Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Aort insan bedenindeki en büyük atardamardır ve akciğerlerde temizlenmiş kanın vücut dokularına pompalandığı bölgede bulunur. Kan dolaşımının merkezinde bulunması nedeniyle kişi için hayati önem taşır. Atardamarlar güçlü ve kalın duvarlara sahiptir ancak ileri yaş, çeşitli hastalıklar ya da genetik faktörler ile duvar yapısı değişime uğrayarak elastikiyetini kaybetmeye başlar. Bu durum damarın duvarında oluşan basınca dayanıklılığının azalmasına yol açabilir. Anevrizma hastalığı damar duvarının zayıf noktalarında ortaya çıkan balonlaşma problemi olarak nitelendirilebilir. Damar çeperi üzerinde büyüyüp gelişen baloncuklar ileri seviyelerde damarın işlevini kaybetmesine neden olabilir. Bu acil müdahale edilmesi gereken yaşamı tehdit edici bir durumdur. Küçük anevrizmalar ilaçla tedavi edilebilse de daha ciddi durumlarda cerrahi işlemlere başvurulması gerekebilir.
Anevrizma hastalığı damar duvarının zayıf noktalarında ortaya çıkan balonlaşma problemi olarak nitelendirilebilir. Damar çeperi üzerinde meydana gelen bu balon yapıları kan basıncı içinde dayanamayabilir ve patlayarak kanama ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla anevrizma hayati tehlike yaratabilecek bir hastalıktır. Anevrizma hastalığı eğer kalp ya da beyin damarlarında ortaya çıktıysa, hayati tehlikesi daha büyük hale gelecektir.
Aort anevrizmaları aort duvarının zayıf olduğu alanlarda meydana gelen baloncukları ifade etmektedir. Damar çeperi üzerinde büyüyüp gelişen baloncuklar yani anevrizmalar ileri seviyelerde damar işlevinin yerine getirilmemesine yol açar. Böylece çok sayıda problem ortaya çıkabilir. Aort anevrizmalarının oluşumunda bazı yanlış hayat tarzı tercihlerinin ve kötü alışkanlıkların etkisi bulunmaktadır. Özellikle sigara tüketimi gibi tercihler damar sağlığını ciddi şekilde etkileyerek anevrizma gibi problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir.
Aort anevrizmaları damar içi basınçtan etkilenerek patlayabilir ve kanama başlatabilir. Aort kanamaları ciddi hayati tehlike içermektedir ve geç fark edilirse yaşamsal problemler ortaya çıkarabilir. Ayrıca patlamış aort anevrizmalarında çok hızlı müdahale gereklidir, geç kalınan müdahalelerde hastalar ciddi hayati tehlike ile karşılaşacaktır.
Aort anevrizması semptomlara neden olacak ve hayati tehlikeye neden olabilecek noktaya gelene dek genellikle herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Yıllar boyunca yavaş yavaş büyür ve çoğu zaman başka bir tıbbi durum için gerçekleştirilen muayene sırasında tesadüfen keşfedilirler. Semptomlara neden olacak kadar büyüdüklerinde en yaygın görülen belirtileri gögüs ve karında ağrıdır. Bazı kişilerde karında nabza benzer ritmik bir atım hissi görülebilir. Yırtılan bir anevrizma ile birlikte ise çoğu zaman kişide ani ve şiddetli bir ağrı, anevrizmanın yeri ve kanama miktarına bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı ve şuur kaybı görülebilir. Ani şiddetli sırt ağrısı bir yırtılma belirtisidir ve bu acil müdahale edilmesi gereken tıbbi bir durumdur.
Aort anevrizması genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaması nedeniyle başka bir tıbbi nedenle yapılan batın ultrason ya da göğüs grafisinde tesadüfen keşfedilmektedir. Kesin teşhis ve ayrıntılı bilgi etmek için ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme yöntemlerine de başvurulacaktır. Bu yöntemler ayrıca anevrizmanın büyüklüğünün de tespit edilmesini sağlar. Anevrizmanın küçük olduğu durumlarda doktor düzenli izleme ve çeşitli ilaçlar önerebilir. Bu süre cerrahi müdahale için ideal zamanın belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Anevrizmalar belli bir büyüklüğün üzerinde ise cerrahi işlemlere başvurulması gerekebilir. Aort cerrahisinde endovasküler stent greft ya da açık cerrahiye başvurulabilir. Endovasküler stent greft işlemi sırasında balonlaşma meydana gelen damara girilerek genişlemiş damar bölgesi çıkarılır ve stent yerleştirilir. Damara uygulanan basıncın azaltılarak olası yırtılmanın önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu yöntem günümüzde özellikle açık cerrahinin yüksek risk taşıdığı hastalarda uygulanabilir hale gelmiştir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.