Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Testis Kanseri oldukça nadir görülen kanser türlerinden biridir ve hücre anomalisi sonucu ortaya çıkmaktadır. Genel olarak kanser türleri arasında az görülse dahi, erkek hastalarda özellikle genç yaşlarda ortaya çıkan kanser hastalıklarında ilk sıralarda gösterilebilir.
Hücre yenilenmesi sonucu ortaya çıkan hücreler, ölen hücrelerin yerini almaktadır. Ancak hücre anomalisi gerçekleştiğinde ölmesi gereken hücreler ölmez ve yeni gelen hücrelerle birlikte hücre fazlalığı meydana gelir. Fazlalık oluşturan hücreler de anomali sonucu birikerek kanserli dokuları oluşturur. Testis kanseri günümüz etkili tıp teknolojileri sayesinde ameliyat edilebilir ve destekleyici tedavilerle birlikte iyileştirilebilir. Elbette erken teşhis durumunda tedavinin başarıya ulaşma ihtimali çok daha yüksektir.
Testis kanserinin nedenleri arasında ilk sırayı genetik faktörler almaktadır. Aile geçmişinde bir testis kanseri öyküsü bulunuyorsa, bu ailedeki diğer erkeklerin testis kanseri konusunda risk faktörü taşıdığı bilinmektedir. Çoğu kanser hastalığından farklı olarak erken yaşlarda da görülebilen testis kanseri, bu tip durumlarda düzenli taramalarla takip edilmesi gereken bir hastalıktır.
Genetik faktörlerin yanı sıra kötü alışkanlıklar ve çeşitli kimyasallara maruz kalmak testis kanserinin oluşmasında etkilidir. Ayrıca iltihaplı rahatsızlıkların da hücre anomalisi oluşturarak testis kanserini tetiklemesi ihtimaller dahilindedir.
Testis kanserinin belirtileri, doğum itibariyle kendisini gösterebilir. İnmemiş testis hastalığı ile dünyaya gelmiş kişilerin ileri dönem hayatında testis kanseri problemiyle karşılaşmaları daha kolaydır. Dolayısıyla inmemiş testis problemi yaşandıysa bu kişilerin düzenli kanser taramalarına girmeleri önerilmektedir. Erken teşhiste başarılı tedavi imkanı daha yüksek olduğu için insan sağlığı açısından bu taramaların değeri büyüktür.
Testis kanseri oluştuysa ilgili bölgede ağrı ve dolgunlukla kendisini gösterebilir. Belirtiler üzerinden keşfedilmesi oldukça güç bir hastalıktır.
Testis kanseri teşhis sürecinde yukarıda bahsi geçen kanser taramalarının etkisi oldukça büyüktür. Testis kanseri şüphesi oluştuğu takdirde MR ve ultrason gibi görüntüleme yöntemleri ile kanserli dokuların boyutu ve yeri saptanabilir. Bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerden de yararlanmak mümkündür. İleri derece analiz için biyopsi gerekebilir. Böylece tedavi sürecini şekillendirecek detaylı bilgilere de ulaşılabilir.
Testis kanseri tedavi süreci genel kanser tedavisi ile paralellik göstermektedir. Kemoterapi ve radyasyon tedavisini içeren radyoterapi uygulamalarından yararlanıldığı gibi, cerrahi operasyonlar da aktif olarak rol alabilir. Kanserli dokuları dışarıya alınmasında tercih edilen iki büyük ve başarılı cerrahi yöntem laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahidir.
Testis kanseri ameliyatında da sıkça başvurulan bir uygulama olan laparoskopik cerrahi uygulamaları, geleneksel ameliyat yöntemlerine oranlara oldukça başarılı sonuçlar ortaya koymaktadır. Görüntüleme yöntemleri ile yeri tespit edilen kanserli dokuya büyük kesiler açmadan ulaşmak ve operasyonu bu küçük kesilerle gerçekleştirmek mümkündür.
Laparoskopi yönteminde küçük kesiler içinden yollanan tüplerle kanserli dokular temizlenir. Böylece düşük yan etki ve iyileşme hızı çok yüksek bir cerrahi süreç gerçekleştirilmiş olur. Küçük kesilerden içeriye yollanan tüplerin içinde ışık ve kamera sistemi bulunmaktadır. Direkt olarak cerrahın kontrolünde gerçekleşen işlemde içeriye yollanan tüplerin içine ameliyat gereçleri de yerleştirilebilir. Böylece kanserli dokuların temizlenmesi olabilecek en sağlıklı şekilde yapılmış olur.
Robotik cerrahi ameliyatı Da Vinci Robotu olarak bilinen konsollu cihazla gerçekleştirilmektedir. Da Vinci Robotu günümüzde az sayıda hastanede bulunan, profesyonel bir cerrahi aracıdır. Cerrahi süreçlerde ortaya çıkardığı ciddi avantajlarla birlikte, kanser cerrahisinde de kullanılmaya başlanan bir yöntemdir. Böylece testis kanseri ameliyatlarında da kullanılmaya başlanmıştır.
Da Vinci Robotu ile gerçekleştirilen robotik cerrahi operasyonları, cerrahın bir konsol kullanarak opere ettiği robotla gerçekleştirilmektedir. Bu robot insan el titremesi gibi etkileri tamamen ortadan kaldırır. Küçük kesiler ile ilgili bölgeye ulaşılan robotik cerrahi prosedüründe iyileşme hızı oldukça yüksektir ve hayat kalitesini düşüren yan etkiler ortaya çıkmaz. Tamamen küçük kesiler aracılığıyla işlem gerçekleşir ve küçük alanlarda oldukça etkili sonuçlar ortaya koyar. İnsan el bileğinin gerçekleştiremeyeceği ortopedik aktiviteler, robotla birlikte rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Bu da özellikle küçük alanlarda ciddi avantaj sağlar. Aynı zamanda robotik cerrahide yönetilen konsol oturarak opere edilebilir. Bu da yorgunluk ve stres gibi faktörlerden bağımsız olarak cerrahın operasyona odaklanmasını arttırır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.