Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Normal şartlarda; hafif kıvrımlı ve eğri bir biçime sahip olan boyun bölgesinin kendine özgü kıvrımını kaybetmesi sonucunda gelişen boyun düzleşmesi günümüzde oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir hastalıktır. Özellikle masa başı çalışanlarda sık görülen boyun düzleşmesi tedavi edilmemesi durumunda ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Nedir?
Boyun bölgesinde 7 omur bulunur ve sağlıklı bir bireyde bu omurlar hafif kavisli, C şeklindedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak omurların kavisli yapısını kaybetmesi ve düz bir hal alması boyun düzleşmesi olarak adlandırılır. Boyun düzleşmesinde genellikle C şeklinde olan doğal kıvrım I şeklini almakla birlikte hastalığın ileri seviyelerinde ters yöne doğru kıvrılabilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Risk Faktörleri
Boyun düzleşmesi gelişmesinin en belirgin nedeni duruş bozukluğudur. Uzun süre masa başında çalışmak, Sedanter yaşam tarzı ve mesleki koşullar gibi nedenlere bağlı olarak hastalığın gelişme riski artmaktadır. Yaş alımı, zedelenmeler, travmalar da boyun düzleşmesi gelişmesi riskini arttıran etmenler arasındadır. Obezite ve spinal cerrahi operasyonları da hastalığın gelişmesi riskini arttırmaktadır.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri
Boyun düzleşmesi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hastaların bazılarında günlük hayatı etkilemeyen hafif belirtiler görülürken bazılarında şiddetli belirtilere neden olur. Boyun düzleşmesi en sık omuz, kürek kemiği ve enseye yayılan ağrıdır. Boyun düzleşmesi baş ağrısı, boyunda hareket kısıtlılığı, kas ve sinirlere baskı sonucunda sinir sıkışması belirtilerine neden olabilir.
Boyun Düzleşmesi Tanı ve Tedavisi
Boyun düzleşmesi tanısında uzman hekimin uyguladığı fiziki muayenenin ardından çeşitli görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. Hastalığın tanısının konulmasının ardından hastanın genel sağlık durumu, hastalığın seyiri ve belirti şiddeti gibi faktörlere bağlı olarak tedavi planlaması yapılır. Öncelikle uzun saatler boyunca hareketsiz kalınması gibi mekanik faktörler önlenerek sinir ve kaslar üzerindeki bası azalır. Boyun düzleşmesinin sadece omuz, boyun, enseyi etkilediği ve omurgaya etki etmediği durumlarda cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi uygulanır. Ağrı kesici ilaçlar, boyunluk kullanımı ve fizyoterapi tedavisi ile hastalığın hafif belirtileri engellenebilir. İleri seviyede belirtilere ve şiddetli ağrılara rastlanan vakalarda boyun düzleşmesi cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.