Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Ekokardiyografi kalbin işlevini ve yapısını değerlendirmek için kullanılan bir ultrason prosedürüdür. Kalp rahatsızlıklarını ve uygun tedavi planlarını belirlemek için ekokardiyografiye sıklıkla başvurulmaktadır. En kapsamlı kardiyovasküler görüntüleme yöntemidir ve çoğu klinik durumda kardiyak yapı ve fonksiyonu değerlendirmek için ilk tercih edilen prosedür olarak kabul edilir. Diğer görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırıldığında ekokardiyografi hasta için neredeyse risk alınmadan yapılabilir ve nispeten düşük maliyetle hızlı klinik veriler sağlar.
Yüksek tansiyon gibi hastalıklar kalp odacıklarının genişlemesine veya kalp duvarlarının anormal şekilde kalınlaşmasına neden olabilir. Ekokardiyografi ile bu kalp boyutundaki değişiklikler tespit edilebilir. Bunun yanında işlem kalbin tüm anatomik yapısını görüntüleme olanağı sağlamasına ek olarak kalbin tüm hareketlerini de gerçek zamanlı izleme olanağı verir. Vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalamayan bir kalp kalp yetmezliği gibi semptomlarına yol açabilir. Ekokardiyografi kalp kapaklarının kan akışı için yeterince geniş açılıp kan sızıntısını önlemek için tamamen kapanıp kapandığının tespit edilmesini sağlar. Ayrıca kalpten çıkan ve kalbe giren büyük damarlardaki kan akımı incelenir.
Transözofageal ekokardiyografi (TEE), kalbin ve iç yapılarının son derece ayrıntılı görüntülerini sağlar. Yaygın olarak kullanılan yüzeysel ekokardiyografi yetersiz kaldığında ve kalbin özel bir bölümünün daha yüksek çözünürlükte görüntülenmesi gerektiğinde önerilmektedir. Aşırılı kilolu olmak ya da bazı akciğer hastalıklarına sahip olmak kalbin net görüntülerine müdahale edebilir. TEE işlemi kalp içindeki yapıların daha iyi görüntülenmesini sağlar; pıhtı ve enfeksiyon varlığının araştırılması, yapay kapak işlevlerinin değerlendirilmesi, kalp deliklerinin incelenmesi ya da çeşitli kalp ameliyatlarının başarısının değerlendirilmesi gibi çeşitli durumlar üzerine başvurulabilir.
Transözofageal ekokardiyografi işlemi probun hastanın yemek borusundan ilerletilmesi ile gerçekleştirilir ve gerekli görülen kalp görüntüleri kaydedilir. Bu işlem yüzeysel kardiyografiye kıyasla kalbin daha net bir görüntüsünü sağlar çünkü ses dalgalarının cilt, kas ve kemik dokusundan geçmesi gerekmez. Prob kalbe çok daha yakındır. TEE sırasında gerektiği durumlarda kontrast madde uygulamasına da başvurulabilir.
Transözofageal ekokardiyografi öncesi doktor 4 ila 12 saatlik açlık önerecektir. Kişinin alerji, astım, burun tıkanıklığı, yutkunma güçlüğü ya da mide ve yemek borusu ile çeşitli yakınmaları varsa mutlaka doktoruna belirtmelidir. Prosedür öncesi öğürme refleksini bastırmak için ağız ve damak bölgesinin uyuşması sağlanacaktır. Gerekli görülen durumlarda damar yolundan sakinleştirici ilaca da başvurulabilir. Sonrasında kişinin ağzına tüpü yutmaması için ağızlık yerleştirilir ve prob hastanın yemek borusundan ilerletilerek doğru yere ulaştığında gerekli kalp görüntüleri kaydedilir. Prosedür sırasında kalp atış hızı, kan basıncı ve oksijen doygunluğu gibi yaşamsal belirtiler düzenli olarak izlenecektir. Gerekli görüntüler elde edildikten sonra prob benzer şekilde çıkarılır.
Transözofageal ekokardiyografi güvenli bir prosedürdür. İşlem sırasında kişinin aldığı ilaçlar bir süre sersemliğe neden olabilir. Ayrıca bir ila iki gün boyunca boğazda acıma ve his kaybına neden olabilir. Bu endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Çok nadiren yemek borusunda kanama ya da işlem sırasında kişiyi rahatlatmak için kullanılan ilaca reaksiyon görülebilir. Olası bir komplikasyon riskini en aza indirmek adına kişinin alerji, astım, burun tıkanıklığı, yutkunma güçlüğü ya da mide ve yemek borusu ile çeşitli yakınmaları varsa işlem öncesinde mutlaka doktoruna belirtmelidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.