Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
24-72 saat süreli tansiyon holter ile kişinin kan basıncı 24 saat veya daha uzun süre düzenli olarak kaydedilmektedir. Tansiyon holterine hipertansiyon tanısını doğrulamak ya da halihazırdaki tansiyon tedavisinin sonuçlarını değerlendirmek gibi farklı nedenlerle başvurulabilir. Prosedür sırasında kişinin sağ ya da sol koluna manşon cihazı sarılır ve yaklaşık gündüz 30 dakikada bir geceleri ise 2 saatte bir gibi süreyle ölçümler cihaza kaydedilir.
Hastanede yapılan tansiyon ölçümü çoğu zaman kişinin kan basıncının çok yüksek veya bazı durumlarda çok düşük olup olmadığını doğrulamak için genellikle yeterli değildir. Doktor kişinin tansiyon sorunları olduğundan şüphelendiğinde tansiyon holter kullanılmasını önerebilir. 24-72 saat süreli tansiyon holter 24 ila 72 saat boyunca düzenli ölçümler yaparak kişinin kan basıncındaki değişiklikleri kaydeder. Böylece hastanın günlük aktiviteleri sırasındaki kan basıncı verileri elde edilmiş olur.
24-72 saat süreli tansiyon holter ağrısız bir prosedürdür. İşlem öncesi hemşire tarafından manşon cihazı hastanın sağ ya da sol koluna sarılır, ölçüm değerlerini kaydeden kontrol cihazı ise kişinin kemerinde asılı halde durabilir ya da kişi cebinde taşıyabilir. Cihaz belirlenen aralıklarla otomatik olarak şişecek ve kan basıncını kaydedecektir. Holter takıldıktan sonra işlem sonlanana kadar çıkarılmamalıdır. 24-72 saat süreli tansiyon holter takılıyken kişi günlük yaşamına devam edebilir ancak holter ıslanmamalıdır. Ölçüm yapmak için manşon şişmeye başladığında kişi o kolunu kullandığı bir aktivitede bulunuyorsa buna ara vermesi önerilmektedir. Doktor kişiyi holteri ne kadar süre için takması gerektiği konusunda bilgilendirecektir. Süre doktorun hangi hastalıktan şüphelendiğine, görülen semptomlara ve sıklıklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Holter takılırken doktor kişiden yaptığı aktivitelerin günlüğünü tutmasını isteyebilir. Gün boyunca yapılan aktiviteler ve görülen semptomlar holterdeki veriler ile karşılaştırılabilir; bu karşılaştırma doktorun tanı koymasına yardımcı olabilir.
24-72 saat süreli tansiyon holtere kişinin tansiyonunda anormal bir durumdan şüphelenildiğinde başvurulabilir. Bazı durumlarda hastanede yapılan ölçümler kesin tanıyı koymak için yetersiz kalabilir; kişinin günlük yaşamındaki kan basıncı bilgilerine ihtiyaç duyulabilir. Çünkü kişi hastanede kısa bir süre geçirecektir. Bu zaman aralığında kalp basıncındaki farklılık yakalanamayabilir. Bu durumda hastanın 24 ila 72 saat arası tansiyon holter cihazının kullanılması önerilebilir. Tansiyon holteri ile hastanede tansiyon cihazlarının tespit edemediği durumlar tespit edilebilir. Holter ile kan basıncı 24 saat veya daha uzun süreli düzenli olarak kaydedilmektedir. 24-72 saat süreli tansiyon holtere yüksek tansiyon tanısı koymak için, beyaz önlük tansiyonundan ya da uyku sırasında yüksek tansiyon varlığından şüphelenildiğinde veya tansiyon tedavisinin başarısını değerlendirmek için başvurulabilir.
24-72 saat süreli tansiyon holteri manşon cihazının sarıldığı bölgedeki olası rahatsızlıklardan farklı bir risk taşımaz. Kolluğun tekrar tekrar şişirilmesi nedeniyle oluşan basınç üst kolda hafif bir ağrıya neden olabilir. Kişinin günlük yaşamında herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir; tam tersine kişinin günlük yaşamına devam etmesi istenir. Elektronik cihazlar ya da araç kullanımında herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak holter monitörü ıslanmamalıdır. Kişinin holterin takılı kaldığı süre boyunca yüzmekten ya da banyo yapmaktan kaçınması önem taşır. 24-72 saat süreli tansiyon holterinin uykusu boyunca da kişiyle kalmasında herhangi bir risk yoktur ancak gece yapılan tansiyon ölçümleri kişinin uykusunu olumsuz yönde etkileyebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.