Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Penis kanseri oldukça nadir görülen kanser türlerinden biridir ve hücre anomalisi sonucu ortaya çıkmaktadır. Penis dış erkek genital organıdır; deri, sinirler ve kan damarları dahil olmak üzere birçok farklı doku türü içerir. Penis ucu ile mesane arasındaki bağlantı borusu olan üretra penisin içinde bulunur.
Penis kanseri erken tanı konulduğunda çoğu zaman tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşılabilen bir kanser türüdür. Hücre yenilenmesi sonucu ortaya çıkan hücreler, ölen hücrelerin yerini almaktadır. Ancak hücre anomalisi gerçekleştiğinde ölmesi gereken hücreler ölmez ve yeni gelen hücrelerle birlikte hücre fazlalığı meydana gelir. Fazlalık oluşturan hücreler de anomali sonucu birikerek kanserli dokuları oluşturur. Penis kanseri günümüz etkili tıp teknolojileri sayesinde ameliyat edilebilir ve destekleyici tedavilerle birlikte iyileştirilebilir.
Penis kanserinin tespit edilmiş kesin bir nedeni bulunmasa da bazı risk faktörlerinin kanserin görülme ihtimalini artırabileceği bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü ile enfekte olması kişiyi penis kanseri için daha riskli hale getirebilmektedir. Birçok farklı HPV tipi vardır; bazıları genital siğillere neden olurken bazıları ise penis kanseri dahil olmak üzere daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Araştırmalar erken yaşta yapılan sünnetin bölgede hijyen sağlamaya yardımcı olarak penis kanseri olma riskini azalttığını göstermektedir.
Penis kanserinin diğer nedeni arasında genetik faktörler sayılabilir. Aile geçmişinde bir penis kanseri öyküsü bulunuyorsa, bu ailedeki diğer erkeklerin penis kanseri konusunda risk faktörü taşıdığı bilinmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra kötü alışkanlıklar ve çeşitli kimyasallara maruz kalmak penis kanserinin oluşmasında etkili olabilir.
Penis kanseri belirtileri ilk aşamada kendini göstermeyebilir, kişi semptomları fark etse de kanserden kaynaklandığını düşünmeyebilir. Penis kanserinin genel belirtileri arasında penis üzerinde yara ve büyüme, kötü kokulu akıntı, kanama ihtimali olan ülser oluşumu ve ciltte kalınlaşma sayılabilir. Büyüme genellikle ağrısızdır ve sünnet derisinde görülmektedir.
Penis kanseri teşhis sürecinde penis cildi incelenerek lenf düğümlerindeki olası şişmeler kontrol edilmektedir. Şüpheli bir durum saptandığında bir doku örneği alınarak incelenebilir. Bunun yanında tümörün yayılımını saptamak için bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme veya ultrason gibi yöntemlere başvurulabilir, kanserli dokuların boyutu ve yeri saptanabilir. Biyopsi ile tedavi sürecini şekillendirecek detaylı bilgilere ulaşmak amaçlanmaktadır.
Penis kanseri tedavi süreci genel kanser tedavisi ile paralellik göstermektedir. Kanser evresi kanserin boyutunu, bedende ne kadar yayıldığını ve hangi tedavilerin uygulanacağını belirler. Kemoterapi ve radyasyon tedavisini içeren radyoterapi uygulamalarından yararlanıldığı gibi cerrahi operasyonlar da tedavide aktif olarak rol alabilir.
Penis kanseri tedavisinde bazı durumlarda penisin kısmen veya tamamen çıkarılması önerilebilir. Penektomi hem fiziksel hem de psikolojik sonuçları olduğundan ciddiye alınması gereken bir işlemdir ve alanında uzman bir cerrah tarafından uygulanması oldukça önem taşır. Penektomi işlemi lenf düğümlerinin de alınmasını içerebilir. Lenf düğümlerinin çıkarılmasının amacı kanserli hücrelerin vücutta daha fazla yayılmasını önlemeye yardımcı olmaktır.
Penektomi işlemi kişinin sahip olduğu prosedüre göre değişiklik göstermekle birlikte bir ila iki gece hastanede kalmayı gerektirebilir. İşlem sonrası mesaneden idrarın boşaltılabilmesi için geçici olarak idrar sondasına başvurulacaktır. Ameliyat sonrası kişinin yaşayacağı ağrı miktarı ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak çoğu zaman hissedilen ağrı kesicilerle hafifletilebilecek düzeydedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.