Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Kifoz hastalığı omurga hastalıkları kapsamında değerlendirilen omurga eğriliği, kamburluk olarak nitelendirilebilir. Halk arasında daha çok kamburluk ismiyle bilinen Kifoz hastalığı, ilerlemiş omurga eğriliği olarak açıklanabilir. Her insanda ufak bir miktar omurga eğriliği bulunmaktadır ve bu durum ileri seviyeye çıkmadığı durumlarda normal kabul edilir. Ancak bazı hastalarda omurga eğriliği ciddi seviyelere ulaşabilir ve hayat kalitesini etkileyen durumlar açığa çıkar. Kifoz hastalığı yaşam kalitesini etkileyecek derecede omurga eğriliği gelişmesi olarak özetlenebilir.
İnsan anatomisinde sırtta hafif bir eğimle dışa çıkıklık ve bel bölgesinde de çukur olması normal kabul edilmektedir. Kifoz hastalığına teşhis koyabilmek adına bu kamburluk eğiminin normal koşulların üzerinde olması gerekmektedir. Kifoz hastalığı ortaya çıktıysa hem görüntü olarak arzulanmayan bir görünüm oluşacaktır hem de hareket kabiliyeti kısıtlanacaktır. Elbette Kifoz hastalığı neticesinde psikolojik ve sosyal problemlerin ortaya çıkması da mümkündür. Erken yaşta da sıklıkla görülebilen Kifoz hastalığının hızlı teşhisi ve tedavi planlaması bu tip problemlerin yaşanmasını önleyebilir. Çünkü gelişim dönemindeki çocuklar için görünüm ve hareket kabiliyeti açısından ortaya koyduğu sıkıntıların yanı sıra psikolojik problemler de tüm hayatı etkileyebilir.
Hem çocuk yaşta hem de ileri dönemde ortaya çıkabilen Kifoz hastalığının takip edilmesi oldukça önemlidir. Özellikle genç yaşlarda ortaya çıktığında hastanın gelişim döneminde ciddi negatif etkiler ortaya çıkarması mümkündür.
Scheuermann Kifoz hastalığı yapısal kamburluk olarak da bilinmektedir. Bu türdeki Kifoz hastalıklarında ortaya çıkan kamburluk eğimi oldukça ileri seviyeye ulaşabilir. Yapısal kamburluk yani Scheuermann Kifoz hastalığında kemik ve yumuşak doku problemleri ana neden olarak bilinmektedir. Bunlar doğumsal omurga problemleri, omurga kırıkları, omur hasarları ve deformasyonları, sinir ve kas hastalıkları, kemik hastalıkları ve omurga enfeksiyonu olarak özetlenebilir.
Scheuermann Kifoz hastalığında omurga olağan şeklini kaybetmeye başlar ve üçgen bir form kazanır. Bu yeni kazanılan form yavaş yavaş oturur ve yavaş yavaş omurga üzerinde kamburluk meydana getirir. İleri seviyelerde ciddi tehlikeler içeren bu Kifoz türü kontrol altına alınarak tedavi edilmelidir.
Postural Kifoz hastalığı yani pozisyonel kamburluk ise nispeten daha düşük dereceli omurga kamburlukları olarak ifade edilebilir. Daha sık rastlanan kamburluk türü olmakla birlikte bazı hastalarda yaşam boyu hareket kabiliyetinde problemlere neden olmaz. Bu sebeple çoğu hasta tedaviye ihtiyaç duymaz ancak bazı durumlarda kontrol altına almak adına tedavi çalışmalarından yararlanılabilir.
Konjenital Kifoz hastalığı doğumsal problemler üzerinden gerçekleşmektedir. Gerçekleşen anomali sonucunda omurga kamburluk problemi ortaya çıkar ve insan vücudunun öne doğru eğimi gerçekleşir.
Paralitik Kifoz olarak bilinen kamburluk hastalığı bazı hastalıklar neticesinde ortaya çıkan kamburluk problemini ifade etmektedir. Bu hastalıklar arasında Serebral Palsi hastalığı en çok kamburluğa neden olan hastalık olarak açıklanabilir.
Tüm bunların dışında enfeksiyonlar üzerinden, cerrahi girişimler üzerinden, metabolik problemler üzerinden, posttravmatik ve myelomeningosel üzerinden Kifoz yani kamburluk problemi ortaya çıkabilir.
Kifoz hastalığında çocuk çağında çıkan belirtiler arasında denge problemleri, kol ve bacak orantısızlıkları, kol ve bacaklarda anormal görüntü, orantısız gövde ve öne eğilişte ortaya çıkan omurga eğriliği ön plana çıkmaktadır.
Yetişkin hastalarda ise sırt bölgesinde ağrılı yakınmalar, dik durma problemlerinin başlaması ve hareket kabiliyetlerinde azalma, omurgada aşırı hassasiyet, başta sırt kasları olmak üzere hızlı bir şekilde yorgunluk belirtileri belirtiler arasında gösterilebilir.
Kifoz hastalığına tanı koymak için omurga eğriliğini ölçmek yeterlidir. Ancak omurga eğriliği üzerinden vücutta oluşan problemlere dair ek tetkikler gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda akciğerlerin araştırılması, solunum fonksiyon testi gerçekleştirilmesi, manyetik rezonans ile omurga ve omurilik çevresinde görüntüleme gerçekleştirilmesi ihtimaller dahilindedir. Kifoz hastalığının tedavisinde korse tedavisi, fizik tedavi uygulamaları ve son çare olarak cerrahi yöntemlerden yararlanılmaktadır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.