Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Bronşektazi hastalığı bronşların yani akciğer içinde bulunan hava kanallarının çeşitli faktörler neticesinde genişlemesi olarak açıklanmaktadır. Bazı problemler neticesinde deformasyona uğrayan hava kanalları yani bronşlar kalıcı olarak genişleyebilir ve bu durumda Bronşektazi hastalığı ortaya çıkar. Bronşektazi bazı durumlarda doğumsal olarak gerçekleşebilir. Bir akciğer hastalığı olarak göğüs hastalıkları çerçevesinde tanı ve tedavi uygulamaları gerçekleştirilen Bronşektazi hastalığı, solunum sistemini ciddi şekilde etkileyebilir. Bronşlardaki genişlemeler bronş yaralanmalarına neden olabilir ve bu çok sayıda yakınma ve farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Ciddi bir hastalık olan Bronşektazi medikal tedavi ya da cerrahi tedavi kapsamında tedavi edilebilir. Bronşektazi hastalığında silindirik bronşektazi, sakküler bronşektazi ve kistik bronşektazi olarak üç farklı tip bulunmaktadır.
Bronşektazi hastalığı tanı ve tedavi uygulamaları göğüs hastalıkları alanı tarafından uygulanmaktadır.
Bronşektazi hastalığı sonradan oluşabileceği gibi doğumsal olarak da ortaya çıkabilir. Doğumsal Bronşektazi problemlerinde Kartagener sendromunun etkisi olduğu söylenebilir. Yanı sıra Bronşektazi hastalığının oluşumunda enfeksiyonlu hastalıkların da etkisi olabilir. Özellikle henüz çocukluk döneminde geçirilen kızamık ve boğmaca gibi hastalıklar orta ve ileri yaşlarda Bronşektazi probleminin ortaya çıkmasını ve ciddi belirtilerle kendini göstermesini tetikleyebilirler.
Bronşektazi hastalığının nedenleri arasında bağışıklık sisteminin güçsüz olması da yer almaktadır. Güçsüz bağışıklık sistemi sonucunda ortaya çıkan bazı bağışıklık sistemi bozukluklarının hava kanallarında genişleme yaptığı bilinmektedir.
Hava kanalları yani bronşların genişlemesi nefes borusuna kaçan bazı maddelerin etkisiyle de gerçekleşebilir. Yine özellikle çocukluk çağında tüketilen ufak gıdaların ya da bazı oyuncakların yarattığı tahribat sonucu Bronşektazi ortaya çıkabilir. Tüm bunlara ek olarak iyi huylu tümörlerin yaptığı basılar, kistik fibrozis ve verem gibi hastalıklar Bronşektazi hastalığına sebep olabilir.
Bronşektazi hastalığında bazı durumlarda ilk etapta hiç belirti gözükmez ancak genel belirtilerin en sık rastlananı öksürüktür. Hastalar sürekli tekrarlayan şiddetli öksürükler neticesinde göğüs hastalıklarına başvurduklarında bilgi alışverişi neticesinde Bronşektazi şüphesi doğabilir. Öksürüğe eşlik eden yoğun balgam çıkarılması, nefes darlığı, ağız kokusu gibi problemler varsa şüphe artacaktır. Tüm bunların dışında sürekli tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları geçirmek, güçsüzlük hissi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı ve çocuklarda gelişme problemleri Bronşektazi şüphesi doğurabilecek belirtilerdir.
Bronşektazi tanı uygulamalarında fiziksel muayene ve bilgi alışverişi önceliklidir. Bilgi alışverişinde elde edilen veriler ışığında doktorda çeşitli şüpheler oluşabilir ve bazı tetkikler talep edebilir. Yukarıda sayılan belirtiler ortaya çıktıysa Bronşektazi şüphesi öncelikli bir hal alacaktır. Bronkoskopi uygulaması ile Bronşektazi hastalığının net teşhisi sağlanabilir ancak her zaman Bronkoskopi uygulamasına ihtiyaç duyulmaz. Görüntüleme yöntemleri ile de Bronşektazi hastalığını ortaya çıkarmak mümkündür. Bu noktada röntgen çekimleri yeterli gelmeyebilir, dolayısıyla bilgisayarlı tomografi gibi daha kapsamlı verilen sunan tetkiklere başvurmak gerekmektedir.
Bronşektazi tedavisinde öncelik mevcut belirtileri minimuma indirerek hastanın hayat kalitesini yükseltmektir. Bu noktada antibiyotik ilaçlar nefes açıcı ilaçlarla desteklenerek bir medikal tedavi planı hazırlanır. Balgam problemi ileri seviyeye ulaşmış hastaların hayat kalitesini yükseltmek adına balgamlarını rahat çıkarabilecekleri uygulamalara başvurulmaktadır. Solunum gücünü artırmak için akciğer solunum potansiyelinin yükseltilebildiği solunum fizyoterapisinden yararlanılabilir. Tüm bu tedavilere yanıt alınamadığı takdirde cerrahi seçeneklere yönelmek gerekmektedir. Eğer hastalık için sağlık kuruluşlarına başvurulmazsa ileri seviye Bronşektazi durumunda her iki ciğerin de işlevini tam olarak yerine getirememesi mümkündür. Bu durumda nakil dışında bir çözüm kalmayabilir.
Eğer yaşanan problemlere akciğer boşluğunda iltihaplanma, öksürükten kan gelmesi gibi problemler eklenirse vakit kaybetmeden cerrahi seçeneklerle tedavi sürecini başlatmak gerekir. Bronşektazi cerrahi uygulaması kapalı cerrahi teknikleriyle gerçekleştirilebilir. Bu cerrahi uygulamasında açılan ufak kesilerle 2 saat içinde hastalıklı akciğer lobunun dışarı alınması sağlanabilir. Ufak kesiler üzerinden kapalı bir şekilde gerçekleştirilen operasyon sonunda kozmetik olarak az hissedilir bir iz kalmaktadır. Amaç hastanın hayat kalitesini yüksek tutarak yaşadığı problemi ortadan kaldırmaktır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.