Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Pelvik organ prolapsusu, pelvik organları (mesane, rahim, ince bağırsak ve rektum) destekleyen kaslar ve dokular zayıfladığında veya gevşediğinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. "Prolapsus" organların sarkmasını ifade eder. Bu nedenle pelvik organ prolapsusu pelvik taban organlarının herhangi birinin sarkması anlamına gelir.
Pelvik taban kasları onları çevreleyen dokular ile birlikte pelvik organları yerinde tutar. Bu kas ve dokularda problemler görüldüğünde pelvik organlarda sarkmalar meydana gelebilir.
Özellikle doğum sonrası karşılaşılan bir durumdur. Pelvik organ prolapsusu ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir.
Özellikle çoklu vajinal doğumlar ve ağır bir bebek doğurmak pelvik organ prolapsusu riskini artırır. Menopoz sırasında görülen hormonal değişimler ve östrojen kaybı da prolapsus görülme ihtimalini artırabilir. Kişinin rahminin alınmış olması da risk faktörüdür. Bunun yanında obezite, kronik öksürük ve bağırsak hareketlerinde zorlanma gibi karın bölgesinde basıncı artıran faktörler de pelvik organ prolapsusu görülme ihtimalini artırmaktadır. Pelvik taban bozuklukları yaşlı kadınlarda daha yaygındır. Pelvik taban bozukluğu olan kadınların yaklaşık % 37'si 60 ila 79 yaşlarındadır ve yaklaşık yarısı 80 yaş ve üzerindedir.
Pelvik organ prolapsusundan kaynaklanan baskı bazı durumlarda vajinada hissedilebilen veya görülebilen bir çıkıntıya neden olabilir. Pelvik organ prolapsusu olan kadınlar fiziksel aktivite veya cinsel ilişki sırasında rahatsız edici bir baskı hissedebilirler. Genel belirtileri arasında ayakta dururken veya öksürürken pelvik bölgede basınç veya dolgunluk hissi, sırt ağrısı, vajinadan bir şey düştüğü hissi, kabızlık, idrar kaçırma, bağırsak hareketlerinde değişiklikler, tampon kullanırken acı ve ağrı sayılabilir. Semptomlar günün belli saatlerinde ve fiziksel aktivite sırasında kötüleşebilir. Semptomlar hangi organın sarktığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Mesane sarkmasında idrar kaçırma görülürken rektum sarkması kabızlık ve cinsel ilişki sırasında acıya neden olabilir.
Pelvik organ prolapsusu tedavisi kişinin sahip olduğu semptomlara, yaşına, kişisel tıbbi öyküsüne, cinsel olarak aktif olup olmadığına ve hangi oranlarda ne derece sarkma yaşadığına göre değişiklik gösterecektir. Pelvik organ prolapsusu tanısında doktor hastanın kişisel öyküsünü dinleyecek ve pelvik muayenede bulunacaktır. Muayene sırasında hastanın koşması veya öksürmesi istenebilir. Böylece doktor bu eylemlerin sarkma ya da sızıntıya neden olup olmadığını tespit edebilir. Ayrıca tuvalete çıkıldığında mesanenin tamamen boşaltılıp boşaltılmadığını tespit etmek için farklı testlere de başvurulabilir.
Vajinal peser pelvik organları desteklemek için vajinaya yerleştirilen plastik veya kauçuk çıkarılabilir bir halkadır. Çoğu zaman başvurulan ilk tedavi yöntemidir ancak ilerlemiş vakalarda kalıcı bir çözüm sunmayabilir. Bunun yanında pelvik taban kaslarını güçlendirmek için pelvik taban egzersizlerine başvurulabilir. Bu egzersizler idrar kaçırma semptomlarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Kişinin bağırsak problemleri varsa doktor lifli gıda tüketiminin artırılmasını önerebilir. Lif bağırsaklardaki gerilmeyi engelleyerek kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Pelvik organ prolapsusu tedavisinde cerrahi işlemlere de başvurulabilir. Ameliyat sırasında doktor pelvik taban desteği oluşturmaya yardımcı olmak için kişin kendi vücut dokusunu kullanabilir. Bu tip cerrahi işlemler vajina veya rahminde ciddi derecede sarkma söz konusu olan ve cinsel anlamda aktif kadınlar için önerilmektedir. Kolpoklezis, pelvik organ prolapsuslu ileri yaş kadın hastalarda başarı oranı yüksek bir cerrahi tekniktir. İşlem vajinal açıklığın kapatılarak prolapsusun tedavi edilmesini içerir. Bu yöntem vajinal cinsel ilişkiye girmeyi planlamayan kadınlar için iyi bir seçenek olabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.