Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Doğumsal kalp hastalıkları kalpte ya da kalbin damarlarında doğumdan itibaren görülen yapısal bozukluklardır. Kalbin sağlıklı çalışmasını engelleyen bir ya da birden fazla sorunu kapsayabilir. Bazı konjenital kalp rahatsızlıkları herhangi bir soruna neden olmasa da bazıları kişinin yaşamını tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Doğumsal kalp hastalıkları kalp kapakçıklarını, damarlarını ya da dokularını etkileyebilir. Bazı durumlarda kişi yetişkinlik dönemine dek herhangi bir semptom ile karşılaşmamaktadır.
Doğumsal kalp hastalıkları bazı durumlarda iyileştirilebilse de birçok insan ömür boyu takip randevularına ihtiyaç duyacaktır. Tedavi gördükten yıllar sonra kişide kalp ritim ve ileti bozuklukları, kalp romatizması ya da kalp yetmezliği gibi farklı kalp hastalıkları gelişebilir. Bu nedenle doğumsal kalp hastalığı bulunan kişinin kontrollerini aksatmaması önem taşır. Doğumsal kalp hastalıklarında bazı durumlarda çocukluk döneminden sonra ek cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.
Doğumsal kalp hastalıklarının neden görüldüğü çoğu zaman bilinmemektedir. Genetik faktörlerin hastalıkların görülmesinde rol oynadığı bilinmektedir. Ayrıca gebelik döneminde annenin beslenme düzeni, ilaç ya da sigara kullanıp kullanmaması, diyabet ya da obezite gibi sağlık koşulları doğumsal kalp hastalıklarının görülme ihtimalinde artışa neden olabilir.
Doğumsal kalp hastalıkları bazı durumlarda herhangi bir semptoma neden olmaz. Sonradan kişinin yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise kişi tedavi olduktan yıllar sonra semptomlar yeniden belirebilir. Doğumsal kalp hastalıklarının semptomları hastalığın türüne ve şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Morarma, sık nefes alıp verme, sıkıntılı solunum, kalpte üfürüm duyulması, sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonu, kilo alamama, uyuklama ve gelişme bozukluğu genel belirtiler arasında sayılabilir. Belirtilerin çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edecek düzeyde olmaması nedeni ile doğumsal kalp hastalıkları genellikle rutin muayeneler sırasında fark edilmektedir.
Doğumsal kalp hastalıkları en sık rastlanan doğuştan anomali durumudur. Gebelik sürecinde yapılacak düzenli kontroller ile doğuştan kalp hastalıkları teşhis edilebilir. Doğuştan kalp hastalıkları gebeliğin 16. haftasından itibaren “fetal ekokardiyografi” ile teşhis edilebilmektedir. Özellikle anne adayı kalp hastalıkları için risk taşıyorsa fetal ekokardiyografiye mutlaka başvurulmalıdır.
Fetal ekokardiyografi kalbin tüm anatomik yapısını görüntüleme olanağı sağlamasına ek olarak kalbin tüm hareketlerini de gerçek zamanlı izleme olanağı verir. Kardiyak yapı ve fonksiyonu değerlendirmek için oldukça etkili bir prosedürdür. Fetal ekokardiyografi ile doğumsal kalp hastalıkları %80 ile %90 doğrulukla doğum öncesinde tespit edilebilmektedir.
Doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Tedavi sürecinde kalbin daha verimli çalışmasına yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar önerilebilir. Bazı doğumsal kalp hastalıklarının tedavisinde kalp fonksiyonlarının iyileştirilmesi için bir veya birden fazla cerrahi işleme başvurulması gerekebilir.
Kalp rahatsızlıklarının genelinin temelinde kalbin odalarında meydana gelen işlevlerin yavaşlaması ya da sekteye uğraması yatmaktadır. Kalbin kasılma ve pompalama hareketleri ile bu odaların her birinde çeşitli olaylar yaşanmaktadır. Eğer ki bu odalarda ve kalbin faaliyetlerinde aksamalar meydana gelirse, kalp yetmezliği gibi istenmeyen ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Kalp pili gibi uygulamalarla birlikte kalbin pompalama fonksiyonu iyileştirilebilir ve kalp ile odalarında meydana gelen faaliyetlerin yeniden düzenli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanabilir. Bu yönüyle kalp pili uygulamaları kalp problemleri ve kalp yetmezliği gibi durumlarda sıkça başvurulan uygulamalardan biri haline gelmiştir.
Kalp pili en basit anlatımla enerji kaynağı ve çeşitli devreler içeren bir aygıttır. Kalp pili ile ulaşılmak istenen durum kalbe elektrik iletimi sağlayabilmektedir. Özellikle kalp işlevselliğinde meydana gelen negatif durumlar ve kalp yetmezliğine giden yolda kalp pillerinin kullanılması hastaların sağlığı açısından faydalı durumlar ortaya çıkarmaktadır. Kalp yetmezliği gibi problemler karşılaşıldığında hastaya yardımcı olması için medikal ilaç desteği başlatılabilir ve bazı durumlarda operasyon tercih edilebilir. İlaçların yeterince fayda sağlamadığı ya da hastanın ilaçlara yanıt vermediği durumlarda, ileri operasyonlara başvurmadan önce kalp pili gibi çözümler ile arzulanan sonuçlar alınabilir ve sağlıklı bir şekilde sürecin devamlılığı sağlanabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.