Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Bronkoskopi uygulaması göğüs hastalıkları çerçevesinde ortaya çıkan problemlerin tanı ve tedavi uygulamalarında yararlanılan endoskopik bir işlemdir. Özellikle akciğer hastalıklarının aydınlatılmasında ve çeşitli tedavi uygulamalarının desteklenmesinde Bronkoskopi tekniğinden sıklıkla yararlanılmaktadır. Tanı uygulamalarında ortaya koyduğu başarının yanı sıra tedavi amaçlı olarak da Bronkoskopi işleminin büyük bir başarı oranına sahip olduğu söylenebilir.
Bronkoskopi uygulaması yardımıyla akciğere giden hava kanallarında detaylı analiz yapma imkanı bulunmaktadır. Ucunda ışık kaynağı bulunan cihazlar yardımıyla bu kanallardan görüntü elde edilir. Eğer Bronkoskopi uygulamasının yapıldığı bölgede bir probleme rastlanırsa tanı uygulaması gerçekleştirilebileceği gibi tedavi işlemi de eğer yapılabiliyorsa yapılmaktadır. Yanı sıra Bronkoskopi yardımı ile hücre anomalisi gözlendiği durumlarda biyopsi işlemi de uygulanmaktadır. Böylece elde edilen doku patoloji araştırması için laboratuvara yollanmaktadır. Bronş içinde yaşanan problemlerde Bronkoskopi uygulamasının sunduğu avantajlar oldukça fazladır.
Bronkoskopi uygulaması günümüzde çok sayıda belirti üzerinden tanı amaçlı olarak uygulandığı gibi, göğüs hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bronkoskopi ile birlikte lezyon varlıkları, kanser takibi, nefes darlığı, kanlı balgam, pnömoniler, öksürükler, bronş problemleri, kitleler, akciğer hastalıkları, horlama ve travmalara dair bulgular elde edilebilir.
Bronkoskopi uygulaması endoskopik bir tekniktir ve çeşitli hazırlık uygulamalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı durumlarda Bronkoskopi uygulaması yapılacak hastaların hastaneye yatmaları istenebilir, böylece bir sonraki sabah erken saatlerde Bronkoskopi uygulamasını gerçekleştirmek mümkün olur.
Bronkoskopi uygulamasından önceki gece hafif gıdaların tüketilmesi ve doktor tarafından belirlenen saatten sonra gıda tüketiminin tamamen durdurulması gerekmektedir. Bu süre genellikle uygulamadan 8 saat öncesinde tekabül etmektedir. Bronkoskopi uygulaması öncesinde hastanın düzenli kullandığı ilaçlar doktor kontrolünde durdurulabilir. Bronkoskopi uygulamasında takı, mücevher gibi unsurlar takılmamalı, rahat kıyafetler seçilmelidir. Aynı zamanda uygulama sonrası yanınızda olacak bir refakatçının yanınızda olması gerekmektedir.
Bronkoskopi uygulamasında amaç akciğerdeki bronş ağaçlarının görüntülenmesidir. Uygulamaya başlamadan önce Bronkoskopi öncesi hazırlık sürecinde yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Eğer hastanın farklı hastalıkları varsa bu hastalıklar özelinde ek önlemlerle sürece başlamak gerekebilir. Bazı hastalarda uygulama öncesi kan tetkikleri ya da antibiyotik uygulaması yapılabilmektedir.
Bronkoskopi uygulamasında kullanılan Bronkoskop cihazı ucunda görüntü ve ışık sistemi barındıran, kolayca bükülebilen ince bir tüptür. Bronkoskopi uygulaması başladığında bronkoskop cihazı içeri yollanır ve gırtlak yani larenks, soluk borusu yani trakea, hava kanallarının dalları yani bronşlar detaylı bir şekilde incelenir. Bu şekilde akciğer üzerindeki çok sayıda bölgede direkt olarak analiz yapma imkanı doğar. Bronkoskopi uygulamasında bronkoskop cihazı burun veya ağız üzerinden içeri gönderilmektedir. Bu noktada ses tellerine zarar vermeden geçerek gırtlak, trakea ve bronşlara kadar ilerlenir. Elde edilen görüntü ekrana aktarılır ve ışık sisteminin etkisiyle bronşlarda detaylı inceleme gerçekleşir. Arzu edildiği takdirde tedavi uygulamaları yapılabilir. Örneğin dışarı alınması gereken maddeler çıkarılabilir ya da biyopsi işlemi gerçekleştirilebilir. Ayrıca bronş temizliği, fistül kapatılması, stent yerleştirilmesi, abse drenajı, torasik travma, entübasyon gibi çeşitli uygulamalar yapılabilir.
Bronkoskopi uygulamasının ardından bir süre hastalar hastanede takip edilirler ancak aynı gün içinde taburcu olma ihtimali söz konusudur. Yine de refakatçi ile hareket etmek gerekir ve araç kullanmak gibi çeşitli eylemler yapılmamalıdır. Bronkoskopi uygulamasından sonra bir süre boğazda uyuşukluk kalacaktır, lokal anestezi uygulamasının bunda etkisi vardır ve bu uyuşukluk ortadan kaybolana dek gıda tüketimine başlanmamalıdır. Bronkoskopi uygulamasında ve sonrasında kanlı tükürük, kanlı balgam, yanma ve ağrı hissedilebilir. Ortaya çıkan bu etkiler zamanla ortadan kaybolmadıkları takdirde vakit kaybetmeden sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Bu etkilerin en fazla iki gün içinde ortadan kaybolması beklenmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.