Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Mide ve yemek borusu kanser cerrahisi, mide ve yemek borusunda gerçekleşen hücre anomalilerine müdahale amacıyla gerçekleştirilen ameliyatları kapsamaktadır. Mide ve yemek borusu sindirim sisteminin ana elemanları arasındadır ve her ikisi üzerinde de hücre mutasyonu yani hücre anomalileri gerçekleşebilir. Normalde ölmeleri gereken yaşlı hücreler yok olmayabilir ve bu sırada yeni doğan hücrelerle birleşerek hücre fazlası oluşturabilirler. İşte bu durumda fazlalık hücreler birikerek kanserli dokuları meydana getirirler. Mide ve yemek borusu da bu kanserli doku oluşumunun yaşanabileceği bölgeler arasındadır.
Mide ve yemek borusu kanser cerrahisi farklı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Öncelikle hastaların tanı sürecini başarılı bir şekilde geçirmek gerekir. Detaylı tetkikler ve çeşitli görüntüleme yöntemleri eşliğinde gerçekleştirilen tanı süreci çok sayıda bilgi sunar. Bu bilgiler ışığında yapılan analizler ile beraber tedavi programı oluşturulur. Mide ve yemek borusu kanserinde de diğer kanser hastalıklarında olduğu gibi kapsamlı bir tedavi programına ihtiyaç duyulur. Bu kapsamda mide ve yemek borusu kanseri cerrahi uygulamaları açık, laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleri kapsamında gerçekleştirilmektedir. Ancak mide ve yemek borusu kanser cerrahisi tedavi sürecinin yalnızca bir ayağı olacaktır ve tedavi uygulamaları farklı şekilde sürdürülecektir.
Mide kanseri en çok rastlanan kanser türleri arasında yer almaktadır. Mide kanseri oluşumunda genetik faktörlerin büyük etkisi bulunmaktadır. Aile geçmişinde mide kanseri ya da farklı bir kanser öyküsü bulunuyorsa bu ailedeki diğer kişiler risk grubunda yer alırlar ve düzenli taramalara girmeleri gerekir. Ayrıca bazı çevresel faktörler, hayat tarzı seçenekleri, kötü alışkanlıklar, farklı hastalıkların etkileri neticesinde mide kanseri gelişebilir. Kötü beslenme, bazı vitaminlerin eksikliği, yaşlılık gibi nedenlerin de mide kanserini tetikleyen faktörler arasında olduğu bilinmektedir.
Mide kanseri belirtileri arasında beslenme alışkanlığında yaşanan farklılık öne çıkmaktadır. Kilo kaybı görülebilir hatta ani bir şekilde ortaya çıkan iştah kaybı görülebilir. Midede bulantı, kusma ve ileri evrelerde dışkıda kan ortaya çıkabilir.
Mide kanseri tanı uygulamalarında kan tetkiklerinin yanı sıra ultrasonografi yöntemleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Elbette endoskopik aktiviteler ve biyopsi ile detaylı analiz sağlanır. Mide kanseri tedavi uygulamalarında medikal ilaç uygulamaları, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve cerrahi uygulamalardan yararlanılmaktadır.
Yemek borusu sindirim sisteminde ağızdan mideye uzanan alanı kapsamaktadır. Yemek borusunda yani bir diğer adıyla özofagusta üzerinde hücre anomalileri meydana gelebilir ve kanserli dokular oluşabilir. Yemek borusunun işlevi tüketilen gıdaların sindirim sürecine başlamaları için mideye taşınmasıdır.
Yemek borusu kanseri genellikle yemek borusunun içindeki hücrelerde başlamaktadır. Bu kanser tipi erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir dolayısıyla cinsiyet bir risk faktörü oluşturur. Ayrıca genetik faktörler, kötü alışkanlıklar ve yanlış hayat tarzı seçimleri yemek borusu kanserinde etkilidir. Öksürme, ses kısıklığı, ani kilo kaybı, yutkunma problemleri, göğüs bölgesinde ağrı ve baskı hissi çeşitli belirtiler arasındadır.
Yemek borusu kanseri tanı ve tedavi uygulamalarında öncelikle endoskopik yöntemlerle biyopsi yapmak yer alır. Görüntüleme yöntemlerinin yanı sıra biyopsi ile kanserli dokuya dair detaylı analiz yapılabilir. Tedavi uygulamalarında da cerrahi yöntemlere ek olarak kemoterapi ve radyoterapi süreçleri takip edilebilir.
Mide kanseri cerrahisi açık, laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleriyle gerçekleştirilebilir. Mide kanseri cerrahi operasyonu 2 saatten 6 saate kadar uzayabilir. Bu süreçte kanserli dokunun evresine göre müdahale gerçekleştirilir. Bazı durumlarda midenin tamamını almak gerekirken bazen midenin yalnızca bir kısmı dışarıya alınır. Mide kanseri cerrahisi hastalığın 0 evresinden 3. evresine kadar olan süreçte gerçekleştirilebilir. Mide dışında mide çevresinde bulunan lenf bezlerinde de temizlik yapılır. Kanserli doku yani tümör henüz başlangıç dönemindeyse cerrahi uygulama endoskopik yöntemlerle gerçekleştirilebilir ancak daha ileri evrelerde diğer cerrahi yöntemlere başvurmak gerekir. Midenin tamamen dışarıya alınması total gastrektomi, bir kısmının çıkarılması ise subtotal gastrektomi olarak isimlendirilmiştir. Mide kanseri cerrahisinin ardından hastayı oldukça hassas ve titizlikle yönetilmesi gereken bir süreç beklemektedir.
Yemek borusu kanseri cerrahisi açık, laparoskopik ve robotik cerrahi uygulamalarıyla gerçekleştirilebilir. Yemek borusu kanser cerrahisinde farklı teknikler uygulanmaktadır. Eğer hastalık ilk evrelerinde ise endoskopi yardımıyla yalnızca tümörün ve çevresindeki ufak bir alanın dışarıya alınması yeterli olmaktadır. Ancak ileri seviyelerde yemek borusunun büyük bir bölümünü çıkarmak gerekebilir. Daha ileri evrelerde yemek borusu ile beraber mideden de parça almak gerekebilir. Yemek borusu kanser cerrahisinde kanserli dokular dışarı alındıktan sonra yemek borusu yeniden mideye bağlanır ve süreç tamamlanır. Yemek borusu kanser cerrahisinin ardından tıpkı mide kanserinde olduğu gibi hassas bir dönem hastayı beklemektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.