Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Damar dışı girişimler, girişimsel radyoloji kapsamında uygulanan ve en az damar içi girişimler kadar fazla olan bir dizi uygulama içermektedir. Damar dışı girişimler bugün çok sayıda hastalıkta tanı ve tedavi süreçlerinde aktif olarak başarıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda çok sayıda farklı hastalığın tedavi sürecinde destekleyici rolde, veya mevcut tedavi sürecinde hastanın hayat kalitesini yükseltmek için uygulanmaktadır. Modern tıp çalışmalarında gerçekleşen ilerlemeler ve tıp teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte girişimsel radyoloji kapsamında uygulanan damar dışı girişimlerde de yenilikler yaşanmıştır. Bu yenilikler neticesinde damar dışı girişimleri daha kapsamlı ve daha başarılı bir şekilde yürütülmektedir.
Sıvı boşaltılması işlemi temelde göğüs ya da karın boşluğunda biriken sıvının ultrasonografi eşliğinde boşaltılmasıdır. Vücudumuzun farklı bölgelerinde de sıvı boşaltma ihtiyacı gerçekleşebilir ancak en çok göğüs ve karın boşluğunda ortaya çıkmaktadır. Boşaltılması gereken istenmeyen sıvılar ameliyat sonrası oluşabileceği gibi travmalar ve hastalıklar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Akciğer zarları arasındaki sıvı birikmeleri, karın boşluğundaki sıvı birikmeleri, akut pankreatit gelişimi ile beraber ortaya çıkan sıvı birikmeleri, ameliyat sonrası karın boşluğunda ortaya çıkan safra birikmeleri, idrar birikmeleri ve lenf sıvısı birikmeleri çeşitli iğneler kapsamında damar dışı girişimlerle boşaltılmaktadır.
Kist boşaltma uygulaması çoğunlukla karaciğer ve böbrek kistlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Damar dışı girişimler kapsamında gerçekleştirilen kist boşaltma işleminde ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ya da anjiyografi sürece eşlik etmektedir. Özellikle böbrek ve karaciğerde ortaya çıkan ve bulunduğu bölgede ağrılı yakınmaların yanı sıra deformasyon oluşturan kistler, kist boşaltma işlemi ile cilt üzerinden gönderilen iğnelerle boşaltılmaktadır.
Apse boşaltılması uygulaması özellikle derin yerleşimli abselerin ultrasonografi eşliğinde boşaltılmasını içermektedir. Bu süreçte ultrasonografinin yanı sıra bilgisayarlı tomografi veya Anjiyografi görüntüleme uygulamalarından da yararlanılabilir. Cilt üzerinde tespit edilen apseye en yakın nokta belirlenir. Bu nokta üzerinden içeri yollanan iğne ile ya da kateter yardımıyla iltihaplı olan sıvı boşaltılır. Apse boşaltma işlemi çoğunlukla karın ve göğüs bölgesinde uygulanmakla birlikte, vücudun herhangi bir noktasındaki apselere de uygulanabilir. Ancak boşaltma işlemini gerçekleştirecek olan iğnelerin önünde bir engel olmaması gerekmektedir.
Perkütan Transhepatik Kolanjiografi kısaca PTK, damar dışı girişimsel kapsamında uygulanan safra yolu görüntüleme yöntemidir. PTK uygulaması oldukça ince bir iğne ile gerçekleştirilmektedir. Deri üzerinden tespit edilen noktadan karaciğer içine yollanan bu iğne, safra yollarına kontrast yani boyalı madde verir ve bu şekilde sağlıklı görüntüleme gerçekleştirilir.
Safra yolu girişimleri, damar dışı girişimler kapsamında uygulanan; safra kanalı taşları, safra kanalı tıkanıklıkları ve safra kanalı darlıklarının giderilmesinde yararlanılan uygulamaları kapsamaktadır.
Safra yolu tıkanıklıklarının giderilmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri stent uygulamalarıdır. Safra yolu tıkandığında öncelikle kateter yardımıyla safra içeriği dışarı alınır. Daha sonra girişimsel radyoloji teknikleri ile darlaşma oluşan bölgeye stent uygulaması gerçekleştirilir. Böylece safra akışındaki problem giderilir ve safra başarılı bir şekilde ince bağırsağa akmaya başlar. Eğer darlık iyi huylu ise balon tekniğiyle burada genişletme çalışması yapılabilir. Safra yolu taşlarının çıkarılmasında da ameliyatsız ERCP uygulamaları sıklıkla kullanılmaktadır.
İdrar yolu girişimleri, idrar kanalındaki darlıkların ve tıkanıklıkların giderilmesi için uygulanmaktadır.
Nefrostomi uygulaması idrarın mesaneye akışının kesildiği durumlarda böbreklerin şişmesini engellemeyi amaçlamaktadır. Böbrekte üretilen idrar üreter üzerinden mesaneye ulaşır ancak bu kesilirse idrar böbrekte emilir veya vücut dolaşımına katılır. Bunu engellemek adına ciltten iğne ile idrar yollarına ulaşılır ve idrarın dışarı alınması sağlanır.
Kadınlarda şiddetli ve sık adet görmeye yol açan myoma uteri yani uterin fibroid üzerinde rahmi koruma amaçlı uygulanan ameliyatsız tedavi uygulamasıdır. Bu işlemde myoma giden kan damarlarında tıkama işlemi gerçekleştirilir ve hastanın sağlığına kavuşması sağlanır.
Prostat arter embolizasyonu, prostatı besleyen damarlarda tıkama gerçekleştirilmesi olarak özetlenebilir. Özellikle prostat büyümesi problemiyle mücadele eden hastalarda ortaya çıkan etkileri durdurmak ve hastalığı kontrol altına almak amacıyla damar dışı girişimler kapsamında uygulanmaktadır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.