Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Titreme hastalığı vücudun farklı bölümlerinde kontrol edilemeyen titreme ile karakterize bir nörolojik rahatsızlıktır. Titremeler genellikle tek taraflı ve elde başlasa da hastalık ilerledikçe vücudun farklı bölgelerinde de görülebilmektedir. Esansiyel tremor kişi kendine iyi baktığı sürece yaşamını tehdit eden bir hastalık değildir; ancak titremenin şiddetliği durumlarda kişi günlük yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmekte zorlanabilir.
Esansiyel tremor dünya üzerindeki en yaygın hareket bozukluklarından biridir, nedeni bilinmeyen titreme hastalığı olarak tanımlanabilir. Sık görülen semptomları arasında kısa süreli kontrol edilemeyen titreme, ses titremesi, stresli zamanlarda ve amaçlı hareketlerde titremelerde kötüleşme ve nadiren yaşanan denge sorunları sayılabilir. Hastalıktan vücudun her iki tarafı da eşit derecede etkilenebilir ya da bu durum farklılık gösterebilir. Sarsıntılar küçük ila şiddetli arasında değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin günlük yaşamını etkilemeyecek kadar küçük olabilirler ya da yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilirler.
Yukarıda sayılan semptomlar parkinson hastalığı, multiple skleroz, egzersiz sonrası beden yorgunluğu, metabolik anormallikler ya da madde bağımlılığı gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Altta yatan gerçek sorunun tespit edilebilmesi için belirtiler görüldüğünde kişi doktora başvurmalıdır.
Titreme hastalığının kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Mutlak genetik veya çevresel bir nedeni tespit edilememiş olsa da araştırmalar hastalığın beynin belirli bölgelerinde görülen değişikliklerle tetiklenebileceğini göstermektedir.
Esansiyel tremor görülme ihtimali 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha yüksektir. Titremenin nedeni kalıtsal olabilir ancak aile öyküsünde titreme olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Ailesinde tremor öyküsü bulunan kişilerin kendilerinde de görülme ihtimali %50’dir. Bazı araştırmalar esansiyel tremora sahip kişilerde parkinson hastalığı, koku ve işitme kaybı gibi durumların görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterse de bu ihtimal hala araştırılmaktadır.
Esansiyel tremor için kullanılan spesifik bir test bulunmamaktadır. Nörolog hastanın bildirdiği semptomlara ve yaptığı tam nörolojik muayeneye dayanarak hastalığı teşhis edebilir. Doktor ayrıca aşırı kafein alımı ya da ilaç yan etkisi gibi durumların olup olmadığını tespit etmek için hastasının kişisel öyküsünü dinleyecektir. Parkinson hastalığı gibi titremeye neden olan altta yatan bir nedenin olup olmadığının belirlenmesi için belirli görüntüleme testlerine de başvurulabilinir. Bu testler BT ve MR taramalarını içermektedir.
Esansiyel tremor hastalığının semptomları hafif görüldüğünde tedavi gerektirmeyebilir. Ancak bazı durumlarda görülen semptomlar kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilmektedir. Bu durumlarda ilaç ve cerrahi işlemler gibi çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Esansiyel tremor için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, ancak uygulanan tedavi planı kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Her tedavi yöntemi esansiyel tremora sahip her kişi için aynı derecede etkili değildir. Doktor bazı yaşam tarzı değişiklikleri de dahil olmak üzere kişiye özgü tedavi planı önerecektir.
İlaçlar esansiyel tremorun şiddetini önemli ölçüde azaltabilir. İlaç tedavisine rağmen titreme sorunu devam eden kişiler için cerrahi bir tedavi seçeneğidir. Beyin stimulasyonu en güncel tedavi seçenekleri arasındadır. Beyin stimulasyonu beynin derin yapılarına yerleştirilen (elektrod) beyin pili ameliyatıdır. Bu alan kas kontrolünü koordine eden beynin derinliklerindeki bir alandır.
Esansiyel tremorlu birçok insan yaşamını normal şekilde sürdürebilmektedir. Titremelerin şiddeti aynı kalabilir ya da zaman geçtikçe kötüleşebilir, vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Titremeler şiddetliyse kişinin yaşam tarzında bazı değişiklikler yapması yaşamını kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bağcıksız ayakkabı giymek, düğmeleri sabitlemek için kanca kullanımı, bardaktan bir şey tüketirken pipet kullanmak bu küçük değişiklikler arasında sayılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.