Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Stres eforlu ekokardiyografi koroner damarlarda bir daralma olup olmadığının araştırılmasında, kalp krizin geçiren hastaların kalbinde bir hasar bulunup bulunmadığının tespitinde ya da kalp kapağı hastalığı bulunan kişilerde hastalığın şiddetinin belirlenmesinde kullanılan bir testtir. Çoğu zaman kalbe giden damarlardaki kan akışındaki azalmanın tespiti için kullanılır. Koroner damarlarda tıkanma mevcutsa istirahat halindeyken kalp hareketleri normal olabilir ancak hızlı atmaya başladığında düzensizlikler görülebilir. Test kalp kasının stres altındayken yeterli kan akışı ve oksijen alıp almadığını gösterecektir.
Stres eforlu ekokardiyografiye kişide gögüs ağrısı belirtileri mevcutsa, yakın zamanda kalp krizi geçirdiyse, kalp hastalıkları için yüksek risk altındaysa ve ameliyat olacak ya da yeni bir egzersiz programına başlayacaksa, kalp kapağı hastalığı varsa, halihazırda gördüğü kalp tedavisinin etkisini belirlemek için ya da kalbinin büyüklüğünün tespit edilmesi gibi farklı koşullar üzerinden başvurulabilir.
Stres eforlu ekokardiyografi işlemi öncesi uzman kişinin tıbbi geçmişini inceleyecek ve varsa kişinin sorularını cevaplayacaktır. Kişinin kan basıncı, kalp atış hızı ve EKG’si testten önce, test sırasında ve sonrasında izlenecektir. Stres eforlu ekokardiyografi sırasında çoğu insan koşu bandında yürür veya egzersiz bisikletinde pedal çevirir. Kişiden önce yavaş sonra her 3 dakikada hızlanacak şekilde gittikçe daha hızlı ya da eğimli şekilde yürümesi ya da pedal çevirmesi istenir. Kişinin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte kişinin ortalama 5 ila 15 dakika arası yürümesi ya da pedal çevirmesi gerekecektir. Sonrasında uzman kişiden durmasını isteyecek ve gerekli verileri kaydedecektir.
Stres eforlu ekokardiyografi işlemine kişinin çok yorgun olduğu, göğüs ağrısı yaşadığı durumlarda ya da kişinin verilerinde uzmanı endişelendiren herhangi bir durum görüldüğünde son verilecektir. Kişi egzersiz yapamayacak durumda ise egzersiz etkisini simüle etmek için kişiye dobutamin verilir. Bu ilaç kişinin kalbinin daha hızlı atmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde kişinin kan basıncı, kalp atış hızı ve EKG’si prosedür boyunca izlenir. Kalp atış hızı artarken veya zirveye ulaştığında görüntüler alınır. Bu görüntüler kişinin kalp hızı arttığında kalp kasında herhangi bir sorun olup olmadığını gösterecektir. Bir sorun varsa bunun nedeni kalbe giden damarlarda görülen tıkanma ve bu tıkanma nedeniyle kalbe yeterli miktarda kan ve oksijen gitmemesi olabilir.
Stres eforlu ekokardiyografi sonuçlarının anlamı teste başvurma nedenine, kişinin yaşına ve tıbbi geçmişine göre değişiklik gösterecektir. Test sonuçlarının normal çıkması kişinin kendi yaş ve cinsiyetindeki çoğu insan kadar ya da daha uzun süre egzersiz yapabileceği anlamına gelir. Kan basıncında ve EKG’de bir sorun olmaması kalbin stres altındayken daha fazla kan pompalayarak doğru tepkiyi verdiğini ve damarlarda herhangi bir tıkanıklık olmadığını göstermektedir.
Anormal sonuçların en olası nedeni ise kalp kasını besleyen koroner damarlardaki daralma ve buna bağlı kan akışında azalmadır. Damarlardaki tıkanıklık kalbin etkili şekilde kan pompalamasının önüne geçiyor olabilir. Bir başka neden ise geçirilen kalp krizinin kalbe zarar vermesi olabilir. Stres eforlu ekokardiyografi testi sıklıkla başvurulan oldukça güvenilir bir testtir. Doktor test sonuçlarını kişi ile paylaşacaktır. Stres eforlu ekokardiyografi ile koroner arter hastalığını erken teşhis etmek ya da kalp krizi riskini önceden değerlendirmek gelecekte ortaya çıkabilecek olası komplikasyonları önlemede oldukça önemlidir. Prosedür sırasında görülebilecek riskler oldukça düşüktür. Kişi tüm prosedür boyunca uzman gözetimi altında olacaktır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.