Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Alt üriner sistem semptomları, idrar yapımı, depolaması ve idrar yapımı sonrası semptomları kapsamaktadır. Alt üriner sistem semptomları çoğunlukla erkek hastalarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle ileri yaşlarda kendisini gösteren Alt üriner sistem semptomları çok sayıda farklı şekilde ortaya çıkabilir.
Alt üriner sistem semptomlarının mesane, prostat veya üretra ile ilgili olabilecek hastalıklar neticesinde ortaya çıkmış olabilir. Bu bölgelerde oluşabilecek hastalıklar bazı durum değişikliği yaratabilir ve böylece Alt üriner sistem semptomları ortaya çıkabilir.
Alt üriner sistemi, böbrek organı tarafından üretilen idrarı depolama ve boşaltma fonksiyonlarını gerçekleştirmektedir. Alt üriner sistem bazı durumlarda bu fonksiyonları tam potansiyelinde gerçekleştiremeyebilir. Bunun sebebi alt üriner sistem üzerinde meydana gelen hastalıklardır. Alt üriner sistem semptomlarının oluşumunda mesane, pelvik taban ya da bazı patolojik durumların yani mesane enfeksiyonlarının etkisi olabilir. Alt üriner sistem semptomları bu bağlamda yaşanan çok sayıda fonksiyon bozukluğunu kapsamaktadır ve çok sayıda istenmeyen durum içermektedir.
Alt üriner sistem fonksiyonları arasında idrar depolama özelliği de yer almaktadır. Gece ve gündüz süreçleri boyunca idrar depolanır ve vücuttan atılır. Ancak bazı rahatsızlıklar neticesinde idrar depolamada problemler oluşmaktadır. Alt üriner sistem semptomları arasında idrar depolama problemlerinin başında yükselen gündüz idrara çıkma sıklığı gözlemlenmektedir. Depolama problemi neticesinde özellikle gündüz vakti hastaların idrara çıkma sayısı büyük oranda artmaktadır.
Alt üriner sistem semptomlarında ikinci depolama problemi ise Noktüri olarak gösterilebilir. Noktüri problemi gece idrara çıkmak olarak özetlenebilir. Bu çoğu zaman normal bir durum olarak görülmektedir ancak bazı durumlarda çok sık gece idrara çıkılabilir. Alt üriner sistem semptomlarına bir işaret olarak algılanmalıdır. Noktüri özellikle yaşlı hastalarda daha çok görülür ve uyku bozukluğu ile birlikte seyreder. Dolayısıyla uykuya dalma problemlerini de beraberinde getirir ve hayat kalitesinde ciddi bir düşüş oluşmasını sağlar.
Alt üriner sistem semptomlarında depolama problemlerinden bir diğeri ise sıkışma problemidir. Hastalar ciddi bir sıkışma ile ani bir şekilde idrar boşaltma isteği içinde olurlar. Bu da depolama fonksiyonlarının bozulmasından kaynaklı olarak gelişen bir durumdur.
Alt üriner sistem semptomlarında depolama problemlerinde idrar kaçırma bir diğer problemdir. Bu idrar kaçırma durumu tamamen kontrol dışında gelişmektedir.
Alt üriner sistem semptomlarında idrar gerçekleştirirken çeşitli problemler ortaya çıkabilir çünkü bu da Alt üriner sistemin işlevleri arasındadır. En sık rastlanan semptomların başında idrarın zayıf bir şekilde akmasıdır. Alt üriner sistem semptomlarında görülen idrar debisinde azalma durumu çeşitli problemler neticesinde ortaya çıkmış olabilir.
Alt üriner sistem semptomlarında idrar gerçekleştirirken ortaya çıkan bazı problemler çatallı yani dağınık idrar akımı, kesintili idrar akımı ve zorlanarak gerçekleştirilen idrar akımı olarak gösterilebilir.
Alt üriner sistem semptomlarında idrar yapımı ile alakalı diğer semptomlar ise gecikmeli idrar başlangıcı, terminal damlama ve boşaltma problemleridir.
Alt üriner sistem semptomlarında idrar gerçekleştikten sonra ortaya çıkan iki adet problem bulunmaktadır. Bunlar idrarın tamamen bitmemiş hissiyatı ile sonuçlanması ve işeme sonrası damlama olarak özetlenebilir.
Alt üriner sistem problemlerinin tanı uygulamaları oldukça kapsamlı olabilir. İdrar kanalı, mesane, prostat ve üretra gibi bölgelerden kaynaklanabilecek problemler neticesinde ortaya çıkan semptomlar oldukları için tüm bu bölgenin araştırılması gerekmektedir. Bu bağlamda fiziksel muayene, idrar tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir.
Alt üriner sistem tedavi uygulamalarında medikal yöntemler, farmakolojik tedaviler ve cerrahi uygulamalar bulunmaktadır. Ancak tedavi süreci sıvı kontrolü gibi yaşam tarzı değişiklikleri ve pelvik taban egzersizi gibi terapilerle desteklenmelidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.