Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Koroner bypass cerrahisi çeşitli nedenlerle tıkanan damara yeni bir damar ekleyerek kan akışına yeni bir yol açmayı amaçlayan cerrahi bir prosedürdür. Koroner bypass cerrahisi için hastanın genellikle göğüs kol veya bacak bölgesinden alınan kendi damarları kullanılmaktadır. En sağlıklı ve uzun ömürlü damarlar olmaları nedeniyle IMA ve Safen Ven damarları en sık tercih edilen damarlardır. Böylece sağlıklı çalışmayan damar yerine eklenen yeni damar aynı işlevi yerine getirmeye başlar.
Koroner bypass cerrahisinin amacı koroner arter hastalığının semptomlarını hafifletmek, hastanın normal yaşam tarzına devam etmesini sağlamak ve kalp krizi veya inme gibi olası komplikasyonların görülme ihtimalini azaltmaktır. Koroner bypass cerrahisi tıkanıklıklara neden olan kalp hastalığını tedavi etmese de göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomların hafifletilmesini sağlayabilir. Periferik arter hastalığı bedenin tüm sistemlerini etkileyen ciddiye alınması gereken bir hastalıktır; kalp krizi ya da felç gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Koroner bypass cerrahisi ile kalp fonksiyonlarının iyileştirilmesi bu risklerin görülme ihtimalini azaltacaktır.
Periferik arterler kalpten pompalanan kanı tüm doku ve organlara taşıyan atardamarlardır. Periferik arter hastalığı çoğunlukla damar sertliği nedeniyle bu damarlarda daralma olması ve bu nedenle damarların beslediği bölgeye yeterince kanın gidememesi sonucu görülür.
Periferik damar hastalıklarının en yaygın nedeni damar duvarlarında yağ birikintilerinin fazlalaşması ile ortaya çıkan damar sertleşmesidir. Damar sertleşmesi sonucu damarlar daralır ve bu durum damarın beslediği bölgeye ulaşan kan ve oksijen miktarında azalmaya neden olur.
Periferik damar hastalığı tedavisi kişinin yaşadığı semptomlara ve risk faktörlerine göre değişiklik göstermektedir. Tedavinin genel amaçları arasında kalp krizi ve inme riskinin azaltılması ve kişinin genel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi sayılabilir. Hastalığın tedavisinde geç kalındığı durumlarda veya balon anjiyoplasti ya da stent uygulamaları gibi diğer yöntemler ile sonuç alınamadığında koroner bypass cerrahisine başvurulabilir.
Koroner anjiyografi işlemi kalp damarlarını görüntülemek için yararlanılan girişimsel uygulamalar arasındadır. Vücudumuzda kalbi besleyen çok sayıda damar bulunmaktadır. Koroner anjiyografi ile kalbi besleyen damarların görüntülenmesi ve varsa çeşitli problemlerin tespiti sağlanabilir. Kalbi besleyen damarların herhangi bir darlık içerip içermediği kontrol edilir. Darlık söz konusu ise darlığın boyutu, konumu, uzunluğu gibi detaylara ulaşmak mümkün olur. Darlık çevresinde kireçlenme olup olmadığı, pıhtı oluşumu varsa nerede olduğu gibi bilgilerin tamamına ulaşılabilir. Damar yapısı ve düz, kıvrımlı oluşları gibi detayların tümü Koroner anjiyografi ile ortaya çıkarılabilir.
Koroner bypass cerrahisi kişinin tıbbi durumuna göre çalışan veya durdurulmuş kalpte yapılabilir. Çalışan kalpte bypassa bazı özel durumlarda başvurulmaktadır. Durdurulmuş kalpte bypass işleminde hayati fonksiyonların devamlılığının sağlanabilmesi için kişi kalp-akciğer makinesine bağlanır. Koroner bypass işlemi yaklaşık 3 ila 6 saat süren bir işlemdir ve genel anestezi gerektirir. Uygulanacak bypass sayısı tıkanıklıkların şiddetine ve konumuna göre değişiklik gösterebilir.
Koroner bypass cerrahisi sırasında kişinin göğüs kol veya bacak bölgesinden alınan kendi damarları kullanılmaktadır. IMA ve Safen Ven damarları en sağlıklı ve uzun ömürlü damarlar olmaları nedeniyle en sık tercih edilen damarlardır. IMA gögüs kemiği altında, Safen Ven ise bacakta bulunan damarlardır. Bu damarlardan alınan parçalar ile kalpten çıkan aort damarı ile köprüleme (bypass) yapılarak bu damarların beslediği bölgelere yeterli kan akımının ve dolayısıyla oksijenin ulaşması sağlanır. Böylece sağlıklı çalışmayan damar yerine eklenen yeni damar aynı işlevi yerine getirmeye başlar.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.