere göre artroskopik teknikler kullanmak düşük yan etki, minimum komplikasyon riski ve hızlı iyileşme gibi avantajlar içermektedir. Kapalı olarak gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde hastaların hayat kalitesi çok fazla düşmez ve günlük hayata geri dönüş daha hızlı olur.
Artroskopik kalça ameliyatları kalça protezi ve buna bağlı oluşan problemlerde, kalça içinde bulunan kemik ve kıkırdak parçalarının tedavisinde, eklem ve çevresindeki doku problemlerinde ve kalça çıkığı problemlerinde aktif olarak kullanılmaktadır. Artroskopik kalça uygulamaları sebebi başka bir yöntemle belirlenememiş ağrılı yakınmalarda tanı ve tedavi amaçlı olarak kullanılabilir.
Kalça eklemi bel bölgesinde alt vücut ve üst vücudun birbirine bağlanmasını sağlayan nokta olduğu için oldukça kritik eklem bölgelerinden bir tanesidir. Diğer eklem bölgelerinin birbirine bağladığı bölgelerin yanında kalça eklemi tüm vücudu etkileyen unsurlar içermektedir. Kalça ekleminde meydana gelen problemlerin tüm vücudu etkilemesi ve hayat kalitesini ciddi seviyede düşürmesi ihtimali bulunur. Hemen hemen her hareketimizde kalça ekleminin etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla günlük aktiviteler içinde işlevi en yüksek olan eklem bölgelerinden biridir. Kalça eklemi ters hareketlerde, kazalarda, travmalarda ve ani darbelerde sayısız problemle karşılaşabilir. Aynı zamanda yıllar içinde yaşlanmanın etkisiyle oluşan deformasyonlarla da kalça ekleminde problemler ortaya çıkabilir. Kalça problemlerinin tedavisinde cerrahi seçeneklere sıklıkla başvurulmaktadır ve bu noktada artroskopik teknikler geleneksel yöntemlere oranla çok daha fazla tercih edilmektedir.
Artroskopi uygulamaları geleneksel yöntemlerden farklı olarak büyük kesiler yerine küçük birkaç kesi üzerinden cerrahi müdahalenin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Özellikle ortopedi ve travmatoloji branşı kapsamında diz, omuz, kalça ve ayak bileği gibi bölgelerde artroskopik cerrahi müdahalelerden yararlanmak mümkündür. Ortaya koyduğu yüksek başarı oranının yanı sıra hızlı iyileşme imkanı ve düşük komplikasyon riskiyle bu yöntem öne çıkmaktadır.
Artroskopi ameliyatlarında uygulama bölgesine göre birkaç kesi açılır ve açılan delikler içinden artroskopik cihazlar içeri yollanır. Görüntüleme eşliğinde gerçekleştirilen cerrahi süreç kapalı bir şekilde sonlanır ve bu süreçte içeri yollanan cihaz sayesinde operatör doktor tedavi uygulamasını gerçekleştirir.
Artroskopik kalça ameliyatı öncesi başarılır bir tanı sürecinden geçmiş olmak gerekmektedir. Fiziksel muayeneyi takip eden süreçte bilgi alışverişi tam olarak sağlanmalı ve ek tetkikler neticesinde mevcut problemin tespiti net olarak gerçekleştirilmelidir. Problemi iyileştirmek ya da kontrol altına almak için planlanan tedavi programında artroskopi operasyonu yalnızca bir adım olacaktır.
Artroskopik kalça ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir. Artroskopik kalça ameliyatları öncesinde doktorunuz bazı ilaçların durdurulmasını talep edebilir. Doktor tarafından kişi özelinde özel önlemler talep edilebilir.
Artroskopik kalça ameliyatı uygulamasında kalça üzerinde ufak kesiler açılır. Görüntüleme eşliğinde bu kesiler üzerinden kalça içine girilir ve operasyon başlar. Ucunda kamera ve ışık sistemi barındıran artroskopik cihazlarla hastanın yaşadığı problem özelinde ihtiyaç duyulan tedavi uygulaması yapılır. Ameliyat için ihtiyaç duyulan gereçlerin tamamı açılan ufak kesiler aracılığı ile cerrahi bölgeye ulaştırılır. Artroskopik cihazların içeride daha rahat hareket edebilmesi için steril sıvılarla alan genişletilir. İhtiyaç duyulan tedavi gerçekleştikten sonra küçük kesiler dikişle kapatılır ve ameliyat sonlandırılır.
Kalça eklemi artroskopik olsa dahi ameliyatı gerçekleştirilmesi en zor eklemlerdendir. Bunun sebebi deriye yakın olmamasıdır. Dolayısıyla cerrahi süreç esnasında kalçayı gerdirmek gerekebilir. Diğer artroskopik ameliyatlardan daha uzun süre içinde gerçekleme ihtimali bulunmaktadır.
Artroskopik kalça ameliyatı gerçekleştikten sonra tedavi süreci devam eder çünkü cerrahi müdahale sonrası gerçekleştirilmesi gereken fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Alt vücut ile üst vücut arasında köprü niteliğinde olan kalça ekleminin bir an evvel çevre dokularla birlikte güç kazanması amaçlanır. Bunun sebebi yaşantı içinde kalça ekleminin sağlıklı olmasının hayat kalitesini direkt olarak etkilemesidir. Cerrahi sürecin ardından iyileşme sağlandığında vakit kaybetmeden hastanın egzersizlere başlaması gerekmektedir. Yapılacak fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarıyla kalça ve çevresindeki kas grubunu tekrar eski kuvvetine getirmek oldukça önemlidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.