Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Zatürre, tüberküloz yani verem ve bronşit, tanı ve tedavi uygulamaları göğüs hastalıkları neticesinde gerçekleştirilen ve tedavi edilmediklerinde çeşitli tehlikeler oluşturan hastalıklardır. Her birinin farklı nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi uygulamaları bulunmaktadır.
Zatürre hastalığı alt solunum yolu problemidir ve müdahale edilmediği takdirde hayati sonuçlar ortaya çıkarabilir. Tıp literatüründe Pnömoni olarak da isimlendirilmiştir. Akut gelişebileceği gibi kronik bir hal de alabilir. Günümüzde göğüs hastalıklarında oldukça sık rastlanan bir hastalıktır, tanı ve tedavi uygulamaları bulunmaktadır ancak ağır seyreden zatürre hastalıkları ciddi tehlikeler içerir. Bunun aksine bazı durumlarda da oldukça hafif bir şekilde kendiliğinden iyileşebilir ve hastanın hastaneye gitmesine dahi gerek kalmayabilir. Zatürre problemi enfeksiyon oluşumları ile birlikte tehlikeli bir hal almaktadır, bu tip durumlarda hastada ciddi belirtiler meydana gelir. Bu belirtiler arasında en sık rastlanan yüksek ateştir. Hasta yüksek ateşle eş zamanlı olarak ciddi şekilde üşüdüğünü hissedebilir ve kontrol edemediği titremeler geçirebilir. Titremeler bazı durumlara tüm vücutta kontrol edilemeyecek bir hal alır ve hastanın hareket etmesi bile güçleşebilir. Bu belirtilere ek olarak öksürük, nefes darlığı, balgam üretiminde artış gibi problemler yaşanabilir. Son evrelerinde vücudun çeşitli yerlerinde morarma görülebilir. Zatürre hastalığı hafif seyrettiği takdirde bu belirtiler görülmeyecek, bunun yerine yorgunluk, iştah kaybı gibi belirtiler ortaya çıkacaktır.
Zatürre hastalığında bilgi alışverişi üzerinden bazı kan ve balgam testleri uygulanabilir, ek olarak akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi gibi bazı görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir. Bu şekilde alt solunum yollarının görüntülenmesi sağlanır. Zatürreye sebep olan problem neticesinde özel olarak seçilen antibiyotik uygulamasının yanı sıra oluşan belirtileri ortadan kaldırmak için serum, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar tedavide kullanılabilir.
Tüberküloz yani verem hastalığı tarihi oldukça eskilere dayanan bir hastalıktır ve uzun yıllar boyunca verem hastalığından sayısız insan yaşamını yitirmiştir. Verem tedavisi bulunduktan sonra kitleler halinde yaşanan kayıplar ortadan kalkmıştır ancak oluştuğu takdirde hala tehlikeli sonuçlar yaratma potansiyeline sahip bir hastalıktır. Tüberküloz yani verem hastalığı akciğerleri konak olarak kullanan mikroorganizmalar neticesinde oluşan iltihap temelli bir hastalıktır. Verem hastalığından dolayı kitleler halinde insanların yaşamlarını yitirmelerinin sebebi yetersiz sağlık ve barınma koşulları ile doğrudan ilişkilidir. Akciğerlere yerleşen mikroorganizmaların üreyip yayılabileceği alanlarda verem problemi daha çok görülür. Verem hastalığında göğüs ağrısı, iştah problemleri ve buna bağlı olarak gelişen kilo kaybı öncelikli belirtiler arasındadır. Aynı zamanda verem hastalığında hastanın kendini sürekli olarak yorgun hissettiği görülür. Kolayca terlemeler, öksürükler ve koyu renkli balgamla süreç devam eder. Ateşli ve ağrılı yakınmalar eş zamanlı olarak ortaya çıkabilir.
Tüberküloz tanı uygulamalarında akciğer grafisinden ve bilgisayarlı tomografiden yararlanılmaktadır. Yanı sıra balgam analizleri gerçekleştirilmektedir. Hastalığın tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra iyi bir hasta bakımı gerekir.
Bronşit hastalığı günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görünen göğüs hastalıkları arasındadır ve solunum yollarında oluşan iltihaplı problemler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bronşit oluşumunda enfeksiyon oluşturacak maddeler, asidik ve alkali maddeler, virüs, bakteri ve mantarlar doğrudan etkilidir. Bronşit hastalığı günümüzde çok sık görülmektedir ve bazı hastalarda süreç kendiliğinden sonlanmaktadır. Ancak bağışıklık sistemi yeterince kuvvetli olmayan, özellikle sigara tüketimi de olan hastalarda iyileşme hızı oldukça düşük olacağından bronşit hastalığı ciddi evrelere ilerleyebilir. Bu noktada hastanın hayat kalitesini düşürecek belirtilerle kendisini gösterir. Özellikle şiddetli ve kuru öksürükler hastaların boğazlarını tahriş eder ve nefes darlığı problemleri gelişir. Balgam artışı ve koyu renkli iltihaplı balgamların dışarı atılması başlar ve bu sürece yüksek ateş eşlik eder. Genel olarak hastalığın etkisiyle hastaların halsiz ve yorgun bir hal içinde olmaları normaldir. Nefes alıp verirken hırıltılar çıkması ve göğüste ağrı oluşması normaldir.
Bronşit tanı uygulamaları arasında da akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi, kan ve balgam analizleri bulunmaktadır. Tedavi sürecinde antibiyotik tedavi uygulamasının yanı sıra ağrı ve ateş durumunda ağrı kesici, ateş düşürücü gibi ilaçlar kullanılabilir. Hasta özelinde şiddetli balgam durumu söz konusuysa balgam söktürücü ilaçlarla tedavi desteklenir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.