Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Rahim kanseri, kadın hastalıkları ve doğum branşı kapsamında tanı ve tedavisi uygulanan hücre anomalisinden doğan bir hastalıktır. Kadınlar arasında en sık rastlanan kanser hastalıkları arasında bulunan rahim kanseri erken teşhisle gerçekleştirilen tedavilerde yüksek başarı oranına sahiptir. Rahmin yani uterus kanseri olarak da isimlendirilen bu hücre anomalisi, tıp literatüründe endometrium kanseri olarak da nitelendirilmiştir. Rahim kanseri rahmin içinde bulunan hücrelerde meydana gelen anomali üzerine oluşmaktadır.
Hücre doğar, bölünür, büyür ve ölür. Ancak hücre anomalisi olduğu zaman ölmesi gereken hücreler ölmez ve bölünmeye devam eder. Ölmesi gereken hücrelerin yerine gelen hücrelerle birleşerek hücre fazlası oluşturan bu anormal hücreler, kanserli dokuların oluşmasına vesile olur. Rahmin içindeki hücrelerde de bu hücre anomalisi görülebilir ve bu şekilde rahim kanseri ortaya çıkar. Rahmin içinde başlayan hücre anomalisi burada büyüyerek zamanla çevre dokulara da yayılabilir. Kanserli dokuların yayılmasıyla birlikte hastalığın tedavisi zorlaşır ve hasta için daha tehlikeli bir hal alır ancak erken teşhisle birlikte hastalığın tedavisinde büyük bir başarı oranı bulunmaktadır. Rahim kanseri için çok sayıda tanı ve tedavi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Rahim kanseri tehlikesini artıran birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Rahim kanserinin ortaya çıkmasında östrojen hormonunun etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla buna bağlı durumların rahim kanserini tetikleyebileceği düşünülmektedir. Örneğin, özellikle iİleri yaşlarda ortaya çıkan rahim kanserlerinde hiç doğum yapmamış olmak bir risk faktörü olmaktadır. Çünkü gebelik sürecinde salgılanan progesteron, östrojenin etkisini kontrol altına alıp dengelemektedir.
Rahim kanserinin nedenleri arasında erken başlayan adet dönemi ve geç yaşta başlayan menopozun da etkileri bulunmaktadır. Bu da östrojene maruz kalınan sürenin artması anlamına geldiği için rahim kanseri nedenleri arasındadır. Yanı sıra yumurtanın yumurtalıklar yani overlerden çıkarılması sürecinde meydana gelen problemlerin de rahim kanserine olan etkisi bilinmektedir. Bu sürecin gerçekleşmesinde östrojen hormonunun direkt olarak etkisi bulunmaktadır.
Rahim kanserinin diğer tetikleyici faktörleri arasında obezite, sağlıksız beslenme biçimleri, şeker hastalığı, östrojen replasman tedavisi, tamoksifen kullanımı, yumurtalık kist ve tümörleri ve HNPCC yer almaktadır.
Rahim kanserinde bazı hastaların ilk evrelerde hiç belirti vermemesi tedavi sürecinin zorlaşmasına neden olmaktadır ancak normal koşullarda ortaya çıkan belirtiler üzerinden rahim kanseri şüphesinin doğması ihtimaller dahilindedir.
Rahim kanseri tanı ve tedavi sürecinde genel taramaların etkisi oldukça büyüktür. Herhangi bir belirtiyle karşılaşmayan ya da belirtileri önemsemeyen hastalarda rahim kanseri ilerleyebilir ve uzun süre ortaya çıkmayabilir. Ancak genel taramalara düzenli olarak giren hastaların mevcut problemleri ortaya çıkarılabilir, en azından rahim kanseri şüphesiyle ek tetkikler istenebilir. Genel taramaların ne denli faydalı olduğunun etkisi bu konuda bir kere daha anlaşılmaktadır. Rahim kanseri gibi erken teşhiste büyük oranda tedavi edilebilen bir hücre anomalisinde genel taramaların etkisi bir kat daha artmaktadır. Bunun dışında çeşitli belirtilerle doktora başvuran hastalarda hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayene ile başlayan süreç çeşitli tetkiklerle devam etmektedir. Ultrasonografi görüntüleme yöntemleri bu noktada sıklıkla yararlanılan görüntüleme uygulamalarıdır. Görüntülenen herhangi bir şüpheli doku varsa daha net analiz için biyopsi yapılabilir. Biyopsinin yararlı olmadığı durumlarda dilatasyon ve küretaj uygulamalarına başvurmak mümkündür. Elbette süreç esnasında kan tetkiklerine de başvurulmaktadır.
Rahim kanseri tedavi uygulamaları arasında cerrahi yöntemler büyük bir yer tutmaktadır. Kanserli dokuların çevre dokulara zarar verilmeden alınması bir ihtimal olabileceği gibi rahmin tamamı, yumurtalıklar, tüpler ve lenf bezlerinin dışarıya alınması da bir seçenektir. Kanserin evresine göre buna karar verilmektedir. Cerrahi yöntemlerle başlayan süreç çeşitli tedavi uygulamaları ile devam ettirilebilir. Bu uygulamalar kombine olarak gerçekleştirilebileceği gibi tek başlarına da uygulanabilir. Bunlar radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.