Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Fistüller vücudun iki bölgesi arasında görülen anormal bağlantılardır. Nedeni enfeksiyonlar ya da iltihap gibi çok çeşitli olabilir, vücudun birçok bölgesinde görülebilir. Vezikovajinal fistül de mesane ile vajina duvarı arasında oluşan istenmeyen kanal olarak tanımlanabilir.
Vezikovajinal fistülde vajinadan idrar sızıntısı görülür. Bazen belli belirsiz olsa da bazı durumlarda sabit ve daha şiddetli olabilir. Ciddi bir tıbbi sorun olmanın yanı sıra kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bir rahatsızlıktır. Kişisel bir hijyen sorununa neden olan vezikovajinal fistül genital bölgede sürekli yanma ve kaşıntı, idrar yolu enfeksiyonu ve ağrılı cinsel ilişki gibi durumlara neden olabilir.
Vezikovajinal fistülün en yaygın nedeni jinekolojik cerrahidir. Mesane doğrudan vajinanın üzerinde yer alır ve vajina üzerine yapılan herhangi bir işlem fistüle yol açabilir. Bu soruna yol açabilecek cerrahi işlemler arasında histerektomi, mesane sarkması ameliyatı ya da idrar kaçırma tedavisinde uygulanan askı prosedürleri sayılabilir.
Vezikovajinal fistülün bir başka nedeni jinekolojik kanserler için uygulanan radyoterapidir. Fistül radyasyon tedavisi uygulandıktan yıllar sonra ortaya çıkabilir. Ayrıca vezikovajinal fistülün bir diğer nedeni olarak zor ve uzun süren bir doğum sayılabilir. Özellikle ağır geçen ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da fistüllere de yol açabilir, ancak bu nadir görülen bir durumdur.
Vezikovajinal fistüller sızıntı ve kötü koku yapabilirler, kişi için oldukça rahatsız edici ve utanç verici olabilirler. Bunun yanında aynı zamanda daha ciddi komplikasyonlara da yol açabilirler. İdrar yolu enfeksiyonları, vajinadan sızan idrar ve gaz, vajina etrafında tahriş olmuş veya iltihaplı cilt ya da enfekte olmuş apse vezikovajinal fistülün neden olabileceği durumlar arasındadır.
Vezikovajinal fistülün en önemli belirtisi vajinadan gelen alışılmadık bir akıntıdır, akıntıya güçlü bir idrar kokusu eşlik edebilir. Fistül ayrıca düzenli jinekolojik muayenede veya cerrahi işlem sonrası takip randevusunda ortaya çıkabilir. Teşhisin ilk adımı genellikle pelvik muayenedir. Doktor ayrıca fistülü tespit edebilmek için küçük bir kamera ile mesanenin içini görmesini sağlayan sistoskopi yöntemine başvurabilir. Doktor daha fazla bulgu edinmek için fiziksel muayenede bulunacaktır. Fiziksel muayene sonrası kesin tanı için ayrıca görüntüleme testlerine başvurabilir. Vezikovajinal fistül teşhisinde vücudun ilgili bölgesindeki dokuların ayrıntılı görüntüleri için kontrast boyanın da kullanıldığı CT taramasına sıklıkla başvurulmaktadır. CT taraması sorunun kaynağını tanımlamayı oldukça kolaylaştırır. Boya hastanın vücuduna damarından veya mesanesine yerleştirilen bir kateterden enjekte edilmektedir.
Vezikovajinal fistüllerin bazıları kendiliğinden iyileşir. Fistülün küçük olduğu durumlarda kendi kendine iyileşmesine zaman vermek için hastanın mesanesine kateter adı verilen küçük bir tüp yerleştirilmesi yöntemine başvurabilir. Ancak birçok vezikovajinal fistülü tedavi etmenin tek yolu cerrahi işlemdir. Altta yatan farklı nedenlerin bulunduğu durumlarda ise asıl sorunun düzeltilebilmesi için ek prosedürlere başvurulabilir. Fistülün vajina içinden basit bir şekilde kapatılması fistülü tedavi etmenin minimal invaziv bir yoludur. İşlem sonrası hızlı bir iyileşme görülür. Hastaların mesanenin iyileşmesine izin vermek için iki ila üç hafta boyunca bir kateter kullanması gerekebilir ancak ağrı ve acıya neden olan bir durum söz konusu değildir. Hastalar tipik olarak bir gecede hastanede kalırlar. Vezikovajinal fistüllerin tedavisinde cerrahi yöntemler oldukça çok başarılıdır. Bununla birlikte kanser gibi bir hastalıktan dolayı vezikovajinal fistül görülen kişilerde aynı başarıya ulaşılamayabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.