Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Retina üzerinde görme hücreleri bulunur ve gözün arka tarafında yer alır. Göze gelen ışık ışınları göz merceğinden geçtikten sonra gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinaya odaklanır. Bu ışık ışınları retinada kimyasal bir reaksiyon başlatır. Optik sinirler aracılığıyla elektriksel tepki başlar ve beyin gözün gördüklerini yorumlar. Sağlıklı bir gözde ışık ışınları şeffaf bir göz merceğinden retinaya ulaşır ve böylece retinada net bir görüntü oluşur. Üzerinde net bir görüntü oluşması için retina sağlıklı olmalıdır.
Retina göz yapısının en karmaşık ve hassas noktasıdır. Retinada meydana gelen çeşitli sorunlar kişinin görüşünü önemli ölçüde etkiler. Retina sorunları şeker ve hipertansiyon hastalığına bağlı kanamalar, sıvı birikmesi, doğuştan gelen hastalıklar, travmalar ya da tümörler gibi farklı faktörler nedeniyle görülebilir.
Vitrektomi işlemine vitreousu ilgilendiren birçok sorunun tedavisinde başvurulmaktadır. Göz ortası vitreus adı verilen bir madde ile doludur ve normal koşullarda vitreus göz arkasındaki retinaya yapışık halde bulunur. Vitrektomi işleminde çok küçük kesilerle vitreus boşluğuna ulaşılır ve vitreus temizlendikten sonra retinadaki sorunların tedavi edilmesine yönelik girişimlerde bulunulur.
Vitrektomi ameliyatı vitreus adı verilen maddenin bir kısmının ya da tamamının gözden çıkarılmasını içerir. Oldukça başarılı bir prosedürdür ve genellikle farklı göz ameliyatlarının bir parçası olarak uygulanır. İşlem doktorun retinaya kolayca ulaşabilmesine yardımcı olur. Göz enfeksiyonları, gözde meydana gelen yaralanmalar, retina dekolmanı, göz içi merceğinden kaynaklı komplikasyonlar, retina dokusunda şişme görülmesi, diyabetik retinopati ya da katarakt gibi göz ameliyatlarından sonra ortaya çıkan problemler gibi farklı nedenlerle vitrektomiye başvurulması gerekebilir.
Vitrektomi işlemi sırasında özel aletler ile 1 mm’den küçük kesiler yapılır ve vitreus maddesi boşaltılır. Tedavi planına bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte lazer gibi farklı tedavi yöntemlerine de başvurulabilir. Boşaltılan maddenin yeri göz içi sıvı (hümör aköz) ile doldurulur. Vitreusun temizlenmesi doktorun retinaya daha iyi ulaşmasını sağlar ve retinadaki basıncı azaltır. Prosedürde retinanın doğru pozisyonda kalmasına yardımcı olmak için göze sıvı gaz ya da hava koyulabilir. Gözün kendi ürettiği sıvı zamanla bu maddelerin yerini alacaktır.
Vitrektomi işlemi sonrası şişliği azaltmak ve enfeksiyon oluşumunu önlemek için göz damlası kullanılması gerekebilir. Doktor birkaç gün göz bandı kullanılmasını önerecektir. İşlem sonrası kişinin egzersiz ve ağır kaldırma gibi aktivitelerden kaçınması iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
Vitrektomi prosedürleri oldukça başarılıdır ve ciddi komplikasyonlar nadiren görülür. Bununla birlikte herhangi bir ameliyatta olduğu gibi riskler taşır. Özellikle kişinin bağışıklığı düşükse ya da tıbbi öyküsünde göz hastalığı veya ameliyatı varsa risk daha fazladır. Göz içinde kanama, katarakt oluşumu ya da mevcut kataraktın ilerlemesi, göz içi basınç artışı, retinada şişlik, retina dekolmanı ya da görme kaybı işlem sonrası nadiren görülen komplikasyonlar arasında sayılabilir.
Göze gelen ışık ışınları göz merceğinden geçtikten sonra gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinaya odaklanır. Genellikle ilerleyen yaş ya da farklı faktörler nedeniyle Vitreus sıvısının büzüşmesi nedeniyle bu sıvı göz küresinin arka duvarından ayrılır. Bu durum arka vitreus dekolmanı olarak adlandırılmaktadır. Bu oluşurken bazı durumlarda retinada yırtık görülebilir. Retinada yırtık görüldüğünde vitreus sıvısı bu yırtıktan geçer ve retina dekolmanı hastalığına neden olur. Başlangıçta yırtık gözün yalnızca bir bölümünü etkileyebilse de zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.