Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
İnme, beyin damar tıkanıklıkları ve kanamaları üzerinden gelişen işlev bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. İnme gerçekleştiği takdirde çeşitli tedavi yöntemleriyle inme sonucu oluşan etkiler ortadan kaldırılabilir ve korunma yöntemleriyle hayata devam edilebilir. Ancak bazı durumlarda inme ile ortaya çıkan negatif sonuçlar vücut fonksiyonlarında kalıcı etki yaratabilir. Günümüzde vücutta kalıcı fonksiyon problemi oluşturan hastalıklar arasında ilk sıralarda gelen inme, kanser ve kalp hastalıklarından sonra da en sık ölüm gerçekleşen rahatsızlık olarak bilinmektedir.
İnmenin gerçekleşme koşulu beyin damarlarında tıkanıklık ya da kanama olarak bilinmektedir. Bu durumda beyinde kan akışı anlık olarak ya da bir süre için durabilir. İleri seviye problemlerde müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabilir. Beyinde kan akışı durduğu anda, kanın taşınması durur. Kan akışı durduğu zaman bu kanla birlikte hayati fonksiyonlar yerine getiren bölgelerde fonksiyon kaybı meydana gelir. Bu da vücut fonksiyonlarında bir süreliğine ya da kalıcı hasar gelişmesini sağlar. İnme problemi oluştuğunda çoğunlukla vücudun bir bölümünde hissizlik, uyuşukluk, güç kaybı, denge ve bilinç problemleri hatta konuşma ve görme bozuklukları ortaya çıkabilir.
İnme kalpte oluşan pıhtıların atardamar kanalıyla beyne gitmesiyle, beyne giden atardamarlardaki sertliğe bağlı olarak ve doğumsal damar bozukluklarıyla gerçekleşebilir.
İnme beyin damarlarında tıkanma ya da kanama üzerinden gerçekleştiğinde vücutta direkt olarak hissedilir etkiler ortaya çıkarmaktadır. İnmenin oluşturacağı etkiler geliştiği bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. İnme beyinde, beyincik, beyin sapı gibi çok sayıda noktayı etkileyebilir ve damarda meydana gelen tıkanıklık ya da kanama beynin sağ ya da sol tarafında ortaya çıkabilir. İnmenin oluşturduğu etkiler de tüm bu faktörlere göre değişiklik gösterecektir. Beynin sağ tarafında gelişen pıhtı problemi vücutta sol tarafı etkilerken, beynin sol tarafında gelişen pıhtı problemi vücutta sağ tarafı etkilemektedir.
İnme geliştikten sonra vücutta uyuşukluk, güç ve his kaybı, algılama ve bilinç problemleri, konuşma ve görme bozuklukları, merdiven çıkma ve kıyafet giyip çıkarma gibi aktivitelerde başarısızlık gibi çok sayıda belirti ortaya çıkmaktadır. Denge ve koordinasyon problemlerine ek olarak vücutta şekil itibariyle farklılaşmış bölgeler de olabilir. Son olarak bazı durumlarda inme ile beraber solunum problemleri de ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu gibi belirtiler ani bir şekilde ortaya çıktıysa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmak hayati önem taşımaktadır.
İnme tanısı bu tip belirtiler üzerine sağlık kuruluşlarına başvurulduktan sonra fiziksel muayenenin ardından hızla gerçekleştirilen tetkiklerle sağlanır ve tedavi süreci hızlı bir şekilde başlar.
İnme tedavisinde hızlı olmak oldukça önemlidir. Özellikle vücutta ortaya çıkan fonksiyon kayıplarını iyileştirebilmek ve süreci en az hasarla atlatmak oldukça önemlidir ve bu noktada tedavi sürecine hızla başlamak önemlidir. Yaşanan inme probleminin şiddeti tespit edildiğinde damarın açılması için hızla tedavi süreci başlatılabilir. Böylece beyin dokusunda oluşan hasar minimumda tutulabilir.
İnme tedavisinde sıkla başvurulan tedavi uygulamalarından bir tanesi trombektomi yani anjiyografik pıhtı çıkarma tedavisidir. Basitçe anjiyo işlemiyle tıkanan damarları tespit etmek ve tıkanıklığı ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Bu tedavi uygulamasına ek olarak bir diğer çözüm tromboliz işlemidir yani toplardamar içinde pıhtıyı yok edecek ilaç uygulaması. Özellikle hızlı fark edilen inme problemlerinde damar yolu üzerinden pıhtıyı eritecek ilaçlar ile tıkanıklık ortadan kaldırılabilir.
İnme bir kere geliştikten sonra inmenin tekrarlama riski hastanın hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir. Dolayısıyla bu grupta yer alan insanların özel tedavi uygulamalarıyla kendilerini korumaları gerekmektedir. Bunun için yapılan başlıca tedavi uygulaması çeşitli ilaç tedavileriyle pıhtı oluşumunu engellemeye dayanır. Kan pıhtılarının oluşumunu ve büyümesini engellemeye yarayan çok sayıda farklı ilaç grubu bulunmaktadır ve kullanılacak ilaç ile dozu doktor kontrolünde tetkiklerin ardından gerçekleştirilmektedir.
İlaç tedavisine ek olarak cerrahi uygulamalara da başvurulabilir ve cerrahi yöntemlerle davar duvarlarında temizlik yapılabilir.
Son olarak stentleme ve anjiyoplasti uygulamaları beyin damarlarını korumaya yönelik hamleler olarak tedavi yöntemleri arasında sayılabilir. Amaç beyin damarlarında oluşabilecek tıkanıklık ve kanamalar bu şekilde durdurulabilir ve inme tekrarlama riski azaltılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.