Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Karın duvarı fıtıkları kasık, göbek ve ameliyat yeri fıtıkları olarak sıralanabilir. Erkeklerde daha çok rastlanan karın duvarı fıtıklarında en yaygın görülen tip kasık fıtığıdır. Fıtığın oluşumunda karın ön duvarındaki zayıflıkların etkisi büyüktür. Bu zayıflık üzerinden karın içi organların, özellikle de yağ dokularının yer değiştirmesi mümkün hale gelir. Bu da karın duvarı fıtıklarının oluşumundaki en büyük etkendir. Kasık bölgesinde gerçekleşen fıtıkları yaygınlık sırasında göbek fıtıkları ve ameliyat yeri fıtıkları takip etmektedir.
Karın duvarı fıtıkları günümüzde çok yaygın görülen hastalıklar haline gelmişlerdir. Cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilirler ve açık, laparoskopik, robotik cerrahi uygulamalarıyla ameliyatları başarıyla hayata geçirilebilir. Normal seyrinde fıtık oluşur, çeşitli belirtilerle kendini gösterir ve tanı uygulamalarıyla ortaya çıkarılır. Bu noktada tedavi süreci planlanır ve cerrahi operasyon günü belirlenir. Ancak bazı durumlarda cerrahi süreçler acil bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Fıtık karın duvarı üzerinde oluştuktan sonra burada ciddi bir şekilde sıkışıp dönerse tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Boğulma olarak isimlendirilen bu durum fıtık içine bağırsak gibi organların kaçmasına sebep olabilir. Böylece bağırsaklarda ciddi deformasyon oluşabilir hatta kangren gibi tehlikeli sonuçlar doğabilir. Boğulma şüphesi varsa hemen tanı ve cerrahi süreçlere başvurmak gerekir.
Karın duvarı fıtıklarında fıtığın nerede ortaya çıktığına göre belirtiler bu bölge üzerinde toplanabilir. Karın duvarı fıtıklarında en yaygın görülen belirti özellikle kasık bölgesinde ortaya çıkan şişliktir. Karın duvarı fıtığı neticesinde meydana gelmiş şişliklere genellikle ağrılı yakınmalar eşlik etmektedir. Fıtık küçük olduğunda direkt olarak hissedilmesi güç olacaktır. Hatta küçük fıtıkların yarattığı şişme de hafif olduğundan farkına varmak güç olabilir. Eğer yanında ağrılı yakınmalarla beraber gelmiyorsa ilk etapta ortaya çıkarılması zordur. Ancak farklı konularda gerçekleştirilen muayenelerde veya taramalarda istemeden ortaya çıkarılabilir.
Karın duvar fıtıklarında fiziksel muayene ve bilgi alışverişi çoğunlukla yeterli olmaktadır ancak problemin hangi boyutta olduğunun araştırmak için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir.
Fıtık tedavisi cerrahi süreçlerle gerçekleştirilmektedir. Boğulma gerçekleşmediği sürece ameliyat acil değildir ancak nihai tedavi yöntemi cerrahidir. Açık, laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleriyle genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Anestezi türü daha çok belden aşağısının uyuşturulmasıdır.
Fıtık cerrahisinde ana amaç karın duvarı içinde hareket eden organ ve yağ dokularını çıktıkları yere geri itmek ve fıtık oluşan zayıf noktaları onarmaktır. Geleneksel yöntemlerle bu işlemin yapılması büyük kesiler gerektirirken, laparoskopik ve robotik cerrahi uygulamaları ile minik kesiler üzerinden düşük yan etki ile operasyon gerçekleştirmek mümkündür.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.