Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Plörezi yani zatülcenp hastalığı, göğüs hastalıkları branşı tarafından tanı ve tedavi uygulamaları gerçekleştirilen, akciğer zarında sıvı birikmesi şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Akciğer ve göğüs boşluğunun sağlıklı olduğu bir durumda bu bölgeyi kaplayan bir zar bulunmaktadı. Bu zar plevra olarak isimlendirilmiştir ve iki kattan oluşmaktadır. Oldukça ince bir zar olan akciğer zarı, katmanları arasında sıvı bulundurmaktadır. Solunum aktivitesi esnasında şişen ciğerlerin rahat hareket edebilmeleri için akciğer katmanları arasında bulunan bu sıvıya ihtiyaç duyulur. Çeşitli akciğer rahatsızlıklarının ardından akciğer zarının katmanları arasında bulunan sıvı artabilir ve bu şekilde Plörezi hastalığı oluşur. Çok sayıda belirtiyle kendini gösteren Plörezi problemi, tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Plörezi tanı ve tedavi uygulamaları göğüs hastalıkları kapsamında başarıyla gerçekleştirilmektedir.
Plörezi problemine çok sayıda akciğer rahatsızlığı neden olabilir. Özellikle akciğerde ortaya çıkan hücre anomalileri yani akciğer kanserinin Plörezi oluşumunda etkisi olduğu bilinmektedir. Yanı sıra verem, akciğer absesi, vücutta oluşan pıhtının akciğere çıkması gibi problemler neticesinde akciğer zarında sıvı birikebilir. Verem hastalığı günümüzde kapsamlı tedavi uygulamaları kapsamında kontrol altına alınmıştır ve yaygınlığı ortadan kalkmıştır ancak verem yoğunluğu olan bir ortamda Plörezinin de gelişmesi muhtemeldir. Özellikle sağlıksız yaşam alanları ve yetersiz beslenme üzerinden oluşan verem hastalığı neticesinde, verem görülen kitlelerde Plörezi de görülmektedir.
Tüm bunların dışında Plörezi problemi sayısız farklı sorundan kaynaklı olarak gelişebilir. Yaygın olanları arasında virüsler, bakteriler ve mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlar, akciğer ödemleri, atelektazi, otoimmün problemleri, lenf kanseri, yemek borusu kanseri, romatoid artrit, kalp yetmezliği, akciğer atardamar problemleri, hipertansiyon, lupus, kaburga kırığı ve farklı travmalar, akdeniz ateşi, tiroid hastalıkları, zatürre, böbrek ve karaciğer yetmezliği ve pankreas iltihabı gösterilebilir.
Plörezi hastalığı çok sayıda belirtiyle birlikte kendini göstermektedir. Akciğer zarı katmanlarının arasında meydana gelen bir hastalık olan Plörezi, akciğerin solunum faaliyetinin zorlaşmasına neden olabilir. Çünkü nefes alıp verirken şişip sönen akciğerlerin rahat hareket kabiliyeti bu şekilde zarar görebilir. Buna bağlı olarak göğüs bölgesinde ağrılı yakınmalar, nefes darlığı, nefes alırken göğüsde batma hissi, öksürükler görülebilir. Yanı sıra terleme, üşüme, yorgunluk, halsizlik ve iştah kaybı yaşanabilir; ileri seviyelerde yüksek ateş ve vücutta titremeler ortaya çıkabilir.
Plörezi tanı uygulamalarında göğüs hastalıkları doktorunun fiziksel muayenenin ardından bilgi alışverişine ihtiyacı vardır. Hastanın öyküsü dinlendikten sonra çok sayıda farklı göğüs hastalığı şüphesi ortaya çıkabilir. Bu şüpheleri netleştirmek adına çeşitli tetkikler talep edilecektir. Tetkikler öncesinde hastanın nefes alış verişi takip edilir, ciğerleri dinlenir. Daha sonra daha detaylı görüntü alabilmek için akciğer grafisi çekilmektedir ancak bazı durumlarda daha net görüntüler ortaya koyan bilgisayarlı tomografi tekniği tercih edilir. Bu noktada ultrasonografi de tercih edilebilir. Daha sonra torasentez, biyopsi gibi uygulamalardan yararlanarak daha detaylı tetkikler gerçekleştirilebilir.
Plörezi tedavisinde Plörezi probleminin yani akciğer zarında sıvı birikmesinin nedeni oldukça önemlidir. Tanı uygulamaları kapsamında bu nedeni araştırmak için farklı tetkiklerden yararlanmak mümkündür. Plörezi tedavisinde, öncelikle bu probleme neden olan hastalığın bulunması gerekmektedir çünkü tedavi uygulamaları öncelikli olarak bu hastalığı ortadan kaldırmaya odaklanmaktadır. Dolayısıyla yapılacak tedavi uygulamasındaki farklılık nedene göre değişebilir. Çeşitli enfeksiyonlar üzerinden gerçekleşen Plörezi probleminde antibiyotik tedavisine başlanabilir, aynı durum verem problemi için de geçerlidir. Her hastalıkta farklı bir medikal tedavi gerçekleştirilmektedir. Hücre anomalisi yani kanser söz konusu ise cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebilir. Bazı hastalarda drenaj uygulamaları da kullanılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.