Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Elektrokardiyografi vücuda yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile kalpte meydana gelen elektrik sinyallerini kaydetme temeline dayanan bir muayene yöntemidir. Kalp problemlerini hızlı bir şekilde tespit etmek ve kalp sağlığını izlemek için sıklıkla başvurulan ağrısız bir prosedürdür.
Genellikle bir kalp rahatsızlığından şüpheleniliyorsa ya da yetişkinlerde bir sağlık sorunu görülmese dahi rutin fiziksel muayenenin bir parçası olarak başvurulur.
Elektrokardiyografi her yaştan grubundan kişide birçok yaygın kalp problemini teşhis etmeye yardımcı olan ağrısız ve kesi içermeyen bir prosedürdür. Elektrokardiyografiye aritmi hastalığı, kişinin daha önce kalp krizi geçirip geçirmediğini belirleme, kalp pili gibi bazı kalp hastalığı tedavilerinin ne kadar iyi çalıştığını tespit etme, kardiyomiyopati, doğumsal kalp kusurları, koroner kalp rahatsızlıkları, kalp kapağı hastalıkları, kalp yetmezliği ya da perikardit gibi çok sayıda durum ve hastalığın teşhisinde başvurulmaktadır.
24-72 saat süreli ritim holtere elektrokardiyografi sırasında herhangi bir rahatsızlıktan şüphelenildiğinde ya da semptomlar düzen kalp ritmini gösteriyorsa başvurulabilir. Elektrokardiyografi bazı koşullarda kalp ritmindeki düzensizliği tespit etmek için yeterli olmayabilir çünkü kişi cihazda kısa bir süre geçirecektir. Bu zaman aralığında kalbin düzensiz atışı yakalanamayabilir. Bu durumda hastanın 24 ila 72 saat arası ritim holter cihazının kullanılması önerilebilir. Holter monitörü kişinin kalp ritminde ekokardiyografinin tespit edemediği durumları tespit edebilir. Ritim holter ile kalbin elektrik aktivitesi 24 saat veya daha uzun süreli düzenli olarak kaydedilmektedir. 24-72 saat süreli ritim holtere çarpıntı ve ritim bozuklukları, fenalık hissi, ani halsizlik ve nefes darlığı gibi çeşitli sağlık koşullarının tanısında sıklıkla başvurulmaktadır.
24-72 saat süreli ritim holter ağrısız bir prosedürdür. İşlem öncesi hemşire tarafından kişinin göğsüne 4 adet elektrot yapıştırılır ve bu elektrotlara kablolar bağlanır. Kişi elektrotları ve kabloları giysilerinin altına saklayabilir. Holter takıldıktan sonra işlem sonlanana kadar çıkarılmamalıdır.
24-72 saat süreli ritim holter takılıyken kişi günlük yaşamına devam edebilir ancak holter ıslanmamalıdır. Doktor kişiyi holteri ne kadar süre için takması gerektiği konusunda bilgilendirecektir. Süre doktorun hangi hastalıktan şüphelendiğine, görülen semptomlara ve sıklıklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Holter takılırken doktor kişiden yaptığı aktivitelerin günlüğünü tutmasını isteyebilir. Gün boyunca yapılan aktiviteler ve görülen semptomlar holterdeki veriler ile karşılaştırılabilir; bu karşılaştırma doktorun tanı koymasına yardımcı olabilir.
24-72 saat süreli ritim holterin süresi sona erdiğinde doktor kaydedilen verileri ve kişinin hikayesini karşılaştıracaktır. Holterden edinilen bilgiler kişinin bir kalp rahatsızlığı olduğuna işaret edebilir, doktor kesin teşhis koymak için farklı testlere ihtiyaç duyabilir. Holter cihazı takılıyken kişide semptomlar görülmesi istenen bir durumdur. Amaç böyle bir durum yaşandığında kalp ritminin kaydedilmesidir. Ancak bu sürede kişide herhangi bir semptom görülmese dahi kalp ritminin 24 ila 72 saatlik dökümü ve uyku ya da egzersiz sırasında uğradığı değişiklikler doktora oldukça önemli bilgiler verecektir.
24-72 saat süreli ritim holteri elektrotların yerleştirildiği alanlardaki olası rahatsızlık ve cilt tahrişlerden farklı bir risk taşımaz. Kişinin günlük yaşamında herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir; tam tersine kişinin günlük yaşamına devam etmesi istenir. Elektronik cihazlar ya da araç kullanımında herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak holter monitörü ıslanmamalıdır. Kişinin holterin takılı kaldığı süre boyunca yüzmekten ya da banyo yapmaktan kaçınması önem taşır. 24-72 saat süreli ritim holterinin uykusu boyunca da kişiyle kalmasında herhangi bir risk yoktur.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.