Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Rahim ağzı kanseri tıpkı rahim kanseri gibi kadın hastalar arasında en sık rastlanan kanser hastalıklarından biridir. Tanı ve tedavi uygulamaları kadın hastalıkları ve doğum kapsamında gerçekleştirilen rahim ağzı kanserlerinde serviks olarak adlandırılan rahim ağzı bölgesi hücrelerinin oluşturduğu anomali etkilidir. Kanser oluşumunda hücre anomalilerinin etkisi bulunmaktadır. Olağan süreçte hücreler doğar, bölünür ve zamanı gelince ölürler. Ancak hücre mutasyonu gerçekleştiğinde hücreler ölmeleri gereken zamanda ölmez ve bölünmeye devam eder. Ölmesi gereken hücrelerin yerine gelen hücrelerle birlikte hücre fazlası oluşturan bu anormal hücreler birleşir ve kanserli dokular meydana gelir. Rahim ağzı kanseri erken teşhiste kontrol altına alınabilen ve tedavide yüksek başarı oranına sahip olan bir kanser türüdür. Ancak erken teşhis uygulamaları ile kontrol altına alınmadığı takdirde kanserli dokular çevre dokulara sıçrayarak ilerleyebilir.
Rahim ağzı kanserinde çok sayıda tanı ve tedavi uygulaması kadın hastalıkları ve doğum branşı tarafından kullanılmaktadır. Rahim ağzı kanserleri bazı durumlarda sessizce ilerlese de çoğunlukla birtakım belirtilerle kendini gösterir. Rahim ağzı kanserlerinin oluşumunda en büyük pay sahibi HPV virüsleri yani Human Papilloma Virüsüdür. Bu virüs cinsel aktiviteler neticesinde insandan insana taşınabilen ve çoğunlukla genital siğil gibi problemlerin oluşmasına neden olan virüstür.
Rahim ağzı kanserlerinin oluşumunda HPV virüslerinin etkisi kesin olarak kanıtlandığı için özellikle çok eşli olmanın rahim ağzı kanserini artırdığı bilinen bir gerçektir. Yanı sıra hücre anomalisini tetikleyebilecek bazı nedenler de bulunmaktadır. Bunlar arasında genetik faktörlerin, sigara gibi kötü alışkanlıkları tüketmenin ve bağışıklık sisteminin zayıf olmasının etkileri gösterilebilir.
Tüm bunların yanı sıra genital bölgede sıkça çeşitli enfeksiyonların ortaya çıkması, çok fazla doğum gerçekleştirmek, uzun yıllar doğum kontrol hapı kullanmak, çok erken yaşta cinsel aktiviteye başlamak, çok erken yaşta doğum gerçekleştirmek ve bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim ağzı kanseri risk faktörleri arasında sayılabilmektedir.
Rahim ağzı kanserlerinde ilk dönemde belirti oldukça nadir görülmektedir. Bu özelliğiyle ilk evresinde teşhis edilmesi zor bir kanser türü olarak gösterilebilir. Bu noktada genel taramaların ne kadar değerli olduğu bir kere daha kanıtlanmaktadır. Genel taramalar düzenli periyotlarla gerçekleştirildiği takdirde mevcut problemleri ortaya çıkarmanın en iyi yoludur. Problemin kendisi direkt olarak bulunmasa dahi probleme dair şüpheler mutlaka ortaya çıkacaktır ve bu şüpheler üzerine gerçekleştirilen tetkikler neticesinde rahim ağzı kanseri gibi hastalıkları erken teşhis etmek mümkün olacaktır.
Rahim ağzı kanserinde kanamalar veya kanlı akıntılar en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Cinsel ilişkide ağrı ve acı hissetmek ve cinsel ilişki sonrasında yoğunlaşan kanama problemleri belirtiler arasında gösterilebilir. Ayrıca ağrılı yakınmalar, idrar problemleri, siğil benzeri lezyonlar ve kilo kaybı rahim ağzı kanseri belirtileri arasında gösterilebilir.
Rahim ağzı kanseri tanı sürecinde genel taramaların ne denli önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmak gerekir. Genel taramalar dışında ortaya çıkan belirtilerde nadiren ilk evrede teşhis gerçekleştirilmektedir. Rahim ağzı kanserinde tanı süreci hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayene ile başlar. Daha sonra ultrasonografi yöntemiyle görüntüleme gerçekleştirmek gerekmektedir. PAP smear testi sonucu bazı verilerin ilginç çıkması rahim ağzı kanseri şüphesi ortaya çıkarabilir. Bunlara ek olarak kolposkopi yönteminden yararlanmak ve biyopsi ile kanserli dokudan parça alarak patolojik inceleme gerçekleştirmek mümkündür.
Rahim ağzı kanserlerinde cerrahi uygulamaların öne çıktığını söylemek mümkündür. Bu noktada nadiren kanserli dokunun alınması ve çevre dokuların bırakılması gerçekleşir. Çoğunlukla rahim, yumurtalıklar, tüpler ve lenf bezleri alınarak kesin çözüm sağlanır. Tedavi süreci kombinlenerek ya da tekil bir şekilde radyoterapi, kemoterapi, kriyoterapi, konizasyon, lazer tedavisi veya LEEP ile devam ettirilebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.