Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Çocuk Kardiyolojisi, Kardiyoloji gibi kalp hastalıkları ile ilgilenmektedir. Çocuk Kardiyolojisi henüz bebeğin anne karnında olduğu dönemlerden itibaren tanı ve tedavi uygulamalarına başlamaktadır. Çünkü anne karnında kalp oluşmaya ve şekillenmeye başlar, bu dönemde bile kalple alakalı verilere ulaşabilmek ve değerlendirme yapabilmek mümkündür. Dolayısıyla Çocuk Kardiyolojisi, gebelik takibi sürecinden itibaren başlamak üzere her dönemde çeşitli taramalar gerçekleştirerek olası problemleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Kalp hastalıklarında erken teşhis, hastalığın tedavisini ya da hastalığın sağlıklı bir şekilde kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca ileri dönemde çocukların karşılaşabileceği kalp hastalıklarına dair şüphelere ulaşmak, çocuk gelişimi sürecinde önlem alınmasına ve hayat kalitesinin hayat boyu yüksek tutulmasına yardımcı olmaktadır.
Çocuk Kardiyolojisinin ilgilendiği kalp hastalıklarının birçoğu doğumsal olarak oluşmakla birlikte, doğumdan sonra yani sonradan oluşan kalp hastalıkları da bulunmaktadır. Çocuk Kardiyolojisi incelemeleri ile birlikte doğumsal kalp hastalıklarının birçoğu bebek henüz anne karnındayken ortaya çıkarılabilir. Böylece tedavi planlamasında hamle avantajı elde etme imkanı mümkündür. Bununla beraber kalp hastalıkları doğum sonrasında da ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların da tanı ve tedavisi Çocuk Kardiyolojisi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Çocuklar için çocuk gelişimi dönemi, pek çok açıdan önemli hususlar barındırmaktadır. Dolayısıyla bu dönemin titizlikle takip edilmesi ve sağlıklı, hayat kalitesi yüksek çocuklar için düzenli taramalar yapılmalıdır.
Doğumsal kalp hastalıklarının en büyük nedeni genetik faktörlerdir. Doğumsal kalp hastalıklarının birçoğunun Çocuk Kardiyolojisi tarafından bebek henüz anne karnındayken tespit edilebilmesinin sebebi de budur. Çünkü doğumsal kalp hastalıklarıın birçoğunda, ailede benzer hastalık öyküsüne rastlanmaktadır. Ayrıca genetik olarak bozuklukların meydana gelmesi de gebelikte ihtimaller dahilindedir. Özellikle kromozom bozuklukları genetik hastalıklar arasında büyük bir etkiye sahiptir. Bu tip problemlerin çoğunlukla kalp hastalıklarına da neden olduğu bilinmektedir. Bunun dışında metabolik hastalıklar sebebiyle kalp hastalıklarının oluşması mümkündür. Bunda da özellikle annenin mevcut hastalıklarının etkisi etkilidir. Annenin sahip olduğu hastalıklar neticesinde gebelik sürecine çocukta kalp hastalıkları oluşabilir.
Bunların dışında, gebelik sürecinde kullanılan kötü alışkanlıklar, atılan yanlış adımlar, bazı ilaçlar ve kimyasallara maruz kalınması; bebeğin kalp hastalıkları ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.
Çocuk Kardiyolojisi kapsamında gerçekleştirilen tanı ve tedavi uygulamaları, Kardiyoloji branşı ile büyük oranda benzerlik göstermekle birlikte; Çocuk Sağlığı açısından çocuklara uygun şekilde farklılaştırılmış alanlar içermektedir. Bunların başında özel aritmi uygulamaları gelmektedir. Ayrıca Pediatrik KVC, anjiyo uygulamaları, kateterizasyon uygulamaları, aortik balon valvuloplasti, koarktasyon balon dilatasyon, damar içi stent uygulamaları, renkli doppler eko, fetal eko, intraoperatif eko, transözofageal eko, kalp pili, EKG ölçümleri, efor testi, holter monitör, ICD yerleştirme, radyofrekansablasyon ve kriyoablasyon sıralanabilir.
Bunların dışında multidisipliner bir yaklaşımla tanı ve tedavi uygulamalarını devam ettiren Çocuk Kardiyolojisi, radyoloji ve daha çok sayıda branşla ortak tanı ve tedavi uygulamaları yürüterek mevcut kalp hastalıklarını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, başta görüntüleme yöntemleri olmak üzere, cerrahi ve diğer branş doktorlarının yöntem ve fikirleri; çocuk sağlığının korunması için Çocuk Kardiyolojisi kapsamında kullanılmaktadır. Çocuk sağlığının henüz anne karnından başlayarak titizlikle takip edilmesi, kalp hastalıklarının önüne geçmeyi mümkün kılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.