Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Toplardamar girişimleri, girişimsel radyoloji kapsamında uygulanan bir dizi başarılı uygulama içermektedir. Girişimsel radyoloji uygulamaları geleneksel yöntemlere alternatif olarak doğmuş pratik ve başarılı yöntemleri kapsamaktadır. Başta damar hastalıkları olmak üzere çok sayıda farklı alanda toplardamar girişimlerinden yararlanılmaktadır. Girişimsel radyolojinin özünde ufak kesiler ya da damar girişleri üzerinden ameliyatsız bir şekilde tanı ve tedavi yöntemleri uygulamak vardır. Toplardamar girişimleri de toplardamar üzerinden gerçekleştirilen tanı ve tedavi uygulamalarını kapsar. Modern tıp tekniklerindeki gelişmeler ve tıp teknolojilerinin ilerlemesi sayesinde girişimsel radyoloji çalışmaları artmıştır. Bu çalışmalar neticesinde toplardamar girişimlerinde de yenilikler meydana gelmiş ve hastaların hayat kalitesini düşürmeden gerçekleştirilen tanı ve tedavi uygulamaları kullanılmaya başlanmıştır.
Toplardamar girişimlerinde en çok gerçekleştirilen uygulamalardan bir tanesi kanamaya neden olan anormal toplardamarların iyileştirilmesidir. Ayrıca varis tedavisi, vena kava filtresi ve TIPS uygulaması da başarıyla uygulanmaktadır. Girişimsel radyoloji toplardamar girişimleri kapsamında çok sayıda farklı diyaliz kateteri yerleştirme yöntemi de bulunmaktadır. İhtiyaç duyulan diyaliz kateterinin girişimsel radyoloji teknikleri ile çok daha düşük yan etkilerle yerleştirilmesi mümkündür. Aynı durum subkütan port yerleştirilmesi için de geçerlidir.
Varis hastalığı derinin altında damarların şişip, bükülüp, toplandığı bir rahatsızlıktır. Toplardamarlar üzerinden gerçekleşen varis hastalığında derinin altından farklı renklerde damar oluşumları görülebilir. Varis hastalığı ileri seviyelerde hastalarda çeşitli yakınmalar ortaya çıkarabilir, bu sebeple tedavi edilmeleri hastanın hayat kalitesi açısından oldukça önemlidir. Varis tedavisinde hayat tarzı değişiklikleri, varis çorabı gibi temel uygulamaların yanı sıra cerrahi yöntemler de bulunmaktadır. Ancak girişimsel radyoloji kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla beraber alternatif varis tedavileri ortaya çıkmış ve uzun bir süredir başarıyla uygulanmaktadır. Varis tedavisinin ameliyatsız bir şekilde gerçekleştirilebilmesi oldukça büyük bir başarıdır. Çünkü bu ameliyatı geçiren hastaların yan etki ve komplikasyon riski büyüktür, aynı zamanda günlük yaşama geri dönüş yavaştır. Ancak girişimsel radyoloji toplardamar girişimleri neticesinde uygulanan yöntemlerle varis tedavisi başarıya gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda uygulanan Endovenöz Lazer yani toplardamar içi lazer uygulamaları öne çıkmaktadır.
Vena kava filtreleri akciğerlere pıhtı atmasını engellemek üzere toplar damar içine yerleştirilen filtrelerdir. Çoğunlukla bacak toplardamar pıhtılarının oluşturduğu bu pıhtılar akciğerlerde oldukça tehlikeli problemler ortaya çıkarabilir. Ancak şemsiye şeklindeki vena kava filtre uygulaması sayesinde bu problemin önüne geçmek mümkün olmuştur. Vena kava filtresi girişimsel radyoloji toplardamar girişimleri kapsamında gerçekleştirilen başarılı uygulamalardan bir tanesidir. Vena kava filtresi adını yerleştirildiği toplardamar olan vena kava toplardamarından almaktadır. Bu toplardamara yerleştirilen filtre sayesinde pıhtı oluşsa dahi akciğere ulaşma ihtimali büyük oranda azalır. Normal koşullarda bacaklarda oluşup kalp ve akciğer bölgesine ilerleyen pıhtılar bu noktada akciğer ve kalp yetmezliği gibi ciddi problemler ortaya çıkarabilir. Ancak vena kava toplardamarı üzerinde gerçekleştirilen filtre işlemiyle birlikte pıhtı bu bölgeye ulaşamaz ve ulaşamadan yakalanma ihtimali doğar.
Toplardamarlarda çok sayıda faktör üzerinden darlık ve tıkanıklık gerçekleşebilir. Toplardamarlarda ortaya çıkan darlıkların bir çoğunda travmaların, tümörlerin, diyaliz kateterinin veya kalp pilinin etkisi bulunmaktadır. Bu gibi nedenler üzerinden toplardamarlarda darlık ve tıkanıklık benzeri sorunlar ortaya çıkabilir. Girişimsel radyoloji kapsamında uygulanan endovasküler tedaviler ile Anjiyografi, Anjiyoplasti ve stent çalışmaları gerçekleştirilebilir. Böylece toplardamar darlık ve tıkanıklıkları iyileştirilebilir ya da farklı çözümlerle damar işlevinin yerine getirilmesi sağlanır.
Karaciğer yetmezliğine bağlı gelişen varis problemleri ve mide kanamasına yol açan varislerin giderilmesini sağlayan son derece ileri girişimsel bir radyoloji tedavi yöntemidir. Tam adı Transjuguler İntrahepatik Portosistemik Şant olarak söylenebilir. TIPS uygulamasında boyundaki ana toplardamar üzerinden vücuda girilir. Bu noktada karaciğere ulaşarak karaciğer ve bağırsak arasında iletişim sağlayan portal ven ve hepatik ven arasında bir tünel oluşturulur. Böylece mevcut problemler ortadan kalkar ve hasta sağlığına kavuşur.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.