Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Nörojen mesane, mesane kas ve sinirleri beyin ile düzgün iletişim kuramadığında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İletişim sinir sisteminde fiziksel bir yaralanma veya başka bir neden ile bozulduğunda bu durum mesane kontrolünün kaybı, böbrek veya mesane taşları ya da idrar kaçırma gibi sorunlara neden olabilir. Boşaltım sisteminin kas ve sinirleri idrarı tutmak ve doğru zamanda bırakmak için birlikte çalışır. Sinirler mesane, omurilik ve beyin arasında mesaj taşır. Bu mesajlar mesanenin kaslarına gerilmesini veya serbest kalmasını söyler. Nörojen mesanede nörolojik sorunlar bu önemli mesajları kesintiye uğratır ve sinirler gerektiği gibi çalışmaz.
Nörojen mesaneye yol açabilecek durumlar arasında genel olarak şeker hastalığı, enfeksiyonlar, beyin veya omurilikte yaralanmaya neden olan kazalar, genetik sinir problemleri, ağır metal zehirlenmesi, omuriliği etkileyen doğum kusurları ve beyin veya omurilik tümörleri sayılabilir.
Kas ve sinirler mesane boşaltıma hazır olana dek idrarı tutabilmek için birlikte çalışır. Bu sinirler çeşitli nedenle hasar gördüğünde kaslar doğru zamanda gerilip gevşemezler. Nörojen mesaneye tipik olarak beyin, omurilik ya da sinir hasarları neden olur. Bu hasarlar inme, çeşitli travmalar, merkezi sinir sistemi tümörleri, enfeksiyonlar veya ağır metal gibi çeşitli zehirlenmelerle ortaya çıkabilir. Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı veya diyabet gibi hastalıklar sinir hasarına neden olabilir. Spina bifida ya da serebral palsi gibi hastalıklarla doğan çocuklarda da sıklıkla nörojen mesane ile karşılaşılmaktadır.
Nörojen mesane belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hastalar mesanelerin aşırı aktif olduğunu ya da aktif olmadığını fark edebilirler. Nörojen mesanenin belirtileri arasında idrar yolu enfeksiyonları ve ağrılı idrara çıkma, bazı cilt problemlerine veya enfeksiyonlara neden olabilecek inkontinans, sık idrara çıkma, idrar retansiyonu veya idrar tıkanıklığı, zayıf idrar akışı, mesanenin dolu olduğu hissinin kaybı ve böbrek taşı sayılabilir. Nörojen mesane belirtileri farklı hastalıkların semptomları ile benzerlik gösterebilir. Bu nedenle bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Nörojen mesanede idrar kaçırma idrarı tutan kaslar doğru mesajı almadığında ortaya çıkar. İdrar retansiyonu ise mesanenin dolu olmasına rağmen idrarı yapamamaktır. Bu durum ciddi sonuçlara neden olabilir. Mesane çok dolu hale gelir ve idrar böbreklere geri dönerse böbrekteki küçük kan damarlarında hasar meydana gelebilir. Bu durum ekstra basınca neden olur ve idrarda kan görülebilir. Çok uzun süre tutulan idrar ayrıca mesane veya böbrek enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Nörojen mesaneden şüphelenildiğinde doktor hastanın öyküsünü dinleyecek; beyin, omurilik ve mesanesini kontrol edecek fiziksel muayeneye başvuracaktır. Teşhis sırasında ürolojik ve nörolojik muayeneye, ürodinimak inceleme gibi yöntemlere başvurulabilir. Sistoskopi yönteminde doktor idrar yolunu incelemek için üretra yoluyla ince, esnek bir tüp ve görüntüleme cihazı yerleştirir. Bu yöntem tümörler ve taşlar gibi yapı değişikliklerini veya tıkanıklıkları kontrol etmek için kullanılmaktadır. Ürodinamik incelemelere ise mesanenin idrarı ne kadar tutabildiğini ve tamamen boşaltıp boşaltamadığını kontrol etmek için başvurulmaktadır.
Nörojen mesane tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Öncelikle böbrek hasarını önlemeyi amaçlamaktadır. Mesanenin düzenli aralıklarla boşaltılabilmesi için idrar sondaları, enfeksiyon olasılığını azaltmak için antibiyotikler ve ciddi vakalarda cerrahi yöntemler kullanılabilir. Nörojen mesane tedavisinde mesane pili (sakral stimülasyon) oldukça etkili bir tedavi yöntemidir ve başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. Mesaneye giden sinirlerin üzerlerine yerleştirilen bir cihazla uygun olmayan sinyalleri düzenlemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.