Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Kübital tünel sendromu dirsekte gerçekleşen sinir sıkışması olarak tanımlanabilir, ortaya çıktığında zamanla belirtilerde şiddetlenme meydana gelir ve hastanın hayat kalitesinde düşüşe neden olur. Dirsekte bulunan ulnar sinirlerinde meydana gelen sinir sıkışmasıdır. Ulnar sinirler üzerinde sinirler itilerek sıkıştığında başta yüzük ve serçe parmağı olmak üzere dirsekten bu parmakların ucuna kadar uzanan bir güzergahta ağrılı yakınmalar ortaya çıkabilir. Ayrıca uyuşukluk, hissizlik gibi problemler de görülebilir. Bunun sebebi sıkışmanın Ulnar sinirinde meydana gelmesi ve Ulnar sinirinin de boyundan ele kadar giden sinirlerden bir tanesi olmasıdır. Ulnar siniri, medial epikondil adı verilen tünele itilir ve burada sıkışma gerçekleşir, bu gerçekleştiğinde boyundan uzanan sinir ağı burada takılır ve bu durumdan el ciddi şekilde etkilenebilir. Kübital tünel sendromu dirseğin kırılmasından sonra sinirlerin medial epikondil tüneline girmesi ve burada sıkışmasıyla oluşmaktadır. Bu sebeple dirseğin sürekli kırılması gereken mesleklerde çalışmak ve masa başında yanlış duruş pozisyonları gerçekleştirmek bu hastalığın oluşumunda etkilidir. Günümüzde oldukça sık rastlanan bir problemdir ve cerrahi teknikler yardımı ile tedavi edilebilir.
Temelde ulnar sinirini etkileyebilecek ve bu sinir üzerinde basınç uygulayabilecek her problemin Kübital tünel sendromunu tetiklediği bilinmektedir. Sürekli dirseğe dayanmak, dirsek sürekli masaya dayalı şekilde oturmak, dirseği kırarak uyumak, dirseğin uzun süre kırık şekilde tutulması gibi süreçlerin tamamı Kübital tünel sendromunu tetikleyen faktörler arasındadır. İnsan temelli gerçekleştirilen faaliyetlerin dışında, kemiklerde meydana gelen tahribat durumları, ulnar sinire bası uygulayan kist oluşumları ve kireçlenme problemlerinin de Kübital tünel sendromunu tetiklediği bilinmektedir. Günümüzde Kübital tünel sendromu daha sık ortaya çıkan bir hastalık halini almıştır, bunun sebepleri arasında da uzun süren bilgisayar ve telefon kullanımlarının büyük bir etkisi bulunmaktadır.
Kübital tünel sendromu ilk ortaya çıktığında dirsekte bir çekilme hissi meydana gelmektedir. Zamanla yüzük ve serçe parmağı üzerinde hafif uyuşmalar meydana gelebilir. Dirseğin altından yüzük ve serçe parmağının ucuna kadar uzanan bir bölümde ağrılı yakınmalar ortaya çıkabilir ve uyuşma, hissizlik gibi problemler zamanla bu ağrılı yakınmalara eşlik edebilir. Gün geçtikçe bu bölgede güçsüzlük etkisini gösterir, serçe ve yüzük parmağının tutuş kuvvetinde azalma meydana gelir. İleri seviyelerde tüm el kaslarında güçsüzlük ortaya çıkar. Kübital tünel sendromu tedavi edilmediği takdirde yüzük ve serçe parmaklarında kalıcı his kaybı yaşanabilir, hatta parmaklar kapalı bir şekilde kalarak açılamayabilir.
Kübital tünel sendromu tanı uygulamaları arasında hasta öyküsünün dinlenmesi ulnar sinir sıkışması şüphesini direkt olarak doğurmaktadır. Elbette bilgi alışverişi ile birlikte fiziksel muayene gerçekleştirilir ve hastanın duyu ve kas gücü üzerine araştırmalar yapılır. Parmakta elektriklenme olup olmadığını test etmek ve fleksiyon tetkiki uygulamak Kübital tünel sendromu şüphesini artıracaktır. EMG testi ve manyetik rezonans uygulamaları kapsamında ulnar sinir sıkışmasının boyutu hakkında daha detaylı verilere ulaşılabilir ve tedavi planlaması başlar.
Kübital tünel sendromunda sağlıklı bir tanı sürecinin ardından tedavi çalışmaları başlatılır, tedavi sürecinde cerrahi uygulamaların büyük bir yeri bulunmaktadır. Kübital tünel sendromu cerrahisinde özel bir durum olmadığı takdirde yalnızca ön kolda uyuşma gerçekleştirilir. Ulnar siniri sıkıştığı tünelden çıkarılır ve dirseğin ön tarafında yeniden konumlandırılır. Erken teşhisle birlikte gerçekleşen Kübital tünel sendromu cerrahisinde hastanın tüm fonksiyonlarını yeniden kazanması mümkündür. Uyuşukluk, hissizlik ve güç kaybı gibi problemler cerrahi sonrası aniden düzelmez, zaman gerekebilir. Bazı hastalarda ileri seviye bir sinir sıkışması söz konusu ise fonksiyonların tam olarak geri dönmemesi ihtimaller dahilindedir. Kübital tünel sendromu cerrahisinden sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ile süreç devam ettirilebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.