Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Çocuk Hematolojisi, Hematoloji yani kan bilimi çalışmalarının çocuklar özelinde uygulanmasıdır. Kan ve kemik iliği temelli gerçekleşen hastalıklar, hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Hematoloji branşının gerçekleştirdiği tanı ve tedavi uygulamaları, bu hastalıkların iyileştirilmesini ya da hastanın hayat kalitesinin iyi bir seviyede tutulmasını amaçlamaktadır. Çocuk Hematolojisi kapsamında da çocuklar özelinde, onlara uygun bir şekilde gerçekleştirilen tedavi uygulamaları ile, erken yaşta çözüm arayışı söz konusudur. İleri dönem yaşantının risk faktörlerinden arındırılması ve çocuk sağlığının gelişim döneminde bu problemlerden etkilenmemesi adına, Çocuk Hematoloji uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Günümüz modern tıp teknikleri ve tıp teknolojilerinin gelişmesi ile beraber bugün, daha fazla yöntem ve uygulama ile kan ve kemik iliği hastalıklarının tedavisi gerçekleştirilmektedir.
Kan ve kemik iliği hastalıkları, bazı durumlarda basit bir şekilde ortaya çıkıp kolayca atlatılabildiği gibi, bazı durumlarda da hayati problemler oluşturabilir. Bu noktada Çocuk Hematolojisi kapsamında gerçekleştirilecek erken tanı uygulamaları, çocuk sağlığının korunmasına ve olası problemlerin önüne geçilmesine imkan tanıyacaktır. Çocuk gelişimi esnasında çeşitli taramalar kapsamında rutin kontrollerden geçmenin dahi bu erken tanı sürecine büyük bir katkısı bulunmaktadır. Çocuk Hematoloji branşının tanı ve tedavisinin gerçekleştirdiği bazı hastalıklar, erken teşhisle beraber çok daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Özellikle bazı kan hastalıkları ve kanserler için erken tanıda başarılı olma ihtimali daha çok yükselmektedir.
Çocuk Hematoloji branşı, gerçekleştirdiği tanı ve tedavi uygulamalarında multidisipliner bir yaklaşımla diğer branşlardan da yardım almaktadır. Yaşanan hastalığa göre tespit edilen durumun çözümlerini araştırmak, bu çözümleri bularak çocuk sağlığı için en faydalı tedavi planlamasını gerçekleştirmek çok önemlidir. Henüz gelişim sürecinde olan çocukların, kan ve kemik iliği gibi basit ya da ciddi hastalıklarla karşılaşmaları, onların gelişim sürecini negatif anlamda etkileyebilir. Dolayısıyla tanı uygulamaları kapsamında hızlı davranılmalı ve tedavi sürecinde her branşın yeteneklerinden sonuna kadar faydalanılmalıdır. Bu kapsamda Çocuk Hematolojisine Onkoloji branşı, Çocuk Cerrahisi, Radyoloji uygulamaları, Yoğun Bakım, Çocuk Nefrolojisi, Çocuk Nörolojisi, Çocuk Psikiyatrisi, Çocuk Gastroenterolojisi, Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk Göğüs Hastalıkları, ve Nükleer Tıp çalışmaları sıklıkla eşlik etmektedir. Bunun dışında özel bir problemi olan çocuklarda ilgili branş doktorlarından yardım alınarak, çocuk sağlığını en hızlı ve güvenli şekilde koruma altına almak amaçlanmaktadır.
Çocuk Hematolojisi, kan ve kemik iliği temelli çok sayıda hastalıkla ilgilenmektedir. Bu hastalıklar üç grup özelinde incelenebilir. Kan yapısında bulunan hücrelerin yani kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve pıhtılaşma pulcuklarının her birinde çeşitli problemler meydana gelebilir. Her birinde yaşanan problemler de Çocuk Hematolojisi kapsamında ayrı ayrı değerlendirilmektedir.
Kırmızı kan hücrelerinin sebep olduğu hastalıkların başında Anemiler gelmektedir. Kansızlık problemi günümüzde en yaygın görülen çocuk hastalıkları arasındadır. Bununla beraber B12 eksikliği, boy problemleri, kontrolsüz saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları, çinko ve demir eksikliği, halsizlik, iştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı, çarpıntı, toprak ve kağıt yeme isteği, sarılık, hızlı yorulma ve dilde kızarma olarak sıralanabilir.
Beyaz kan hastalıklarında bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü en sık görülen problemdir ve bağışıklık sisteminin güçsüz olmasına bağlı olarak farklı rahatsızlıklar yaşanabilir. Yanı sıra, ağızda yara, sık sık hastalanma, sık tekrarlayan enfeksiyonlu hastalıklar, nötropeni, kuvvet eksikliği ve kilo problemleri gösterilebilir.
Pıhtılaşma problemleri, pıhtılaşma yavaşlığı nedeniyle kanama durumunda hastanın tehlikeli bir sürece girmesine neden olabilir. Ayrıca pıhtı atarak damar tıkanıklıklarına ve felç gibi problemlere neden olabilir. Pıhtılaşma problemleri arasında hemofili ve tromboz pıhtılaşma bozuklukları gösterilebilir.
Tüm bunların dışında, ayrıca değerlendirilmesi gereken hastalık grubu ise kanserlerdir. Çocuk sağlığını en çok tehdit eden hastalık olan kanserler, çocukluk çağı lösemileri şeklinde görülebilir. Erken teşhisle tedavide başarı oranı artmaktadır. Farklı tiplerde ortaya çıkan kan kanserleri, Çocuk Hematolojisi kapsamında tanı ve tedavi uygulaması gerçekleştirilen en ciddi hastalıktır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.