Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Beyin ve omurilik tümörleri, bu alanlarda meydana gelen hücre anomalisi sonucunda oluşan dokulardır. Oluşturdukları basılar ve kötü karakterleri neticesinde gösterdikleri yayılımla hayati problemler ortaya çıkarabilirler. Dolayısıyla tedavi planlaması kapsamında iyileştirilmeleri gerekmektedir. Beyin ve omurilik tümörlerinde cerrahi uygulamaların yeri büyüktür. Cerrahi teknikler yardımıyla dışarıya çıkarılan tümörler ek tedavi uygulamaları ile birlikte iyileştirilebilir.
Beyin tümörü, beyin hücrelerindeki hücre mutasyonu neticesinde oluşmaktadır. Hücreler zamanla büyür, çoğalır ve ölürler ancak hücre mutasyonu oluştuğunda hücreler ölmezler. Ölmesi gerekenlerin yerine gelen hücrelerle beraber hücre fazlalığı oluşturan bu hücreler birleşir ve kanserli dokuları yani tümörleri oluşturur. Beynin işlevleri ve insan yaşamının devamlılığı için önemi göz önünde bulundurulduğunda beyin tümörleri oldukça ciddi hastalıklar olarak değerlendirilirler. Beyin tümörleri kötü karakterli bir şekilde yayılım göstererek hayati tehlikeler oluşturabileceği gibi, büyüdükleri bölgede oluşturdukları bası ile dahi tehlike yaratabilirler. Bu sebeple tespit edilip en kısa sürede tedavi planlaması kapsamında iyileştirilmesi gerekir.
Genetik faktörler, kötü alışkanlıklar, yaşlılık gibi faktörler kanserli dokuların oluşmasını tetikleyebilir ancak beyin tümörlerine dair net bir neden gösterilememektedir. Baş bölgesinde ağrılı yakınmalar, güçsüzlük, unutkanlık, denge ve yürüme problemleri, görüş problemleri, ani bayılmalar, hissizlik problemleri beyin tümörü belirtileri arasındadır. Beyin tomografisi, manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri, kan tetkikleri ve biyopsi ile tanı uygulamaları gerçekleştirilebilir. Cerrahi uygulamaların yanı sıra radyoterapi gibi tedavi uygulamaları kapsamında tedavi süreci devam ettirilebilir.
Omurilik, omurga üzerinde bulunan ve çevresi sinir ağlarıyla kaplı olan tüm vücut için oldukça kritik bir bölgedir. Beyinden çıkan ve kol, gövde, bacaklar yani vücudun tüm köşelerine ulaşan sinir ağları omurilikten geçmektedir. Dolayısıyla beynin emirlerinin yerine getirilmesi için bir ana istasyon işlevi görmektedir. Omurilik omurga tarafından korunur ve omurga 33 kemikten oluşan vücudun ana direğidir. Tüm kas iskelet sisteminin ayakta durması, hareket kabiliyetlerimizin devamlılığı omurga sağlığı ile doğrudan alakalıdır.
Omurilik tümörlerinde de tıpkı beyin tümörleri gibi hücre mutasyonu gelişmektedir. Bu hücre mutasyonu nedeniyle hücre fazlalığı oluşturan yeni ve eski hücreler, kanserli dokunun meydana gelmesine neden olur. Omurilik ve omurga üzerinde gerçekleşen bu deformasyon nedeniyle çok sayıda fonksiyon kaybı gelişebileceği gibi, hayati problemler dahi yaşanabilir. Ayrıca zararsız olsalar dahi çevrelerine yaptıkları bası nedeniyle hareket problemleri, şekil bozuklukları ve çok daha fazla problem ortaya çıkması mümkündür. Boyun, sırt ve bel üzerinde omurga boyunca omurilik tümörü görülebilmektedir.
Omurilik tümöründe en çok karşılaşılan belirti ağrılı yakınmalardır ve bunun sebebi de harekete bağlı gerçekleşen ağrılardır. Çünkü tümör dokusu bulunduğu bölgede omurga ve omurilik alanlarına bası uygulayabilir. Bunun neticesinde aktivite ile artan ve dinlenme ile hafifleyen ağrılı yakınmalar görülmektedir. İleri seviyelerde sinirlerin etkilenmesi ile birlikte hissizlik, uyuşukluk, güç kaybı, hareket problemleri, yürüme bozuklukları ve fonksiyon problemleri görülebilir. Omurilik tümörünü de görüntüleme yöntemleri, EMG, kan tetkikleri ve biyopsi yardımıyla teşhis etmek mümkündür. Tedavisinde cerrahi yöntemlere ek olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulamalarına başvurulabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.