Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Huzursuz bacak sendromu kişide bacaklarını hareket ettirmek için güçlü bir dürtü yaratan bir rahatsızlıktır. Bazı kişiler bu hissi bacakta karıncalanma ve yanma hissi olarak tanımlar. Huzursuz bacak sendromu semptomları genellikle akşam saatlerinde görülmekte, kişinin dinlenir pozisyonda olduğu zamanlarda ise şiddetlenmektedir. Örneğin kişi uzun süre aynı pozisyonda oturduğunda semptomları şiddetlenebilir.
Huzursuz bacak sendromu çocukluk çağı da dahil olmak üzere her yaşta görülebilmektedir. Çoğu durumda kişi yaş aldıkça görülen semptomların şiddet seviyelerinde artış görülür. Semptomlar genellikle kişi dinlenme pozisyonundayken görüldüğünden kişi uykuya dalmakta zorlanabilir; bacaklarını hareket ettirme isteği uyku ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Bu durum çoğu zaman gündüz aşırı uyku hali ile sonuçlanmakta, kişiyi günlük yaşamında zorlamaktadır.
Huzursuz bacak sendromunun çoğu zaman nedeni bilinmemektedir. Araştırmalar beyindeki düşük demir seviyelerinin huzursuz bacak sendromundan sorumlu olabileceğini göstermektedir. Bazı faktörlerin kişide huzursuz bacak sendromu görülme ihtimalini artırabileceği bilinmektedir. Alkol, sigara ve kafein tüketimi, gebelik, nöropati ve böbrek yetmezliği hastalığı bu faktörler arasında sayılabilir. Uyku apnesi gibi çeşitli uyku bozuklukları da semptomların şiddetlenmesine neden olabilmektedir.
Huzursuz bacak sendromu kadınlarda erkeklere kıyasla iki kat daha fazla görülmektedir. Semptomlar her yaşta görülebilse de genellikle artan yaşla birlikte daha şiddetli hale gelmektedir. Çoğu kişi semptomları şiddetlenene dek doktora başvurmasa da huzursuz bacak sendromu vakalarının %40’ında ilk semptomların 20 yaşından önce görüldüğü tespit edilmiştir.
Huzursuz bacak sendromunun spesifik bir testi bulunmamaktadır, doktor değerlendirmesi ile teşhis edilir. Doktor nörolojik ve fiziksel muayenenin yanı sıra kişinin tıbbi öyküsünü dinleyecektir. Kişinin bacaklarını hareket ettirmek için güçlü bir dürtü hissetmesi, dinlenme pozisyonunda ve özellikle akşam saatlerinde bu dürtünün kötüleşmesi ve kişinin bacaklarını hareket ettirdiğinde kısmen rahatlama yaşaması gibi semptomlar çoğu zaman başka bir durumdan kaynaklanmamaktadır. Semptomların sıklığı, süresi ve yoğunluğu da önemlidir.
Huzursuz bacak sendromunun en tipik belirtisi kişinin bacaklarını hareket ettirmek için karşı koyamadığı bir dürtü hissetmesidir. Bu his nadiren de olsa göğüs ve baş bölgesini de etkileyebilmektedir. Semptomlar çoğu zaman vücudun bir tarafında ortaya görülse de çoğu zaman vücudun her iki tarafını da etkiler. Rahatsızlığın şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bacakları hareket ettirmek rahatsızlığı hafiflettiğinden huzursuz bacak sendromuna sahip kişilerin bacaklarını sürekli hareket halinde tuttukları görülür.
Huzursuz bacak sendromu belirtilerinin ortak özelliği geceleri şiddetlenmesi sabah saatlerinde ise hafiflemesidir. Kişinin hissettiği rahatsızlık uykuya dalmasını ve derin bir uykuda kalmasını zorlaştırdığından huzursuz bacak sendromu uyku bozukluklarına da dahil edilmektedir.
Huzursuz bacak sendromu semptomları şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı vakalarda semptomlar haftada bir veya iki kez ortaya çıkarken şiddetli vakalarda bu sayı haftada ikiden fazlaya çıkabilmektedir. Bu durum kişinin günlük yaşam kalitesinin önemli ölçüde düşmesine neden olabilmektedir. Bazı vakalarda remisyon dönemi ile karşılaşılsa da genel olarak huzursuz bacak sendromu semptomları giderek daha şiddetli hale gelmektedir.
Huzursuz bacak sendromu tedavisi semptomları hafifletmeye yöneliktir. Altta yatan demir eksikliği ya da diyabet gibi bir durum bulunuyorsa bu tıbbi durumun tedavi edilmesiyle semptomlar kontrol altında tutulabilir. Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde bazı durumlarda ise beyindeki dopamin konsantrasyonlarını artıran ilaçlara başvurulmaktadır.
Tedavinin yanı sıra kişinin yaşam tarzında yapacağı değişiklikler de semptomların hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Doktorlar hastalarına düzenli bir uyku rutinini takip etmelerini, kafeinden mümkün olduğunca uzak durmalarını ve egzersiz yapmalarını önerebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.