Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Omurga hastalıkları, vücudumuzun direği olan omurgada meydana gelen çok sayıda problem neticesinde oluşmaktadır. Bazı hastalıklar cerrahi dışı yöntemlerle tedavi programına alınabilir. Ancak cerrahi dışı tedavi uygulamaları hastanın iyileştirilmesi için yeterli olmayabilir. Bu tip durumlarda cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir. Ayrıca yaşanan bazı hastalıklar ve travma üzerine oluşan yaralanmalarda direkt olarak cerrahi yöntemlere başvurmak mümkündür. Omurga cerrahisi çok sayıda ameliyat prosedürü ile birlikte sayısız uygulamanın gerçekleştiği bir alandır.
Omurga vücudun dik durmasını, ayakta durmasını, hareket edebilmesini ve çok daha fazla temel aktivitenin gerçekleşmesini sağlayan, vücudun direğidir. Tüm kas iskelet sisteminin taşıması ve hareketliliği omurga sağlığına bağlıdır. Toplamda 33 kemikten oluşan omurga, boyundan bele kadar çok sayıda omur yapısının birbirine kenetlenmesi ile oluşur. Vücut omurga ile alt ve üst bölüm arasında köprü oluşturur ve ana iskelet sistemi desteklenir. Omurga aynı zamanda omurilik alanını da içerir ve omurilik bölgesinin korunmasını sağlar. Bu bölgede vücudun en küçük noktalarına dek uzanan sinir ağları da yer alır. Omurga hastalıklarında boyun, bel ve sırt omurlarında doğumsal ya da gelişimsel sıkıntılar meydana gelebilir. Ayrıca travma kökenli ya da enfeksiyon üzerinden gelişen çeşitli problemler yaşanabilir. Omurga cerrahisinde tüm bu problemlerin ameliyatı gerçekleştirilebilir, her ameliyat farklı bir prosedür içerebilir ve hasta özelinde ek önlemler alınabilir.
Omurga hastalıklarında skolyoz, kifoz gibi şekil bozuklukları ön plana çıkmaktadır. Bu problemler doğuştan ya da sonradan gelişebilir. Yanı sıra travma kökenli yani ani darbeler ve kazalar üzerinden gelişen hastalıklar, kırıklık olabilir. Enfeksiyon hastalıkları ve buna bağlı eğrilikler, bel kaymaları, fıtıklar, tümörler omurga cerrahisi kapsamında iyileştirilebilir.
Kifoplasti uygulaması, kırık bölgesine kemik çimentosuyla müdahale etme prosedürü olarak özetlenebilir. Kapalı bir şekilde gerçekleştirilen uygulamada kırık oluşan bölgeye ulaşarak balonla şişirme gerçekleştirilir. Balon şişirilmesinin amacı, kırığı yuvasına sokmak içindir. Yuvasına giren ve tekrar düzelen kırık kemik yapısı, kemik çimentosuyla onarılır ve cerrahi süreç sonlanır.
Vertebroplasti uygulaması, omurgada meydana gelen bazı kırıklar ve omurga yükseklik problemlerinde başvurulan bir çeşit kapalı cerrahi yöntemidir. Omurga kemiğinin kuvvetlendirilmesinin amaçlandığı bu cerrahi girişimde kemik çimentosu kullanılmaktadır.
Omurga enstrümantasyon cerrahisi, omurga vidalama operasyonunu kapsamaktadır. Omurga problemlerinde diğer tedavi uygulamalarına yanıt alınamadığında çoğunlukla omurga vidalama cerrahisine başvurulmaktadır. Bu cerrahi uygulama ile birlikte kemiklerin birbirini taşıyamama problemi ortadan kaldırılır ve yeniden birbirini destekleyen, dengeli bir omurga yapısı elde edilir.
Epidural ve transforaminal enjeksiyon, omurga üzerinde oluşan fıtıklarda, sinirlerin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan ağrılı yakınmaları ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır. Epidural lizis, genellikle fıtık cerrahisi sonrası gelişen ağrılı yakınmaları ortadan kaldırmak için omurga kanalına sonda yerleştirilmesi işlemidir. Bu şekilde içeri ilaçlar verilir ve ağrı problemi ortadan kalkar.
Kronik nöropatik ağrılar söz konusu ise bu ağrıları tedavi etmek için omurga pili kullanılabilir. Omurga kanalı üzerinde çok sayıda sinir bulunabilir ve omurga hastalıkları neticesinde ağrılı yakınmaların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu gibi durumlarda sinir kökleri ve çevresine Epidural steroid enjeksiyonu gerçekleştirilir ve ağrılı yakınmalar tedavi edilebilir.
Faset eklem steroid uygulaması ise omurlar arasındaki faset eklemlerine yapılan bir enjeksiyon uygulamasıdır. Özellikle bu enjeksiyon uygulamasının ardından fizik tedavi uygulamalarını eksiksiz devam ettiren hastalarda ağrı problemleri büyük bir başarıyla yok olmaktadır.
Sakroiliak eklem enjeksiyonu, sakroiliak eklem içine steroid enjeksiyonu yapılmasıdır. Romatizmal, enfeksiyon kökenli, travmalara bağlı ya da viral hastalıklar neticesinde eklem problemlerini iyileştirmek için kullanılır. Eklemlerde oluşan ağrı ortadan kaldırılabilir. Radyofrekans ile ağrı tedavisi ise yarım saatlik, 1 saatlik tek seans ya da birkaç seans üzerinden gerçekleştirilen radyofrekans ile ağrı yakınmalarının ortadan kaldırılmasıdır.
Baziler invaginasyon problemi oldukça nadir görülen bir anomali olarak özetlenebilir. Üst servikal bölgenin yer değiştirmesi hareketiyle kraniovertebral bölgeye doğru kayması durumudur. Bu kayma gerçekleştiğinde beyin sapı başta olmak üzere çok sayıda bölgenin bası altında kalması mümkündür. Omurilik problemlerinin ve sinir gerilmelerinin oluşması mümkün olduğu için nörolojik hastalıklar da ortaya çıkabilir. Baziler invaginasyon tanı sürecinde görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır ve tedavisi cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.