Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
ALS yani Amyotrofik Lateral Skleroz hastalığı bir çeşit motor nöron hastalığıdır. Nörolojik hastalıklar çerçevesinde değerlendirilmektedir ve tanı, tedavi uygulamaları nöroloji branşı kapsamında gerçekleştirilmektedir. Oldukça nadir görülen bir hastalık olan ALS, sinir hücrelerinde meydana gelen problemler üzerinden gerçekleşir. Sinir hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde yok olması neticesinde oluşan ALS hastalığı, kas hareketlerinin kontrolünün kaybolmasına yol açmaktadır. İstemli kas grubu olarak nitelendirilmiş olan yürüme, çiğneme ve konuşma gibi aktivitelerin gerçekleşmesinde etkili olan kasların kontrolünün yitirilmesi ALS hastalığında ortaya çıkan sonuçtur. ALS hastalığı ile alakalı tedavi araştırmaları hala devam etmektedir. Günümüz ALS tedavi uygulamaları yalnızca hastanın hayatını kolaylaştırmaya ve hayat kalitesini yüksek tutmaya yönelik gerçekleştirilmektedir.
ALS hastalığın oluşumunda etkili olan faktörlerden birinin genetik faktörler olduğu kanıtlanmıştır. Ancak sebebi net olarak belirlenemeyen ALS vakalarının sayısı daha fazladır. ALS oluşumunu tetikleyebilecek diğer faktörler arasında anormal protein birikimi gösterilebilir. Sinir hücrelerinde gerçekleşen bu anomali durumu ile birikme sağlayan proteinler hücreye zarar verebilirler. Böylece yok olan sinir hücreleri ALS oluşumunu tetikleyebilir.
ALS hastalığında bir diğer risk faktörü kimyasal dengesizlik olarak gösterilebilir. ALS hastalığına sahip kişiler üzerinde yapılan araştırmalar ALS hastalığıyla mücadele eden kişilerin beyin kimyasında dengesizlik keşfetmişlerdir. Bu bağlamda sinir hücrelerini yok eden kimyasal dengesizlik faaliyetleri kanıtlanmıştır.
Genetik faktörler üzerinden taşındığı halihazırda kanıtlanmış olan ALS hastalığında, gen mutasyonu da bir diğer tetikleyici unsur olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemi de özellikle antikorların gerçekleştirdiği agresif tavırlar neticesinde ALS oluşumunu tetikleyebilir. ALS oluşumu sinir hücrelerinin yok olması ya da deformasyona uğraması sonucunda oluşmaktadır ve bazı özel durumlarda bağışıklık sistemi sinir hücrelerine kontrolsüz bir şekilde saldırabilir.
ALS ilk evrelerinde basit belirtilerle kendini göstermektedir, ancak zaman ilerledikçe ALS ile ortaya çıkan etkiler de hayat kalitesini ciddi oranda düşürecektir. Başlangıç dönemi ALS belirtileri arasında tutuş gücünde zayıflama gösterilebilir. Ayrıca konuşma problemleri de açığa çıkabilir. ALS hastalığı standart belirtilerle seyretmemektedir. Bu, ALS hastalığında her hastanın farklı tipte belirtiler gösterebileceği anlamına gelmektedir. Hastalığın ileri evrelerinde daha şiddetli belirtiler ortaya çıkartması durumu da kişiden kişiye değişebilir. Bazı hastalarda süreç yavaş ilerlerken bazı hastalar hızlı bir şekilde ileri seviyeye yaklaşabilirler. ALS hastalığında en sık karşılaşılan belirtiler arasında yürüme problemleri, konuşma problemleri, taşıma/tutuş gücü problemleri, yutma ve çiğneme problemleri, genel olarak kaslarda kramp oluşumu ve kas sıkışmaları, zamanla ortaya çıkan başı dik tutma problemleri gösterilebilir.
ALS motor nöron hastalığında tanı uygulamalarında ilk evre belirtileri büyük rol oynamaktadır. Çeşitli şüpheler üzerine doktora başvurulduğu takdirde doktor kontrolünde fiziksel muayene, bilgi alışverişi ve nörolojik muayene gerçekleştirilir. Nörolojik muayene kapsamında yapılan kontroller üzerine şüphe doğduğunda EMG ve sinir iletim tetkikleri yapılarak süreçle alakalı derinlemesine analiz sürecine başlanır. Bunu takip eden süreçte kan ve idrar testleri yapılabilir. Manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde lomber ponksiyon yani omurilik sıvı örneği alma uygulaması gerçekleştirilebilir ve biyopsi yapılabilir.
ALS yani Amyotrofik Lateral Skleroz hastalığı için geliştirilmiş kesin bir tedavi uygulaması bulunmamaktadır. ALS hastalığında hastayı yaşatmak ve yaşadığı dönem içerisinde hayat kalitesini olabildiğince maksimum seviyede tutmak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda hastada ortaya çıkan negatif durumlar özelinde, kişiye özel tedavi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
ALS hastalığında beslenme desteği, konuşma terapisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları başvurulan yöntemler arasındadır. Psikolojik ve sosyal tedaviler de bu sürece eklenmektedir. Hastada ortaya çıkan kas ağrıları, halsizlik, uyku problemleri gibi çok sayıda farklı belirti özelinde ilaç destekli tedaviler gerçekleştirilir.
Ensefalit beyinde gerçekleşen enfeksiyon kökenli nörolojik hastalıklardır. Ensefalitler çok sayıda faktör üzerinden gerçekleşebilir ancak en tehlikeli ve sık görülen nedenlerin başında virüsler gelmektedir. Virüsler bulaşıcılık özelliğine sahiptir ve antibiyotikler yardımı ile yok edilemezler. Ensefalit gerçekleştiğinde beyinde bir iltihaplanma gözlemlenir. Ensefalit oluşumunda virüslerin yanı sıra bakterilerin, parazitlerin, çeşitli kimyasalların, otoimmün reaksiyonların ve mantarların etkisi bu...
DevamıSerebral Palsi hastalığı temelde beyin hasarı ile kendisini gösteren nörolojik bir hastalıktır. Serebral Palsi oluştuktan sonra ortaya çıkan problemler ve tedavi yöntemleri hastalığın boyutuna göre değişkenlik göstermektedir. Kas problemleri başta olmak üzere hareket problemleri ile beraber gelişmektedir. Çeşitli enfeksiyonlar ve solunum problemleri başta olmak üzere beyinde gerçekleşen travmalar neticesinde meydana gelebilir. Hareket bozuklukları ile kendisini gösteren Serebral Palsi hastalığı ileri seviyelerde hareket etmeyi ta...
DevamıDetaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.