Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Distoni vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan istemsiz kas kasılmaları ile karakterize nörolojik bir rahatsızlıktır. Çocukluk çağından yetişkinliğe her yaşta görülebilir. Distoni hareket koordinasyonu ve öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını kontrol etmeye yardımcı olan beynin bazal ganglia bölgesinde görülen anormal işleyişten kaynaklanmaktadır. Beynin bu bölgesi aynı zamanda hareketin hızını ve akışkanlığını kontrol etmekte, istenmeyen hareketleri önlemektedir.
Vücudun etkilenen kısmına bağlı olarak distoni kişinin günlük yaşamına devam etmesini ciddi şekilde etkileyebilir. Boyun kasları etkilendiğinde kişi çiğneme ve yutkunmada zorluk yaşayabilir. Distoni yaşamı tehdit edici olmasa da kişide depresyona neden olabilir. Süreçte bu sorunlarının ayrıca iyileştirilmesi gerekebilir. Distoni çoğu zaman ilerleyici bir hastalıktır.
Diskinezi birçok hareket bozukluğunu kapsayan genel bir terimdir. Genel olarak hafif ya da şiddetli anormal ve istemsiz kas hareketleri olarak tanımlanabilir. İlaçlar, beynin kimyasındaki değişiklikler ya da beyin hasarı gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Farklı nedenlerle ilişkili farklı diskinezi türleri bulunmaktadır ve farklı semptomlar ile kendini gösterir.
Diskinezinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri parkinson hastalığında uzun süre kullanılan antipsikotik ilaçların yan etkisidir. Beyin hasarı gibi farklı nedenlerle diskinezi nadiren görülür.
Distoni semptomlarının şiddeti ve etkilediği bölge kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Erken belirtileri arasında ayaklarda kramp, gözlerde ani ve aşırı kırpılma, ayaklarda ve boyunda sürüklenme ve istemsiz dönmeler sayılabilir. Distoniye sahip çocuklar gelişimsel olarak normaldir ancak tedavi edilmediğinde ilerleyen dönemde şekil bozukluklarına yol açabilir.
Distoni tedavisinde yaygın olarak başvurulan birçok ilaç vardır. Her ilaç her hasta için etkili olmayabilir ve en uygun ilacın belirlenmesi için birkaç ilaç denemesi gerekebilir. Distoniyi tedavi etmek için kullanılan ilaçların çoğu beynin kas hareketi ve hareket kontrolünden sorumlu sinir sistemindeki nörotransmitter kimyasallarını etkileyerek çalışmaktadır.
Distoni kişide tekrarlayan hareketlere veya anormal duruşlara neden olabilen istemsiz kas kasılmaları ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Botulinum toksininden belirli distoni tiplerini tedavi etmek için yararlanılmaktadır; sinir hücrelerinden kaslara gönderilen sinyalleri bloke ederek çalışır. Bu sinyaller bloke edildiğinde asetilkolinin salınımı önlenir. Asetilkolin vücutta bulunan nörotransmitterdir ve botulinum toksini ile engellendiğinde distoni nedeniyle görülen kasılmalar görülmez. Botulinum toksini etkisini 3 gün ila 2 hafta sonra göstermektedir. Ancak kalıcı bir tedavi yöntemi değildir, yaklaşık 3 ay sonra etkisi azalacaktır.
Distoni tedavisinde botolinum toksininin başarısı enjeksiyon bölgesine, kullanılan doza ve doktorun deneyimine göre farklılık göstermektedir. Tedavi süreci boyunca doktor ve hasta arasındaki açık iletişim başarılı bir sonuca ulaşmak için kritik önem taşır. Maksimum faydaya ulaşmak için birden fazla uygulamaya başvurulması gerekebileceği göz ardı edilmemelidir.
Botulinum toksini uygulaması öncesinde günlük yaşamınızda değiştirmeniz gereken herhangi bir durum bulunmamaktadır. Randevu sırasında karnınızın tok olmasını öneriyoruz. Enjeksiyon öncesi prosedür enjeksiyon bölgesine göre farklılık gösterebilmektedir. Tipik olarak enjeksiyon öncesinde alkollü bir bez kullanılarak cilt temizlenir, bazı durumlarda enjeksiyon yerinde ağrı görülmesinin önüne geçmek için anestezik kremlerden yararlanılabilir. Botulinum toksini enjekte etmek için kullanılan iğneler çok incedir bu nedenle çoğu hasta enjeksiyon sırasında çok hafif bir rahatsızlık hisseder.
Botulinum toksin enjeksiyonlarından kaynaklanan yan etkiler çoğu zaman hafif ve geçicidir. Geçici olarak enfeksiyon bölgesinde ağrı, hassasiyet ve morarma görülebilir. Bu yan etkiler genellikle kendiliğinden iyileşir. Botulinum toksini ile distoni tedavisinin alanında uzman deneyimli bir doktor tarafından yapılması oldukça önemlidir. Bunun yanında distoni tedavi planını çeşitli uzmanlık alanları ile birlikte kapsamlı bir şekilde yönetilmelidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.