Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Atardamar girişimleri, girişimsel radyoloji tarafından gerçekleştirilen çok sayıda farklı çalışmayı kapsamaktadır. Girişimsel radyoloji çalışmaları çok sayıda problemin tanı ve tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Atardamar girişimleri bu noktada yalnızca bir alan kapsamaktadır. Girişimsel radyoloji çalışmaları modern tıp teknikleri ve tıp teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde geleneksel yöntemlerin yerini dolduracak çok sayıda yöntem ortaya çıkarmıştır. Atardamar girişimleri kapsamında da gerçekleştirilen bu gelişmeler sayesinde çok sayıda hastalıkta hızlı ve pratik tedavi uygulamaları keşfedilmiştir. Atardamar girişimleri ile beraber hastalar ağır operasyonlar geçirmek yerine daha düşük yan etki ve komplikasyon riski içeren uygulamalarla tedavi edilebilmektedir.
Atardamar darlıkları ve tıkanıklıkları bulundukları bölge ve tıkanıklığın şiddetine göre ciddi tehlikeler ortaya çıkarabilirler. Atardamar darlıkları ve tıkanıklarının birçoğunun oluşumunda pıhtıların ve damar sertliğinin rolü bulunmaktadır ancak farklı sebeplerden ötürü darlık ve tıkanıklık gerçekleşebilir. Girişimsel radyoloji çalışmaları kapsamında uygulanan atardamar girişimleri sayesinde, atardamarlarda oluşan darlıkların ve tıkanıklıkların tanı ve tedavisi mümkündür. Özellikle Anjiyografi isimli teknikle bu darlık ve tıkanıklıkların ortaya çıkarılması oldukça kolay hale gelmiştir. Damar içine verilen yüksek yoğunluklu maddelerin damar içi görüntülemesinde ortaya koyduğu etki oldukça yüksektir. Bu sayede atardamar darlıklarının ve tıkanıklıklarının tespit edilerek tedavi edilmesi mümkün hale gelir.
Anevrizma yani damar balonlaşması probleminde girişimsel radyoloji prosedürleri uygulanmaktadır. Anevrizma hastalığı damar duvarının zayıf noktalarında ortaya çıkan balonlaşma problemi olarak nitelendirilebilir. Damar çeperi üzerinde meydana gelen bu balon yapıları kan basıncı içinde dayanamayabilir ve patlayarak kanama ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla anevrizma hayati tehlike yaratabilecek bir hastalıktır. Anevrizma hastalığı eğer kalp ya da beyin damarlarında ortaya çıktıysa, hayati tehlikesi daha büyük hale gelecektir. Atardamar girişimleri kapsamında uygulanan Anjiyografi işlemiyle balonlaşma meydana gelen damara girilerek burada stent çalışmaları yapılabilir ve kanama riski ortadan kaldırılabilir.
Tehlikeli ve anormal damarsal artış durumunun yani Hipervaskülarizasyon probleminin tıkama yöntemi yani Embolizasyon yöntemi ile ortadan kaldırılması mümkündür. Hipervaskülarizasyon damarsal artışın kontrolsüz bir şekilde ilerlediği ve kontrol altına alınamadığı durumları açıklamaktadır. Embolizasyon yani tıkama yöntemi ise damar problemleri başta olmak üzere girişimsel radyoloji kapsamında çok sayıda problemde başvurulan bir uygulamadır. Tehlikeli ve anormal damarsal artış gözlendiği takdirde embolizasyon yöntemi ile çoğunlukla kasık bölgesinden vücuda girilir ve ilgili damar/damarlar bulunur. Burada bu artış gösteren damarların atardamar üzerinden ilerlenerek tıkanması sağlanır. Tıkanan damarlar büyümeyi durdurur ve Hipervaskülarizasyon problemi ortadan kalkar.
Embolizasyon yöntemi girişimsel radyoloji kapsamında en sık kullanılan oldukça başarılı yöntemlerden bir tanesidir. Vücudumuzun dışında gerçekleşen kanamalara dışarıdan müdahale yapmak kolaydır ancak iç kanamalar gerçekleştiği takdirde ilk etapta fark etmesi ve müdahale gerçekleştirilmesi oldukça zordur. Embolizasyon yöntemi ile tespit edilen iç kanamalara müdahale yapılabilir ve risk faktörü ortadan kaldırılabilir.
Embolizasyon yöntemi ile atardamar üzerinden vücuda girilir ve kanamanın gerçekleştiği yerde tıkama işlemi uygulanır. Şiddetli kanama söz konusu ise ve farklı yöntemlerle kanama durdurulamıyorsa acil bir şekilde embolizasyon uygulamasına başvurmak gerekir. Bu kapsamda akciğer, bağırsak, karaciğer, dalak, böbrek ve mide gibi iç organlara müdahale edilebildiği gibi; burun, ağız, kulak, kollar ve bacaklar gibi dış organlara da müdahale gerçekleştirilebilir.
Damar yumağı hastalığı başta beyin ve karaciğer olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Doğumsal bir problem olarak görülen damar yumağı zamanla kendiliğinden küçülür ancak küçülmediği durumlar olabilir. Yumaklaşan damarlar o şekilde büyürler ve zamanla ciddi problemler ortaya çıkarabilirler. Damar yumağı tedavisinde cerrahi uygulamalar, gamma knife tedavisi gibi alternatif seçenekler ve atardamar girişimleri kapsamında endovasküler tedaviler uygulanabilir. Bu tedavi uygulamalar damardan anjiyografi ile gerçekleştirilmektedir ve embolizasyon uygulamasından da yararlanılmaktadır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.