Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Göz tembelliği (ambliyopi) göz beyin bağlantısıyla ilgili gelişimsel bir hastalıktır. Göz sinirlerinde yapısal herhangi bir sorun olmamasına rağmen görme keskinliğinin düşmesine neden olur. Göz tembelliği görüldüğünde beyin bir göze diğerinden daha fazla odaklanır ve diğerini görmezden gelir. Zamanında müdahale edilmezse göz sinirleri olması gerektiği gibi gelişemez ve bu durum kalıcı görme sorunlarına neden olabilir. Göz tembelliği neredeyse her zaman sadece bir gözü etkiler ancak bazı durumlarda her iki gözde birden görülebilir.
Göz tembelliği genellikle bebeklik çağında başlar ve kritik dönem 6 ay ile 8 yaşları arasındadır. Kritik dönemde net görmeyi engelleyen herhangi bir durum göz tembelliğine neden olabilir. Her iki gözün aynı anda net görüntüler alması yerine bir göz diğerinden daha net görürse bu göz ile beyin arasında bağlantıda sorunlara neden olarak göz tembelliğine yol açabilir. Göz tembelliğinin en yaygın nedenleri şaşılık, göz numaraları arasındaki fark, göz kapağı düşüklüğü ve katarakttır.
Göz tembelliğinin bebeklik dönemindeki belirtisi sık göz kırpma hareketidir. Tedavisi erken dönem yapıldığında daha başarılı olduğundan hastalığın erken teşhisi kritik önem taşır. Bir gözü elle kapatma isteği, gözleri ovalama ve kısarak bakma, göz ve el koordinasyonu gerektiren işleri yaparken zorlanma, bir nesneye bakarken net görebilmek için başı çevirme ihtiyacı, yakına bakmaktan kaçınma, bir nesnenin ne kadar yakında ya da uzakta olduğunu ifade etmekte zorlanma ve dikkat dağınıklı göz tembelliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Göz tembelliğinin kesin tanısı göz muayenesi ile koyulabilir. Bu nedenle çocukların erken dönemde göz muayenesine götürülmesi önem taşır. Göz tembelliği genellikle bir gözde meydana geldiğinden birçok ebeveyn durumdan habersizdir. Göz tembelliği tedavisi çocuğun yaşı, semptomların ciddiyeti ve doktorun talimatlarına ne kadar uyulduğu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bandajlayarak kapama tekniği, ortoptik tedavi ve CAM tedavisi gibi farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Göz tembelliğinin tedavisinde öncelikle altta yatan bir sorun varsa düzeltilmelidir. Hastanın miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi görme sorunları bulunuyorsa gözlük kullanması gerekebilir. Bazı hafif göz tembelliği vakalarında gözlük kullanımı yeterli olabilir. Çocukların gözlük kullanımına teşvik edilmesi önem taşır.
Kapama tekniğinde sağlık göz bandajlanır ve zayıf olan gözün okuma gibi etkinliklerle zayıf göz çalışmaya teşvik edilir. Bandaj genellikle her gün birkaç saat kullanılır, hastanın yaşı ve tıbbi durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilir. Kapama tekniği diğer tedavi yöntemleri ile birlikte uygulanabilir. Göz tembelliği tedavisinde sağlıklı gözdeki görüşü bulanıklaştırmak ve diğer gözü aktif hale getirmek için atropin göz damlasına da başvurulabilir. Bu işlem tembel gözün daha fazla çalışmasını sağlar.
Göz tembelliğine bazı durumlarda sarkık göz kapakları neden olabilir. Göz kapakları yer çekimi ve zamanın etkisi ile her geçen yıl biraz daha deformasyona uğramaktadır. Alt ve üst göz kapakları göz kırpma, jest, mimik hareketleri çerçevesinde gün içinde sürekli aktif bir şekilde çalışmaktadır. Zamanla hem alt hem de üst göz kapaklarında deri ve kas yapısında fazlalık oluşabilir ve bu fazlalık dokuda sarkma meydana gelebilir.
Göz kapağı estetiği uygulamalarında üst ve alt göz kapağı ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Üst göz kapağı katmanlarında yağ dokularının yanı sıra gözyaşı bezini de bulundurmaktadır. Alt göz kapağı katmanlarında ise yalnızca yağ dokuları bulunmaktadır.
Üst göz kapağı estetik uygulamalarında lokal anestezi yardımıyla süreç başlar. Eğer sarkmış, gevşemiş fazlalık bir deri grubu varsa bu deri grubu alınır ve iç katmanlardaki yağ dokularına müdahale edilir. Fıtıklaşmış yağ dokularının dışarıya alınması sağlanır, gözyaşı bezlerinin konumlandırması gerçekleştirilir ve dikişler atılarak süreç tamamlanır.
Alt göz kapaklarında da lokal anestezi ile süreç başlar ve fazlalık deri ile kas dokuları kaldırılır. İç katmanlardaki yağ derilerinde fıtıklaşmış yapılar dışarıya alınır ve fazlalık dokuların tamamı temizlenir. Eriyen dikişlerle süreç sonlandırılır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.