Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Elektrokardiyografi vücuda yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile kalpte meydana gelen elektrik sinyallerini kaydetme temeline dayanan bir muayene yöntemidir. Kalp problemlerini hızlı bir şekilde tespit etmek ve kalp sağlığını izlemek için sıklıkla başvurulan ağrısız bir prosedürdür.
Genellikle bir kalp rahatsızlığından şüpheleniliyorsa ya da yetişkinlerde bir sağlık sorunu görülmese dahi rutin fiziksel muayenenin bir parçası olarak başvurulur.
Elektrokardiyografiye aritmi hastalığı, kardiyomiyopati, doğumsal kalp kusurları, koroner kalp rahatsızlıkları, kalp kapağı hastalıkları, kalp yetmezliği ya da perikardit gibi çok sayıda hastalığın teşhisinde başvurulmaktadır. EKG sonucu herhangi bir hastalıktan şüphelenildiğinde doktor Holter EKG’ye başvurabilir. Holter EKG ile kalbin elektrik aktivitesi 24 saat veya daha uzun süreli olarak kaydedilir.
Elektrokardiyografi sırasında kişinin göğüs, kol ve bacaklarına elektrotlar yapıştırılır. Elektrotlar bedenin doğal elektrik sistemini kullanarak kalbin atmasını sağlayan elektrik akımlarını kaydeder. Bu akımlar monitör tarafından kaydedilir ve grafik kağıdında dalgalı çizgiler olarak görüntülenir. Elektrotlar iğne içermez ve kişide herhangi bir ağrı ya da acıya neden olmazlar. Doğru şekilde yapışmasını sağlamak için gerektiği takdirde vücut kıllarının traş edilmesi gerekebilir.
Elektrokardiyografi sırasında kişi normal şekilde nefes alıp vermeye devam edebilir ancak hareketsiz şekilde uzanması gerekecektir. Prosedür sonrası kişi normal aktivitelerine devam edebilir. Sonuçların normal çıktığı durumlarda doktor farklı testlere başvurmaya ihtiyaç duymayabilir. Aksi durumlarda ise ekokardiyografi gibi farklı işlemlere başvurulabilir. Tedavi planı görülen semptomlara ve bu semptomlara neden olan nedene göre değişiklik gösterecektir.
Holter EKG kalbin elektriksel aktivitesini 24 saat veya daha uzun bir süre boyunca kaydeden taşınabilir bir EKG’dir. Muayene sırasında saptanamayan kalp aritmilerinin veya kalp aritmisine yol açan farklı hastalıkların tanısında başvurulur. Doktor kişinin anormal bir kalp ritmine sahip olduğundan, çarpıntısı olmadığından ya da kalp kasına yeterli kan akışı olmadığından şüphelenirse Holter EKG önerebilir.
Elektrokardiyografi her yaştan grubundan kişide birçok yaygın kalp problemini teşhis etmeye yardımcı olan ağrısız ve kesi içermeyen bir prosedürdür. Elektrokardiyografiye aritmi hastalığı, kişinin daha önce kalp krizi geçirip geçirmediğini belirleme, kalp pili gibi bazı kalp hastalığı tedavilerinin ne kadar iyi çalıştığını tespit etme, kardiyomiyopati, doğumsal kalp kusurları, koroner kalp rahatsızlıkları, kalp kapağı hastalıkları, kalp yetmezliği ya da perikardit gibi çok sayıda durum ve hastalığın teşhisinde başvurulmaktadır.
Kişide göğüs ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, hızlı nabız artışı, nefes darlığı, halsizlik ya da egzersiz kabiliyetinde azalma gibi semptomlar görülüyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır. Kalp atış hızı nabız kontrolü yapılarak ölçülebilir. EKG’ye kişinin nabzını hissetmenin zor ya da çok hızlı veya düzensiz olduğu durumlarda başvurulabilir. Doktorun taşikardi (kalbin çok hızlı atması) ya da bradikardi (kalbin çok yavaş atması) tanısı koymasına yardımcı olabilir. Aritmi kalp atımlarının düzensiz hale gelmesidir.
Elektrokardiyografi kişi önceden kalp krizi geçirdiyse kalpte meydana gelen olası hasarın tespit edilmesine yardımcı olabilir. EKG’de elde edilen desenler kalbin hangi kısmında ne derece hasar olduğunu gösterebilir. EKG bunun yanında kalp odacıkları, kalp kusurları ya da kalp kapakçığı hastalıkları gibi birçok konuda önemli ipuçları sağlayabilir.
Elektrokardiyografi oldukça güvenilir bir prosedürdür. Prosedür sırasında elektrik çarpma riski yoktur, kullanılan elektrotlar elektrik üretmez yalnızca kalbin elektriksel aktivitesini kaydederler. İşlem sonrası elektrotlar çıkarılırken yara bandının çıkarılmasına benzer küçük bir rahatsızlık duyulabilir. Doktor görüntüleri inceleyerek hastayı bilgilendirir. Kesin tanı konulmadan önce doktor daha fazla test veya fiziksel muayene isteyebilir. Kalp rahatsızlığı teşhisi konulduğu takdirde doktorunuz en iyi tedavi planını sizin için belirleyecektir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.