Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Bel kayması hastalığı vücudun dik yapısında bozukluklar meydana getiren ve yaşam kalitesini düşüren omurga hastalıklarından bir tanesidir. Bel kayması hastalığı tek başına çeşitli yakınmalar ortaya çıkarmakla birlikte, ileri seviyelerinde farklı hastalıkların tetiklenmesine neden olarak daha ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple bel kayması probleminin zamanında tespit edilmesi ve tedavi planlaması kapsamında kontrol altına alınması önerilmektedir.
Omurga hastalıkları arasında yer alan bel kayması, aslında omurgayı oluşturan omurlarda meydana gelen problemler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Omurlar birbirine kenetlenerek omurganın kendisini oluşturmaktadır ve bu yapı vücudumuzun ana direği olarak konumlanır. Etrafındaki kas ve dokular, sinir ağları ile tüm vücudu etkileyen oldukça kritik bir bölgedir. Omurlarda meydana gelen problemler gerek doğumsal gerek daha sonra gelişen nedenlerden kaynaklanabilir. Ani darbeler ve travmaların, hatta basit yanlış hareketlerin bile bazı durumlarda omurga sağlığını etkilediği bilinmektedir. Bu tip durumlar ortaya çıktığında omurlarda kayma meydana gelir ve omurga kemiklerinin genelinde bir kayma durumu söz konusu olur.
Bel kayması hastalığının nedenleri arasında hem doğumsal problemler hem de sonradan gelişen problemler yer alır. Eklem iltihapları ve omurga enfeksiyonları, kireçlenme, kemikler arası sıvı birikmesi gibi bazı problemler bel kayması oluşturabilir. Bununla beraber doğum esnasında gerçekleşen problemler neticesinde ek komplikasyonlar gelişerek omurga sağlığını etkileyebilir ve bu da bel kaymasının oluşumunda tetikleyici unsur olarak rol oynayabilir.
Bel kayması oluşumunda sonradan gelişen rahatsızlıkların da büyük bir etkisi bulunmaktadır. Bel kayması problemlerinin temelinde çoğunlukla omur sağlığını etkileyen travma kökenli problemler olduğu için spor kazaları, kazalar, ani darbeler ve hatalı hareketler yer almaktadır. Ayrıca kontrolsüz bir şekilde ağır kaldırmak ve yanlış ani hareketlerde bulunmak omurga sağlığını etkileyerek bel kayması probleminin oluşmasına yol açabilir.
Bel kayması problemi görüntü bozuklukları ve hareket kabiliyetinde meydana gelen problemlerden önce ağrılı yakınmalarla ortaya çıkmaktadır. İlk etapta hafif seyreden ağrılı yakınmalar zamanla oldukça şiddetli bir hal alarak hastanın yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilir.
Bel kayması ortaya çıktığında zamanla ağrılı yakınmalar oturup kalkma gibi basit hareketlerde daha fazla şiddetlenmeye başlamaktadır. Öne ve arkaya eğilme, esneme gibi hareketlerde ağrılar zamanla artmaya başlar. Bacaklarda güçsüzlük ve hissizlik, karıncalanma sorunları doğar ve zamanla sırt bölgesinde bel kaymasına bağlı gerginlik ortaya çıkar. Tüm bu belirtiler ışığında tanı ve tedavi uygulamaları başlatılmazsa ilerleyen dönemde görüntüde problemler meydana gelebilir, hareket kabiliyeti azalabilir ve daha ciddi hastalıklar ani bir şekilde ortaya çıkabilir.
Bel kayması hastalığında bu tip belirtiler ortaya çıktığında hastaların bunları görmezden gelmesi ya da kendi yöntemlerince çözmeye çalışmaları daha ciddi problemlerin doğmasına sebep olmaktadır. Bunların başında bel altında kalan bölgenin tümüyle hissizleşmesi ve kontrolünün kaybedilmesi gelmektedir. Ayrıca felç, idrar tutma problemleri, cinsel problemler oluşturabilir.
Bel kaymasının tanı uygulamalarında öncelikle fiziksel muayene gelmektedir. Fiziksel muayene üzerinde şüphe üzerine doktor çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanabilir. Bu yöntemler arasında röntgen ve manyetik rezonans ön plana çıkmaktadır. Fiziksel muayene esnasında hastaya bazı hareketler yaptırarak omurga hareketleri üzerinden çeşitli yakınmalar ortaya çıkıp çıkmadığı araştırılır. Özellikle manyetik rezonans uygulaması ile bel kaymasının derecesi ve mevcut sinir hasarının boyutu ortaya çıkarılabilir.
Bel kayması öncelikle ameliyatsız tedavi uygulamalarıyla kontrol altına alınmaktadır. Ancak problem ileri seviyelerdeyse direkt olarak cerrahi seçeneklerden yararlanmak mümkündür. Fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının bel kayması tedavisinde büyük bir yeri bulunmaktadır. Ancak fizik tedavi çalışmalarına yanıt alınamazsa ya da çoktan bu evre geçildiyse sinir hasarlarını minimuma indirmek ve omurgayı sabit hale getirmek için cerrahi tekniklerden yararlanılır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.