Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Hidrosel hastalığı testis torbalarında şişlik ve su toplama problemi olarak özetlenebilir. Bir diğer ismiyle su fıtığı olarak da bilinmektedir. Akut veya kronik olarak gelişebilir. Bazı durumlarda yenidoğan bebeklerde görülen bir yenidoğan hastalığıdır ve kalıcı bir hal alabilir. Ancak kendiliğinden ortadan kalkma ihtimali de bulunmaktadır. Hidrosel nedeni ve durumu üzerinden değerlendirilir ve süreç takip edilir. Elde edilen bilgilere göre yenidoğanlarda ayrı, ileri seviye durumlarda ayrı tedavi uygulamalarına başvurulabilir.
Hidrosel oluşumu testis torbaları üzerinde gerçekleşmektedir. Testis torbaları spermin üretiminin ve birikiminin olduğu yerdir. Testis torbaları içinde spermlerin yaşayabilmesi için uygun bir atmosfer bulunmaktadır. Bu da testis torbalarının yapısal özelliklerinden kaynaklanır. Sperm torbalarının özelliği spermlerin sağlıklı bir şekilde burada kalabilmelerine göre şekillenmiş olmasıdır. Testis torbaları çeşitli katmanlardan oluşur ve bu katmanlar arasında da sıvı madde bulunmaktadır. Bunun sebebi sperm hareketliliğinin rahatlıkla sağlanabilmesi ve spermlerin içeride korunabilmesidir. Testis torbalarını oluşturan tabakalardan bir tanesi, tabakalar arasındaki sıvının üretiminden sorumludur. Bir diğeri ise bu sıvıyı emerek sıvının orada birikmemesini sağlar. Böylece dengeli bir sistem oluşur ve testis torbaları sağlıklı bir şekilde içindeki spermleri koruyabilir. Ancak bu denge bozulursa oradaki sıvı çoğalarak tabakalar arasında bir kesecik oluşturur. Bu problem de hidrosel hastalığı olarak ifade edilmektedir.
Hidrosel oluşumunun nedenlerini incelerken hidroselin nasıl geliştiğini gözlemlemek gerekir. Hidrosel doğuştan oluşabilir ve yenidoğanlarda sıkça rastlanan bir hastalıktır. Eğer yenidoğan hidroseli olarak ortaya çıktıysa tedavi süreci de buna göre şekillenecektir. Gebelik esnasında anne karnındaki erkek bebeğin testis torbaları karın bölgesinde oluşur ve gebeliğin ileri evrelerinde yavaş yavaş aşağıya inmeye başlar. Ancak her gebelik döneminde bu süreç başarıyla tamamlanmayabilir. Bu olağan akış başarıyla tamamlanmadığında henüz gebelik esnasında hidrosel gelişebilir ve yenidoğan bebek hidrosel hastalığı ile dünyaya gelebilir.
Hidrosel yetişkin erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Yetişkin erkeklerde çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Yetişkin hidrosellerinin oluşmasında çeşitli ilaçların kullanımı, çeşitli hastalıklar ve geçirilen operasyonlar etkili olabilir.
Hidrosel eğer yenidoğan bebekte ortaya çıktıysa öncelikle çocuğun tedavi süreci için birkaç yıl büyümesi beklenir. Çünkü hidrosel problemi bu süreçte kendiliğinden düzelebilir. Ancak düzelme gerçekleşmezse 2-3 yaşlarında müdahale edilebilir ve hidrosel tedavisine başlanabilir. Yenidoğan hidrosel tedavisi cerrahi operasyonla gerçekleştirilmektedir. Hidrosel cerrahi operasyonuyla eş zamanlı olarak çoğunlukla sünnet işlemi de gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde çocuk çok büyümeden her iki işlemi de geçirerek sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilir.
Yetişkin hidrosel hastalığında da aynı şekilde cerrahi müdahale ile hidrosel tedavisi yapılmaktadır. Bazı durumlarda 1-2 günlük hastane yatışı gerekebilir ancak bu süreç daha fazla uzamaz. İlk haftanın sonunda büyük oranda iyileşme gerçekleşir ve dikişler de alınır ancak bu süreçte doktor yönlendirmesine göre hareket etmek ve operasyon bölgesinde koruma sağlamak gerekmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.